• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.04.2020

09:49

(VIDEO) PROŠLO JE 28 GODINA! Ona Saletova trojka, put u besmrtnost i Partizanova EVROPSKA TITULA koja ne bledi!

Partizan

(VIDEO) PROŠLO JE 28 GODINA! Ona Saletova trojka, put u besmrtnost i Partizanova EVROPSKA TITULA koja ne bledi!

Podeli vest

Prošlo je 28 godina od najvećeg uspeha naše klupske košarke... Na dašanji dan te 1992. godine Partizan je postao prvak Evrope. Na današnji dan desila se ona trojka Saleta Đorđevića, a jedna generacija momaka u crno-belom postala je besmrtna

Ovo je jedna prava sportska bajka! Sve što se desilo te sezone bilo je nekako filmski. Trener početnik, ekipa mlada, utakmice nisu mogle da se igraju u Beogradu. Sve je bilo protiv njih, ali... Život piše romane, i nikada se ne zna šta nosi sutra. 

Trener Željko Obradović seo je na klupu Partizan i napravio uspeh koji nikada neće izbledeti. 

Sa devet pobeda i pet poraza crno-beli su zauzeli četvrto mesto u grupi, tadašnjeg Kupa evropskih šampiona, preteče Evrolige. Sudbina je htela da u četvrtfinalu Partizan dobije jednog od glavnih pretendenata na trofej u elitnom evropskom takmičenju, italijanski Knor iz Bolonje.

U prvom susretu, jedinom koji je igran u Beogradu, Partizan je 12. marta 1992. godine savladao Knor rezultatom 78:65, a pet dana kasnije, u Bolonji, crno-beli su poraženi minimalnim rezultatom 61:60. "Majstorica" je donela veliki pritisak i neizvesnost sa kojim su se košarkaši Partizana uspešno izborili što im je donelo pobedu od 69:65, a samim tim i plasman na završni turnir u Kupa evropskih šampiona u Istanbulu.


Smotra četiri najbolje evropske ekipe tog vremena bila je zakazana za period od 14. do 16. aprila a učešće su, pored Partizana, uzele još ekipe Filipsa, Estudijantesa i Huventuda.

U polufinalnom okršaju sa favorizovanim Filipsom crno-beli su slavili rezultatom 82:75, plasiravši se tako u svoje prvo, i za sada jedino evropsko košarkaško finale. Drugi finalista bio je španski Huventud, Partizanov rival iz grupne faze takmičenja.

Finale je odigrano 16. aprila 1992. godine u dvorani "Abdi Ipekči", a san generacija ostvario je Aleksandar Đorđević trojkom u poslednjoj sekundi meča. Partizan je slavio sa 71:70.

Vođeni od strane sada najtrofejnijeg evropskog trenera, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Ivo Nakić, Vlada Dragutinović. Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Željko Rebrača, Zoran Stevanović i Dragiša Šarić zlatnim slovima su urezali svoja imena u istoriju srpske košarke i KK Partizan. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija