• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.01.2021

07:11

PARTIZAN JE ČESTO POGAĐAO! Stranci u crno-belom: Brazil, Afrika, Japan, Bugarska.... Ko je najbolji, a ko najgori? /ANKETA/

Partizan

PARTIZAN JE ČESTO POGAĐAO! Stranci u crno-belom: Brazil, Afrika, Japan, Bugarska.... Ko je najbolji, a ko najgori? /ANKETA/

Podeli vest

U poslednjih dve decije fudbalski klubovi u Srbiji imaju tendencije da iz inostranstva dovode igrače koji treba da prave razliku. Tom trendu pridružio se Partizan, a tokom godina crno-beli su najuspešniji po odabiru stranaca

Iako poslednjih pet sezona Partizan ima samo jednu titulu prvaka države, a čini se i da će posle šeste ostati tako, crno-beli su bili fantastični u odabiru stranaca koji će nastupati za klub iz Humske ulice. 

Tokom godina bilo je pogodaka nalik Leonardu, Sadiku, Evertonu, ali i promašaja poput El Monira, Ndžaija i Solomona. Ipak, utisak je da sportski sektor u Partizanu zna šta radi, te da su mnogi stranci ostavili dobar trag po sjajnim igrama, ali doneli i profit u klub. 

Fabricio, snažni Brazilac došao je kao veliko pojačanje za odbranu Partizana iz Brantina u julu 2015. na jednogodišnju pozajmicu, tokom šest meseci u Beogradu upisao je 22 nastupa jedan gol i dve asistencije, ali nije zadovoljio struku u Partizanu te se sporazumno rastao sa crno-belima. 

Foto: Reuters

Sedrik Gogua, problematični štoper iz Obale Slonovače u Partizan stigao je sa epitetom "Dominatora" za 300.000 evra iz SJK-a, koji je tada bio šampion Finske. Bio je velika želja i Crvene zvezde, ali su crveno-beli odustali zbog njegovog problematičnog ponašanja. 

U crno-belom dresu odigrao je 17 utakmica i postigao je jedan gol i to baš na "večitom derbiju". Pred kraj njegovog mandata uhapšen je, bio je na trežnjenju u stanici policije, a na kraju je nelavno završio svoju epizodu u Beogradu. 

Foto: Starsportphoto©

Njegov odlazak iz Partizana podigao je mnogo prašine, pre svega samovoljno je napustio "Humsku" i otišao u Rigu, ali je FIFA na kraju donela odluku u Partizanovu korist, te je letonski klub morao da plati 600.000 evra crno-belima. Pored toga zvanično je prodat u Aktobe koji ga je platio pola miliona evra. 

Everton Luiz jedan od miljenika "grobara"! Stameni Brazilac stigao je iz Sent Galena za 450.000 evra  u januaru 2016. i opravdao je svaki "dinar" uložen u njega! Za dve godine u crno-belom dres odigrao je 72 utakmice, postigao tri gola i isto toliko asistencija. 

Foto: Starsportphoto

Ostaće upamćen kao član generacije koja je donela evropsko proleće u Humsku, ali i kao strelac fantastičnog gola protiv Crvene zvezde, kada je želeo da isprovocira navijače crveno-bele, te je dobio crveni karton i tako ostao zauvek u srcima "grobara". Iz Partizana je otišao u januaru 2018. godine u SPAL za 750.000 evra.

Abubakar Oumaru došao je u Partizan 2015. u julu iz Vasland Beverena i još jedan je od stranaca koji su ostavili dubok trag u Partizanu iako se u "Humskoj" nisu dugo zadržali. Oumaru svoju karijeru gradio je dugo u Srbiji, prvobitno u Crvenoj zvezdi potom i u OFK Beogradu i na kraju Vojvodini odakle odlazi u Vaslan Beveren. U leto 2016. bez obeštećenja je došao u Partizan i stekao status jednog od najboljih pojačanja u istoriji kluba. 

Foto: Starsportphoto

U crno-belom dresu nastupio je 26 puta, postigao je 10 golova i namestio još četiri. Ostaje upamćen i njegov doprinos u grupnoj fazi Lige Evrope pošto je postigao pet golova na pet utakmica. Posle samo šest meseci otišao je u Kinu za 1.200.000 evra. 

Valeri Božinov, napadač iz Bugarske stigao je kao pojačanje sa pozamašnim renomeom iz Ternane jula 2015. Prva sezona bila je bajkovita, pošto je na 31 meču postigao 18 golova i upisao osam asistencija u Superligi. Druga godina u crno-belom bila je dosta slabija pošto je postigao svega pet golova i isto toliko asistencija na 20 utakmica. Iz Partizana otišao je bez obeštećenja u Kinu u klub MZ Haka. 

Foto: Starsportphoto

Ismael Beko Fofana, ponovo su crno-beli želeli da stranac pravi razliku u napadu, ali sa momkom iz Obale Slonovače nisu "uboli". Došao je posle utakmica Partizana i Širaka  2015. kada se u dobrom svetlu pokazao struci, te je beogradski klub za njega dao 200.000 evra. Odigrao je 22 utakmice postigao osam golova i otišao bez obeštećenja u Čukarički.  

Foto: Starsportphoto

Mohamed El-Munir, još jedan od igrača koji je pre dolaska u Partizan izgradio ime u Superligi braneći boje Jagodine. Munir je došao kako bi pojačao konkurenciju po levoj strani, ali se nije snašao u crno-belom dresu i odigrao je svega sedam utakmica po dolasku iz Dinamo Minska u jaunaru 2017.  

Foto: Starsportphoto

Leonardo, još uvek se na spomen njegovog imena ozari lice svih navijača Partizana. Verovatno i najbolji stranac u poslednjoj deceniji koji je branio boje trofejnog srpskog kluba. Brazilac je došao kao slobodan igrač pošto je raskinuo ugovor sa Anžijem i sve ostalo je istorija.

 Iako je odigrao svega jednu sezonu za beogradski klub postugao je 27 golova i dodao osam asistencija. Učestvovao je u poslednjoj duploj kruni Partizana kada su nadigrali Crvenu zvezdu na svim frontovima, a Leonardo je bio jedan od ključnih "operativaca" Marka Nikolića.  

Foto: Starsportphoto©

Otišao je za 4.000.000 evra u AL Ahli gde se nije snašao, a posle odlaska iz Partizana karijera mu je u slobodnom padu. 

Leandre Tavamba, ponovo je Partizan doveo napadača za napad, ali je Tavamba bio pun pogodak. Mnogi su sumnjali u njega posle dolaska iz Kairata u januaru 2017, ali je i on mnogo pomogao Partizanu i doneo profit u klub.

 Odigrao je 70 utakmica, postigao 21 gol i upisao 14 asistencija i na kraju je prodat za 1.400.000 evra.

Foto: Starsportphoto

Sejduba Suma, je stigao u Partizan kao kapitalno pojačanje iz Slovana iz Bratislave za 1.650.000 evra! U prvo vreme se nije snašao u Partizanu, te je išao na pozajmicu u Makabi Haifu. Po povratku u Beograd saradnja sa Savom Miloševićem počeo je da pruža sjajne igre, a i dan danas je u "Humskoj" kao jedan od najboljih igrača ove sezone.

Trenutna vrednost mu je oko 3.000.000 evropskih novčanica, a ako ostane u crno-belom dresu biće važan adut Aleksandra Stanojevića. 

Foto: Starsportphoto

Umar Sadik, pravi kapitalac Partizana! Došao na pozajmicu, ali je opravdao očekivanja te su ga crno-beli otkupili za 2.000.000 evra.

Posle jedne sezone 23 gola, 19 asistencija na 52 utakmice otišao je u Almeriju za fiksno 5.000.000 evra, ali transfer može da donese dodatnih 4.000.000 evra. 

Foto: Starsportphoto

Takuma Asano došao iz Arsenala sa epitetom velikog pojačanja što je i opravdao. Tokom prve sezone bio je jedan od najboljih igrača Partizana, a tokom aktuelne sezone potvrdio je svoj kvalitet. Partizan ga je platio 1.000.000 i nema sumnje da će doneti profit crno-belima. 

Foto: Starsportphoto

Imao je Partizan još pogodaka u napadu, a jedan od takvih je bio i Rikardo Gomeš. Stigao iz Nasionala među crno-bele i upisao je 49 utakmica uz 26 golova i četiri asistencije. Otišao je u Šardžu za 3.000.000 evra. 

Foto: Starsportphoto

Bibras Natho sigurno najpoznatiji stranac koji je došao u Partizan! Izraelac je došao sa renomeom vrhunskog veznjaka što je pokazao i u crno-belom dresu. Za beogradski klub odigrao je 52 utakmice, za sada, upisao je 18 golova i dodao 12 asistencija. Posle odlaska Sava Miloševića forma mu je u padu te se pričalo da bi već u januaru mogao da ode iz Partizana, ali od toga po svemu sudeći nema ništa. 

Foto: Starsportphoto

Maki Banjak kamerunski štoper koji je došao da zameni Strahinju Pavlovića. U njega je uloženo 500.000 evra kada je došao iz Olimpije, ali nije opravdao očekivanja za sada. Nije bilo tu ni mnogo grešaka, ali se od momka koji je prošao Barsinu omladinsku školu očekivalo mnogo. Banjak je jedan od igrača koji bi mogao da napusti crno-bele do kraja prelaznog roka. 

Foto: Starsportphoto

Filip Holender kratak staž u dresu Partizana, ali je i za to vreme uspeo da pokaže da će biti pojačanje. Iako ima srpski pasoš na ovoj listi se našao zbog toga što nastupa za reprezentaciju Mađarske. 

Žan Kristof Bajbek bez konkretnog učinka u dosadašnjem toku karijere u Partizanu. Došao sa par kilograma viška, mnogo povreda, ali se od njega mnogo očekuje u budućnosti. 

Anketa

U nastavku su igrači koji su takođe dolazili kao inostrana pojačanja, ali koja nisu ostavili dubok trag u crno-belom dresu, neki čak nisu ni debitovali za Partizan. 

Dramane Salou momak iz Burkine Faso stigao iz domovine u Partizan bez obeštećenja, a u Beogradu nije dobio pravu šansu, igrao je za Teleoptik, dok za crno-bele nije upisao zvaničan nastup. 

Juri Vakulko stigao iz Dnjepra za 180.000 evra, ali je u crno-belom dresu upisao dva nastupa, odnosno 109 minuta igre. 

Teofilijus Solomon je došao na pozajmicu iz Rijeke, ali se nije namenuo te se posle godinu dana vratio u Hrvatsku. 

Mark Valijante, bio je jedan od prolaznih stranaca u Partizanu koji nije ni razočarao, ali ni oduševio. Dete Barselone, štoper koji zna sa nogom, došao iz Eupena bez obeštećenja, otišao u Hihon takođe bez obeštećenja. 

Gabrijel Enake stigao iz Rubina, ali ga je koštao veliki broj stranaca u tom trenutku. 

Musa Ndžai stigao iz Stabeka kao veliki talenat, ali nije pokazao ništa u crno-belom dresu.

Anketa




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija