• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: LJ.V.

20.02.2024

17:43

Ivana Španović digla glas! Srpkinja protiv promena u njenoj disciplini!

Starsportphoto

Ostali sportovi

Ivana Španović digla glas! Srpkinja protiv promena u njenoj disciplini!

Podeli vest

Izvršni direktor Svetske atletske federacije Džon Ridžon najavio je promene u disciplini skok udalj.

Nova ideja se zasniva na tome da se ukine prestup i da se uvede nešto što  će se nazivati "zona poletanja". U tom slučaju više se ne bi merili prestupi, a ni milimetri ne bi odlučivali o tome da li je skok pravilan ili nije, već bi jednostavno svaki skok bio pravilan.

Ipak, to neće biti uvedeno odmah, već je plan da se na tome radi naredne dve godine, a ukoliko sve bude kako treba, postalo bi uobičajna praksa na Olimpijskim igrama 2028. godine u Los Anđelesu.

Ovim povodom oglasila se i najbolja srpska atletičarka, Ivana Španović koja se takmiči u disciplini skok udalj. Njoj nimalo nije drago zbog potencijalnog uvođenja novog pravila.

"Najveći problem je što ljudi koji menjaju pravila ovog sporta su upravo oni koji nikada nisu imali kontakt sa ovim sportom. Menjate pravila igre bez konsultovanja onih koji čine da sport postoji. Ignorišete njihove poglede, ne poštujete njihovo mišljenje i ignorišete probleme koji ih dovode do povreda. Ogromne sume novca se troše pokušavajući da se privuče pažnja na sport, dok se ignoriše sve na čemu sport počiva. Verujem da fokus na sponzorstvima i televizijskim emitovanjima ne bi trebalo da ide na račun integriteta sporta i bilo bi sjajno pronaći balans između promovisanja sporta i očuvanja njegovih osnovnih vrednosti", napisala je ona.

Foto: printscreen instagram

 

 

Dodala je da bi reč atletičara trebalo biti važna u ovom slučaju, pošto se njih to najviše tiče.

"Zar ne možemo svi biti uključeni u nešto što nas se tiče? Imamo li pravo na takmičenje gde se ne bojimo klizavih dasaka, besmislenog utvrđivanja poslednjeg kontakta sa površinom ili laserskog merenja odskoka, promene broja pokušaja i istovremeno u istom televizijskom prenosu prikazati skok samo odabranih, uz mnogo sreće? Šta se onda nudi gledaocu kao opcija? Da takmičenje postane još besmislenije, lišavajući sve prava na faktor sreće? Možda trka na 100 metara bez sudije? Svi bi trebalo da krenu kada im odgovara, pa ko ima najbolje vreme, neka bude pobednik. Da apsurd bude još veći, klizave daske ostaju... Umesto pokušaja da se sport učini popularnijim žrtvujući njegovu autentičnost, SVI bismo trebalo da se fokusiramo na obrazovanje javnosti o njegovim nijansama i lepoti. Trebalo bi da prikazujemo veštine i talente svih sportista, ne samo odabranih, i pružamo gledaocima priliku da cene raznolikost sporta", podvukla je Ivana Španović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija