• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: new york times

07.11.2017

11:29

INCIDENATA NIJE BILO! Evo kako je specijalni posmatrač ocenio ponašanje "grobara" protiv Skenderbega!

Partizan

INCIDENATA NIJE BILO! Evo kako je specijalni posmatrač ocenio ponašanje "grobara" protiv Skenderbega!

Podeli vest

Utakmica Partizan - Skenderbeg prošlog četvrtka u Ligi Evrope nije bila pod lupom samo UEFA, nego i organizacije FARE, koja se bori protiv rasizma i diskriminacije u fudbalu. Njen specijalni posmatrač je bio na tribinama u Beogradu i otišao - prezadovoljan

 

Reportažu iz Beograda objavio je čuveni "Njujork Tajms", čiji je novinar bio na utakmici zajedno sa specijalnim posmatračem FARE-a.

Ono što je posebno interesantno, ova organizacija deluje nezavisno od UEFA, ali u Nionu prihvataju njene izveštaje i kažnjavaju klubove za sve uočene propuste.

Emisar FARE-a na utakmice dolazi potpuno anonimno, za njegovu posetu ne zna ni klub, nema nikakva obeležja, ide pravo na tribine, gde se ponaša kao da je neki prosečni turista. Jedino što sve snima, prati, beleži i na kraju šalje izveštaj.

Utakmica Partizan - Skenderbeg je bila pod posebnom lupom iz više razloga. A, dva najvažnija su: što su Albanci kažnjeni zbog prvog meča, na kojem su pevali da "Srbe treba pobiti, da ne postoje", kao i zbog toga što je na istom stadionu bio prekinut meč Srbija - Albanija, kada je došlo do opšteg haosa na terenu.

Šta je, onda, emisar FARE-a video u Humskoj:

Ništa zabrinjavajuće, ali mu ništa nije promaklo! Najviše je, naravno, pod skenerom bio "grobarski" jug, gde je uočeno da je na zastavi grupe "South Gard" slovo O, koje je ranije imalo izgled keltskog krsta, koji se tumači ponegde i kao rasistički simbol, sada bilo preuređeno u obično slovo.

Dalje, lobanja na jednoj zastavi je uočena, ali nije tretirana kao neki uvredljivi simbol.

Nekoliko minuta pre početka utakmice "grobari" su podigli koreografiju na kojoj je centralno mesto bio portret Kneza Lazara Hrebeljanovića, a čiju je biografiju i simboliku odmah rastumačio Pavel Klimenko, čovek zadužen za lokalnu politiku, istoriju i kulturu. 

On je koreografiju navijača Partizana ovako ocenio:

- Jeste provokativna, ali nije poslala neku uvredljivu poruku, pa to nije dovoljno za kaznu. Mi možemo da pošaljemo u centralu šta mislimo da je ona značila, ali u strogo zakonskim okvirima, morali bismo da dokažemo šta je bila namera, motiv, kako je druga strana njom pogođena - objasnio je Klimenko.

Ista stvar važi i za skandiranje "Kosovo je Srbija", koje se čulo sa svih strana stadiona. Ocenjeno je da je i ono u okvirima dozvoljenog, da nema uvredljivu konotaciju.

I na kraju je ocenjeno da je to bilo - sve. Ništa specijalno. Štaviše, posmatrač je otišao sa stadiona oduševljen zbog jedne stvari: bisa na koji su igrači Partizana izašli pred "grobare".

-Pogledajte to! Savršeno! To je ono što tražimo - rekao je anonimni emisar FARE-a.

Na kraju, on je delegatu UEFA poslao sms poruku:

- Dragi delegatu, nije bilo nijednog incidenta da bi se uneo u izveštaj. Hvala vam na saradnji!

Prema tome, u Humskoj 1 mogu zadovoljno da trljaju ruke...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gago m

pre 6 godina

Значи,свака утакмица се може тако обезбедити а не да се беспотребно плаћају казне.Браво за Партизан!Мада ће "некима" (знам и којима ха,ха,ха) бити криво што Партизан опет није кажњен или избачен из Европе ...

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija