A
PARTIZANU STIGLA KAZNA ZA "IGRAČA" NIKOLIĆA: Crno-beli uzvratili novim saopštenjem!
Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije dostavila je danas, u popodnevnim časovima, telefaksom klubu iz Humske odluku o kazni trenera Marka Nikolića
partiza.rs 16. 05. 2017. 18:44
11
Tanjug
 

Marko Nikolić će zbog isključenja u pobedi protiv Voždovca propustiti  gostovanje kod Radničkog u Nišu, ključnu utakmicu u šampionatu.

Crno-beli naravno nisu srećni zbog toga, u opširnom saopštenju ističe se da su obe kazne za Partizan (prva je bila o suspenziji stadiona u Humskoj zbog uvreda na rasnoj osnovi u sudaru sa Vojvodinom) izrečene bez prisustva predsednika Žarka Stevanovića i potpredsednika Ivana Ristića.

Takođe, Partizan je dostavio i fotokopiju kazne u kojoj se Marko Nikolić pogrešno naziva "igračem".

Saopštenje Partizana prenosimo u celosti...

FK Partizan bi, kada bi želeo da bude maliciozan, svečano obećao da igrač Marko Nikolić zasigurno neće biti u protokolu za utakmicu u Nišu, navodi se u saopštenju Partizana

- U izreci ove odluke se navodi da se Marko Nikolić kažnjava zabranom vođenja jedne prvenstvene utakmice i novčanom kaznom u iznosu od sto hiljada dinara, a da kazna teče od 15. maja 2017. godine.

- FK Partizan je opredeljen u poštovanju svih legalnih i legitmnih odluka organa Fudbalskog saveza Srbije, duboko je svestan svoje sportske misije i društvene odgovornosti kao jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva u ovoj zemlji.

- Međutim, držimo da je neophodno da i sve ostale sportske strukture, fudbalski radnici i organi krovne fudbalske organizacije postupaju lege artis, dakle po pravilima službe profesionalno, legalno i, kako je to od davnina ustanovljeno, sine ira et studio – bez mržnje i pristrasnosti.

- Marko Nikolić je kažnjen, kako u obrazloženju ove odluke navode Ivan Nikolić, Danilo Đaković i Uroš Zeković, članovi Disciplinske komisije, jer je “Komisija na nesumnjiv način utvrdila da je Marko Nikolić učinio prekršaj koji mu je stavljen na teret».

Ovu odluku prati nekoliko pravnih nejasnoća i logičkih protivrečnosti.

Starsportphoto©
 

1. Hitnost postupka.

Disciplinska komisija FSS se, po pravilu, sastaje jednom nedeljno i to četvrtkom u popodnevnim časovima.

Međutim, neka nepojavna sila, izgleda neuhvatljiva i neopipljiva je nagonila tri člana Komisije da se dva puta zaredom sastaju u neuobičajenom terminu. Odluku o suspenziji stadiona FK Partizan ova je Komisija donela u sredu, 10. maja. Odluka o kazni za Marka Nikolića doneta je u ponedeljak, 15. maja.

Kada je sednica zakazana, ako znamo da se inkriminisani događaj dogodio u subotu, a Komisija je odluku donela već u ponedeljak? Kako je onda mogla biti zakazana u nedelju, u neradnom danu, kada službe u FSS ne rade? Kako je moguće da, ako je sednica zakazana u ponedeljak hitno za ponedeljak, sazivač njoj ne prisustvuje, a predsednik je, svakako, nije zakazao? Da li je ona zaista uopšte legalno zakazana?

Nije teško uočiti da je ova Komisija naprasno postala veoma ažurna, međutim, izgleda samo u slučajevima u kojima se kao okrivljeni nalazi FK Partizan. U danu u kojem je odigrana utakmica Partizan – Voždovac, pred praznim tribinama stadiona FK Partizan (odlukom iste ove Komisije) dogodili su se teški incidenti u Novom Pazaru, gde je učinjeno više prekršaja koje su pratile i fizičke povrede i znatna materijalna šteta. Disciplinska komisija FSS se, povodom ovog incidenta, ne sastaje po hitnom postupku. Štaviše, ne sastaje se i dalje.

Ona se hitno sastaje samo radi nekoliko reči koje je, prema navodima jednog (četvrtog) sudije, uputio Marko Nikolić. Težina Nikolićevog prekršaja je, naime, procenjena od strane članova Komisije kao osnov njenog hitnog zasedanja.

2. Sazivanje sednice.

Disciplinska komisija broji pet članova. Pored gore navedenih, njeni članovi su i Žarko Stevanović, predsednik i Ivan Ristić, potpredsednik. Sednice Disciplinske komisije zakazuje njen predsednik.

Predsednik nije zakazao ovu sednicu.

To je, možda, učinio potpredsednik Ristić, koji na to ima pravo.

Međutim, veoma je indikativno da ovoj sednici niti predsednik Stevanović niti potpredsednik Ristić, NISU PRISUSTVOVALI.

Zanimljivo je postaviti pitanje zašto bi neko zakazao sednicu na kojoj nema nameru da prisustvuje? Ko je, sledstveno ovome, zakazao sednicu? Kada je ona zakazana, ako znamo da se inkriminisani događaj dogodio u subotu, a Komisija je odluku donela već u ponedeljak? Kako je onda mogla biti zakazana u nedelju, u neradnom danu, kada službe u FSS ne rade? Kako je moguće da, ako je sednica zakazana u ponedeljak hitno za ponedeljak, sazivač njoj ne prisustvuje, a predsednik je, svakako, nije zakazao? Da li je ona zaista uopšte legalno zakazana?

Starsportphoto©
 

3. Utvrđivanje činjenica.

Član 129. Disciplinskog pravilnika predviđa da Disciplinski organi zasnivaju odluke, izriču kazne na osnovu izvedenih dokaza (zvaničnih izveštaja, saslušanja svedoka, saslušanja strana, neposredne provere, traženih beleški i dokumenata, stručnih mišljenja, TV i video zapisa, ličnih priznanja i dr.) i pribavljenog mišljenja od službenih lica i organa FSS, organa javne sigurnosti i drugih državnih organa, kao i neposrednog zapažanja. Ostaje potpuno nejasno i provizorno kojim se metodima služila Komisija kada je odlučivala o prijavi protiv Marka Nikolića? Kojim je pravničkim veštinama izvela dokaze saslušanjem svedoka, strana, stručnih mišljenja u sednici (upitno) zakazanoj u ponedeljak i donela odluku – u ponedeljak? Da li je ovde krunski dokaz bila samo okolnost da se naredna Partizanova utakmica igra u sredu i da valja neizostavno 48 časova ranije doneti odluku, kako to Disciplinski pravilnik nalaže?

4. Sastav komisije.

FK Partizan se već drugi put zaredom suočava sa odlukom Disciplinske komisije sa sednice na kojoj postoji tanani kvorum od tri člana.

Nikolić, Đaković i Zeković su doneli odluku o kažnjavanju Marka Nikolića. Nikolić, Đaković i Zeković su doneli odluku o suspenziji stadiona FK Partizan.

Ni u jednoj odluci nisu učestvovali predsednik Stevanović i potpredsednik Ristić.

Obe odluke u ime Komisije potpisao je član Zeković.

Šta ili ko to sprečava predsednika i potpredsednika da učestvuju na ovima sednicama? Da li bi oni, možda, izdvojili mišljenje? Da li bi glasali, možda (daleko bilo), protiv? Da li je indikativno da ove hitne sednice potpisuje izvesni član Zeković, a da ostaje pod velom misterije ko ih je uopšte, kada i kako zakazao?

5. Što je brzo, to je i kuso.

U obrazloženju odluke Disciplinske komisije se, između ostalog, navodi “da izrečena kazna vaspitno delovati na IGRAČA i istovremeno preventivno delovati, kako na kažnjenog IGRAČA, ali isto tako i na druge IGRAČE, da ne čine ovakve ili slične prekršaje” (dokaz fotografije na kraju teksta).

FK Partizan bi, kada bi želeo da bude maliciozan, svečano obećao da igrač Marko Nikolić zasigurno neće biti u protokolu za utakmicu u Nišu. Ovako, preostaje nam samo (znajući, pri tom, da je obavezujuća samo izreka u odluci) da poučimo članove Komisije da je sve što je brzo, ujedno i kuso. Ta se svojevrsna error in persona (zabluda o ličnosti) ne bi ni dogodila da se ovaj po svim obrisima kafkijanski proces nije odvijao mimo svih pravila službe, metodom copy/paste.

partizan.rs
 

6. Pra(vn)a pouka.

Tri člana Disciplinske komisije, u odsustvu predsednika i potpredsednika, donela su odluku na osnovu prijave četvrtog sudije na čiju je intervenciju glavni sudija isključio Marka Nikolića sa meča Partizan – Voždovac.

Četvrti sudija te utakmice, Zoran Široki, delegiran je kao glavni sudija predstojeće utakmice Radnički – Partizan u Nišu.

Rimljani bi na ovo rekli: sapienti sat – pametnome dosta.

Najzad, a ne na kraju, odmeravanje pravde je težak i odgovoran posao. Statueta boginje Pravde uvek je prikazana sa povezom preko očiju, kako bi bila slepa za sve pritiske i uticaje sa strane, a ne da bi slepo izvršavala naloge i naređenja.

Odmeravati pravdu valja po načelu ius est ars boni et aequi (ceneći umetnost dobrog i pravičnog), a ne po onoj narodnoj “a mom Milutinu, svako po polutinu".

SLIČNE VESTI
KOMENTARI11
OSTAVI KOMENTAR
NIKOLA199516.05.2017. 19:01
Budite,gospoda.Bez obzira na sve,Marko idi na tribine ili gde ti je vac po ravilniku dozvoljeno i odradite taj Radnicki onako kako to vi znate.A cergari neka opet traze neki sitan nebitan detalj i neka se za njega vataju.
Odgovori
Goran16.05.2017. 19:24
Koliko god da je tesko,ovakva odluka moze da donese i mnogo radosti,pogotovo Nikolicu ako mu se fudbaleri oduze.Tada ce to biti porodica,kolektiv i sila u ljudskom smislu.Samo da se ne nasedne na eventualne sudijske provokacije,mada mislim da je sve pod lupom i da nijedan sudija ne sme da se upusti u neku avanturu,koliko god da je placen ili da mu se nudi.
Odgovori
karma16.05.2017. 19:57
Napred Partizan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odgovori
straja16.05.2017. 20:02
priprem terena za sudjenje u korist ....Partisana....zivi bii pa videli
Odgovori
Dr16.05.2017. 20:49
@strajaPa naravno na tu kartu igraju grobari i sve je providno . Sramota .
Odgovori
tosa16.05.2017. 23:19
@DrA komšinica je bila baš izdašna ove godine. Devet (9) bodova iz tri utakmice.
Odgovori
Darko pfc16.05.2017. 20:23
Mare ti si jedini bio zagovornik sporta i fudbala. Gospodin covek ali je ovo Srbija ljudske i kulturne vrednosti se ne cene. Prolaze lopovi , lazovi,kriminalci i ljudi bez obraza.Zato Mare ostani i dalje to sto Jesi,a Grobari su uz tebe i igrace.Ziv nam bio Ljudino.
Odgovori
Mirko16.05.2017. 21:47
Idemo momci samo jako, najjace do sada a oni ako bude sve regularno ima da izgube u Ivanjici jer su ocajni !!!!!
Odgovori
aca16.05.2017. 22:16
fk Crveno Zlo u poslednjoj akciji napada na Partizan ..
Odgovori
hrvatska posla16.05.2017. 22:40
...vi ste kompletno za Lazu... Stvarno zasto ga kaznjavju....pa nije iskljucen ili....?
Odgovori
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 19o
19 C
Beograd
 • Novi Sad
  19o
 • Niš
  19o
 • Subotica
  14o
 • Zrenjanin
  19o
 • Klek
  19o
 • Kula
  16o
 • Sombor
  16o
 • Vrbas
  16o
 • Vranje
  19o
 • Prokuplje
  19o
 • Leskovac
  19o
 • Arilje
  17o
 • Kraljevo
  18o
 • Apatin
  16o
 • Vlasotince
  19o
 • Pirot
  19o
 • Ingija
  19o
 • Loznica
  17o
 • Grocka
  18o
 • Kovin
  18o
 • Ruma
  19o
 • Kladovo
  19o
 • Novi Pazar
  16o
 • Jagodina
  18o
 • Ivanjica
  17o
 • Titel
  19o
 • Ub
  18o
 • Bor
  18o
 • Nikinci
  19o
 • Batajnica
  19o
 • Surdulica
  17o
 • Ralja
  19o
 • Zlatibor
  16o
 • Popinci
  19o
 • Kosjeric
  17o
SRBIJA SE POKLONILA "ORLOVIMA"! Više od 20.000 navijača dočekalo ŠAMPIONE!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka