• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Zorić

05.01.2022

08:30

JEDAN OD NAJBOLJIH FUDBALERA PARTIZANA ZA INFORMER OTKRIVA! Zdjelar: Moje slike vise po Padinjaku!

Starsportphoto

Partizan

JEDAN OD NAJBOLJIH FUDBALERA PARTIZANA ZA INFORMER OTKRIVA! Zdjelar: Moje slike vise po Padinjaku!

Podeli vest

Moja fotografija stoji u lokalnoj prodavnici u naselju Vrbovsko u Padinskoj Skeli, odmah do slike Veljka Nikolića iz Zvezde. Obojica smo tamo rođeni i odrasli, objašnjava Saša Zdjelar

- Nije baš sve išlo lako u početku. Došao sam u specifičnom momentu, jer nisam dugo igrao, a tri meseca sam trenirao sam u Olimpijakosu. Svestan sam da prvih pola godine u Partizanu nisu bili dobri i da nisam pružao partije kakve su se od mene očekivale. Međutim, nikad nisam rekao da ne mogu, niti sam pomišljao da odustanem. Naprotiv, trenirao sam još jače, verovao sam u sebe i to me guralo napred. To je jedini put kada igraš u ovako velikom klubu, da uvek daješ maksimum. Onda dođe i to da ti navijači na stadionu skandiraju ime, na šta sam posebno ponosan.

Moja fotografija stoji u lokalnoj prodavnici u Vrbovskom, odmah do slike Veljka Nikolića iz Crvene zvezde, pošto smo obojica iz tog naselja, otkriva Saša Zdjelar (26) za Informer!

Foto: Starsportphoto

Saša Zdjelar

Jedan od najboljih fudbalera Partizana ne krije da je ponosan na to što dolazi iz "najgrobarskijeg" dela Beograda. Mesto u kom je rođen i odrastao nalazi se odmah pored Padinske Skele, gde je borbeni vezista išao u osnovnu školu, a upravo je ceo taj kraj poznat po velikom broju navijača crno-belih.

- Odrastao sam u Vrbovskom i istina je da u lokalnoj prodavnici stoji moja fotografija, kao i slika Veljka Nikolića iz Crvene zvezde. Obojica smo iz tog mesta. U Padinsku Skelu sam išao u školu i to je verovatno najgrobarskiji kraj u našoj prestonici. Ulice su bukvalno ofarbane u crno-bele boje, tamo skoro svi navijaju za Partizan - objašnjava Zdjelar.

Momak koji je ponikao u OFK Beogradu zaobilaznim putem je došao do Humske u januaru 2018. godine. Prethodno je iskustvo skupljao u Olimpijakosu i Majorki.

- S ljudske strane mi je mnogo pomoglo što sam rano otišao u inostranstvo, jer sam odrastao brzo i video najveće igrače na svetu. Fudbalski mi je odmoglo, jer nisam bio spreman za veliki klub kakav je Olimpijakos. Tamo su uvek ogromna očekivanja. Došao sam veoma mlad, a na mojoj poziciji su već igrala petorica reprezentativaca svojih zemalja, među kojima je bio i čuveni Esteban Kambijaso. Zato sada govorim i ovim mladim momcima - birajte gde odlazite. Boriti se sa lavovima svaki dan nije nimalo lako, jer mora da se pokažete odmah.

Foto: Starsportphoto

Saša Zdjelar sa novinarima
Borac

Uvek se trudim da na terenu dam sve od sebe, a posebno sam ponosan na to su mi navijači na stadionu skandirali ime

Imao je Zdjelar priliku da sarađuje sa sjajnim stručnjacima, a neke od njih je posebno izdvojio.

- Svi treneri su mi pomogli na različite načine. Od svakog sam uzeo po nešto, naučio i zapisao. Moram da pomenem Veljka Paunovića. To će me pratiti ceo život, osvojio sam s njim titulu prvaka sveta, nešto što se verovatno jednom doživi. Takođe, tu je i Marko Silva, koji sada vodi Fulam i sarađuje sa Mitrovićem. Mnogo mi je pomogao kada sam došao u Olimpijakos. Godina u kojoj sam fudbalski najviše napredovao. Ta dva čoveka su jako važna u mojoj karijeri.

Neumorni zadnji vezni dosad je odigrao 173 utakmice za "parni valjak", dao šest golova i upisao 17 asistencija. Kada na terenu nisu Milan Smiljanić i Lazar Marković, kapitenska traka je oko njegove ruke.

- Nije baš sve išlo lako u početku. Došao sam u specifičnom momentu, jer nisam dugo igrao, a tri meseca sam trenirao sam u Olimpijakosu. Svestan sam da prvih pola godine u Partizanu nisu bili dobri i da nisam pružao partije kakve su se od mene očekivale. Međutim, nikad nisam rekao da ne mogu, niti sam pomišljao da odustanem. Naprotiv, trenirao sam još jače, verovao sam u sebe i to me guralo napred. To je jedini put kada igraš u ovako velikom klubu, da uvek daješ maksimum. Onda dođe i to da ti navijači na stadionu skandiraju ime, na šta sam posebno ponosan.

Foto: Starsportphoto

Zamišljeni Saša Zdjelar

Napraviće Piksi i 'orlovi' nešto veliko

Prošao je Saša sve mlađe selekcije Srbije, a sa omladincima je 2015. bio i prvak sveta. Upravo su njegovi nekadašnji saigrači sada nosioci u seniorskom timu pod vođstvom Dragana Stojkovića.

- Ova reprezentacija ima nešto veliko. Doneo je Piksi novu energiju i to se vidi na terenu. Neverovatno je ono što su uradili protiv Portugala. Pokazali su strašan karakter. Nešto slično je i moja generacija uradila na Novom Zelandu. Srbija to dugo nije imala. Što se mene lično tiče, dajem sve od sebe za klub, a ukoliko selektor smatra da mogu da pomognem, uvek ću biti spreman - kaže Zdjelar.

Uprkos tome što važi za "grobara do koske", Saši su neki od najboljih prijatelja zvezdaši. Kada bi sastavljao idealan tim za mali fudbal od sadašnjih i bivših saigrača, pozvao bi barem dvojicu koji su branili boje večitog rivala.

- Golman bi mi bio Predrag Rajković. On mi je kum, pa mora tako. Na terenu bi bili još i Marko Marin, Lazar Marković, Alehandro Ćori Domingez i Anhelinjo, koji je do skoro bio u Mančester sitiju. Ja bih bio rezerva - naglašava Zdjelar.

"Motor" kluba iz Humske prezadovoljan je učinkom u prvom delu sezone, a od Deda Mraza je poželeo samo da u 2022. sve ostane isto na tabeli Superlige kao pred kraj protekle godine.

- Čista desetka za minulu polusezonu. Osvojena je jesenja titula i obezbeđeno proleće u Ligi konferencija. Da nas je neko letos na pripremama u Sloveniji pitao šta i kako želimo, mislim da bi se malo ko usudio da napiše ovakav scenario. Imamo lepu bodovnu prednost, nemamo nijednu brigu. Titula nam je prioritet. Super je Evropa, to mnogo znači i klubu zbog finansija, ali zadovoljio bih se šampionskim peharom ili "duplom krunom". A, da bismo prekinuli dominaciju Crvene zvezde moramo i na proleće da nastavimo da pobeđujemo, to je jedini put.

Foto: Starsportphoto

Saša Zdjelar u prazničnoj atmosferi

Pored borbe za titulu, pred Partizanom je i težak dvomeč sa praškom Spartom.

- Česi su verovatno najbolja opcija za nas u ovom trenutku. Igrali smo protiv Plzena pre četiri godina, znamo da su timovi iz ove zemlje izuzetno disciplinovani. Međutim, i mi smo to podigli na viši nivo, pogotovo ove sezone. Mislim da su šanse 50:50. Dve utakmice i revanš kod kuće, a uz podršku naših navijača verujem da možemo da napravimo podvig i odemo korak dalje u Evropi - smatra Zdjelar.

Najbolje se opuštam na reci

Naporan ritam tokom sezone i kratka pauza nisu problem za neumornog vezistu Partizana.

- Nikad se ne odmaram, skoro cele godine sam u ritmu. Ne dajem sebi slobodne dane, to me umrtvi. Čak i kad igramo utakmice, uvek posle toga radim na oporavku. Dovoljno spavam, hranim se pravilno, pazim na sve važne detalje. Kada treniram najbolje oporavljam svoje telo. U slobodno vreme sam sa porodicom i devojkom, a volim da odem na reku i uživam. Napravio sam sebi mali kutak i tu se najlepše opustim - priznaje Zdjelar.

Prvotimac "parnog valjka" ne krije zadovoljstvo i zbog napretka srpskog fudbala na UEFA rang-listi, na kojoj trenutno zauzimamo 11. mesto.

- Ovo se nikada u istoriji nije dogodilo. Sjajna stvar, to je put kojim treba svi da nastavimo da idemo i da rastemo. Da poboljšamo infastrukturu, da afirmišemo talente i stvaramo nove asove. Ono što je TSC napravio je prelepo. Svaki grad u Srbiji zaslužuje da ima onakav stadion, jer samo u takvim uslovima će nam igrači napredovati.

Ima Saša ugovor sa crno-belima do leta 2023. godine, ali se u svakom prelaznom roku pominje i njegov potencijalni odlazak.

- Naravno da bih voleo da se oprobam u nekoj od najjačih evropskih liga. Tada vidiš koliko zaista možeš i od čega si napravljen. Tako nešto očekujem, iako je fudbal potpuno nepredvidiv. Sada sam samo Partizanov, o njemu razmišljam, borim se za nešto važno i to je na prvom mestu. A, ukoliko dođe neka konkretna ponuda onda ćemo videti šta i kako - zaključuje Zdjelar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija