• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: V.T.

02.01.2022

11:00

INFORMER VAS VODI KROZ TROFEJNU SALU CRNO-BELIH! Partizan osvojio Kolumbov brod! (VIDEO/FOTO)

printscreen

Partizan

INFORMER VAS VODI KROZ TROFEJNU SALU CRNO-BELIH! Partizan osvojio Kolumbov brod! (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Tadašnji šampion Jugoslavije savladao je u leto 1976. Atletiko Madrid u finalu turnira "Kolombino" i osvojio maketu čuvene "Santa Marije" kojom je Kolumbo preplovio Atlantik * Najveći trofej stigao iz Maroka, Meksikanci Partizanu dali i ulicu

Najveći uspeh na međunarodnoj sceni fudbaleri Partizana ostvarili su plasmanom u finale Kupa evropskih šampiona 1966, ali danas u trofejnoj sali crno-belih postoje samo dva eksponata koji podsećaju na čuveno briselsko finale protiv Real Madrida.

Posetiocima, međutim, pažnju na prvi pogled više privuku "grdosija iz Maroka", najveći trofej u sali, kao i maketa Kolumbovog broda "Santa Marija".

Podsetnik na 1966.

UEFA tada nije dodeljivala posebnu plaketu poraženima u finalu, a Partizan je poklon u stvari dobio od Reala, koji ga je savladao 2:1. Kad je u maju 2016. obeležavano 50 godina od utakmice u Briselu, u trofejnu salu donet je i dres s potpisima svih u tom trenutku živih aktera finala.

 

Foto: Predrag Milosavljević

 


Grdosija iz Maroka

Partizan je tri puta učestvovao na turniru "Muhamed V" u Maroku, a sa prvog je doneo šampionski trofej. Savladani su reprezentacija Maroka, Saragosa i šampion Francuske Monako. Akteri kažu da je trofej jedva unet u avion, tadašnju karavelu, jer nikako nije mogao da prođe kroz vrata. Postoje i još dva, samo manja trofeja, za osvojeno drugo mesto, jedno posle poraza u finalu od Atletiko Madrida, a drugi put od minhenskog Bajerna.

Foto: Predrag Milosavljević

Trofej jedva unet u avion


Srebrnina iz Amerike

Partizan je šezdesetih i sedamdesetih godina bio rado viđen gost u Centralnoj i Južnoj Americi. Prvo je 1970. osvojio pentagonal u Meksiku. Pored domaće reprezentacije učestvovali su Čivas Gvadalahara, Botafogo, današnji Spartak Trnava i Partizan.

Crno-beli su od Meksikanaca osim trofeja dobili i ulicu u Meksiko Sitiju. Takva čast ukazana je još i Ajaksu, Real Madridu, Boki juniors, River plati, što je pokazatelj koliko je ovaj turnir bio važan domaćinu.
Već 1971. osvojen je pehar u Kolumbiji u konkurenciji domaćeg Deportivo Kalija, Santa Fea, Milionarisa i Botafoga. Kao i 1970. u Meksiku, ponovo je u finalu savladan Botafogo.

Foto: Predrag Milosavljević

Crno-beli su od Meksikanaca osim trofeja dobili i ulicu u Meksiko Sitiju


Putovanje Kolumbovim brodom


Posle titule osvojene u Ljubljani 1976. čuvenim golom Nenada Bjekvića Partizan je sledeće pripreme odradio u Španiji i vratio se Kolumbovim brodom. Turnir "Kolombino" održan je u Andaluziji, a pored domaćeg Betisa, učestvovali su Atletiko Madrid, osvajač Kupa Španije, kao i Mančester siti.

Trofej je težak oko 35 kilograma i reč je o maketi Kolumbovog broda kojim je preplovio Atlantski okean, čuvene "Santa Marija". Osvojen je pobedom na penale nad "jorgandžijama", koje je s klupe predvodio legendarni Luis Aragones. Atletiko je u narednoj sezoni postao šampion Španije.

 

Foto: Predrag Milosavljević

Trofej je težak oko 35 kilograma


Klinci doneli "lepoticu"


Jedan od najlepših trofeja u Partizanovu riznicu doneli su omladinci. Oni su 1990. godine osvojili čuveni turnir "Nereo Roko", koji se održava u Italiji u blizini Firence i jedan je od najpoznatijih za mlađe kategorije. Turnir je u čast bivšeg igrača i trenera koji je najveći trag ostavio u Milanu, kojem je s klupe doneo dve titule i dva trofeja prvaka Evrope. Partizan drži rekord što se tiče stranih ekipa, sa šest titula na tom turniru.

Foto: Predrag Milosavljević

 


"Vila de Madrid" kao Liga šampiona


Partizan je 1973. nastupio na turniru "Vila de Madrid" protiv takvih rivala da bi danas to bila "grupa smrti" u Ligi šampiona. Uz crno-bele igrali su Atletiko Madrid, Milan i Benfika. Trofej koji je stigao u Humsku nije šampionski, već za finalistu.

- Nesrećno smo izgubili od Milana, koji je na neregularan način dao drugi gol. Publika je reagovala, negodovala i bila na strani naših igrača. Ostala je priča da su igrači Milana, umesto slavlja, trkom pobegli s terena, a Partizanovi fudbaleri su ispraćeni ovacijama - kaže Atila Hasanagić, sin legendarnog napadača Mustafe Hasanagića i čovek zadužen da brine o Partizanovoj trofejnoj sali.

Foto: Predrag Milosavljević

Vila de Madrid

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17