• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.03.2021

19:07

ZVALI SU GA "SVETI SAVA", zbog panka i crvenog pramena izbačen sa treninga,  družio se sa YU rok legendama....

Partizan

ZVALI SU GA "SVETI SAVA", zbog panka i crvenog pramena izbačen sa treninga, družio se sa YU rok legendama....

Podeli vest

Danas je u Beogradu u 61. godini preminuo Milenko Savović, legendarni košarkaš Parzitana, ljubimac navijača

 

Savović je pre oko mesec dana primljen u bolnicu nakon problema zbog koronavirusa.

Milenko Savović je rođen u Trebinju 18. jula 1960. godine. Kao košarkaš ostavio je neverovatan trag u Partizanu za koji je igrao od 1977. do 1989. godine, a karijeru je završio u Vojvodini. 

Stariji  navijači Partizana ga dobro pamte, ali ne samo po igrama i kapitenskoj traci, već i po avangardnom sportskom životu. 

"Sveti Sava", skandirali su mu navijači Partizana 80-ih godina. Iznenadio je sve, kada se na treningu pojavio sa ofarbanim pramenom kose u crveno, zbog toga ga je trener izbacio.

 

Malo ko zna da je Savović išao u školu (11 .beogradsku gimnaziju) sa Srđanom Gojkovićem Giletom, osnivačem rok benda "Elektirčni orgazam". Bio je svedok nastajanja novog talasa Yu rok scene kada su se pojavili Šarlo Akrobata, Idoli, Električni orgazam, EKV, Disciplina kičme... a sa svima njima se Savović van košarke družio u kultnom klubu "Akademija".

- Kad su se pojavili pank i 'Novi talas', sve sam zaboravio i počeo sam samo to da slušam. Ofarbao sam zbog panka mali pramen kose u crveno. Dolazim na trening Partizana i trener me izbaci. Kaže mi: 'Na šta ličiš, čoveče?!'. Bilo je diskretno, ali morao sam da odsečem taj pramen. Tad mi je bilo krivo zbog toga - rekao je pre Savović u jednom intervjuu.

Goran Grbović tadašnji saigrač Milenka Savovića otkrio je kako ih je legendarni as uveo u rokenrol.

- Nas nekoliko košarkaša je Savović uveo u rokenrol, ali tada je bilo drugačije vreme i bilo je sve mnogo kulturnije pa i odnos između sporta, kulture i umetnosti. Gile, Čavke, Banana i Švaba su bili obeležje nekog bunta protiv šunda tog vremena, onda su postali deo pank scene pa opšteprihvaćen jugoslovenski bend, a mi smo se družili sa njima, odlazili smo do SKC-a, "Akademije".

Foto: Starsportphoto

 

- Sećam se kada me Sava odveo prvi put na "Akademiju" početkom osamdesetih. On je obukao neke iscepane farmerke, a ja se lepo obukao za izlazak i silazimo u onu rupu koja mi je tada delovala kao deveti krug pakla. Svirao je "Šarlo akrobata", a ja onako ispeglan mislio da ćemo da upoznamo neke devojke, kad ono počinje šutka. Za mene je to tad bio šok, ali brzo sam se uklopio. Tada smo počinjali i mi i oni, oni su otišli u rokenrol, a mi u "pikenrol" - prisećao se Grbović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija