• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.12.2023

06:40

Na današnji dan: Partizan ponizio Crvenu zvezdu u 13. večitom derbiju i dobio nadimak - "parni valjak"!

printscreen

Partizan

Na današnji dan: Partizan ponizio Crvenu zvezdu u 13. večitom derbiju i dobio nadimak - "parni valjak"!

Podeli vest

Trijumf crno-belih od 7:1 još uvek najubedljivija pobeda jednog tima u večitom derbiju.

Malo koji sportski događaj u Srbiji broji više gledalaca od večitog derbija. Ruku na srce, ta brojka značajno je opala tokom poslednjih godina najviše zahvaljujući malo sadržajnim utakmicama, ali kada se na terenu nađu fudbaleri Crvene zvezde i Partizana - malo ko ostane ravnodušan. 

Pamte navijači Partizana mnoge pobede u derbijima, ali je malo koji draži od 13. koji je odigran baš na današnji dan, 6. decembra davne 1953. godine. Crno-beli su kao gosti savladali Crvenu zvezdu sa 7:1, a ova utakmica ostala je zapisana u istoriji kao najubedljiviji trijumf nekog tima u večitom derbiju. 

Zanimljivo, meč je odigran na stadionu u Humskoj ulici, ali je domaćin bila Crvena zvezda budući da se "Marakana" još uvek gradila. Uloga favorita bila je na strani Partizana, a izabranici Milovana Ćirića to su opravdali i na terenu. Baš nakon 13. večitog derbija Partizan je dobio nadimak koji ga grasi i dan danas - "parni valjak". 

Crno-beli su u 13. večiti derbi ušli u strahovitoj seriji od devet vezanih pobeda. Zbog toga, Partizan je imao ulogu favorita, ali je malo ko očekivao da je na derbiju moguće videti sedam golova u mreži Crvene zvezde. 

"Partzan je juče igrao kao jedan veliki tim, tim najviše fudbalske klase, razigrao se, pronalazio je najbolje i najbrže puteve do cilja, prodirao nezadrživo i bombardovao protivnički gol. Sa snagama koje je Crvena zvezda uvela u ovu igru, prosto je bilo nemoguće odoleti mu! Razlika u klasi bila je tako očigledna da pri rezultatu 3:1 niko nije verovao u preokret", pisali su svi mediji dan nakon 13. večitog derbija. 

Početak meča nije obećavao istorijsku pobedu Partizana. Bobek je crno-belima doneo prednost u petom minutu, ali je Crvena zvezda već u 12. odgovorila preko Koste Tomaševića i poravnala rezultat. Ipak, bilo je to sve od sastava Boška Ralića na stadionu "JNA". 

Mreže us mirovale sve do 40. minuta kada je Zebec doneo prednost Partizanu. Samo šest minuta kasnije već je bilo 1:4 nakon golova Hercega i Mihajlovića. Upravo su Zebec, Antun Herceg i Prvoslav Mihajlović bili strelci i preostala dva gola. 

"Prošao je tako i trinaesti derbi. Izazvao je ogromno interesovanje, dan je bio lep i pogodan za igru, stadion prepun, bio je to u svakom pogledu veliki futbalski događaj. I vredelo je što je stadion bio pun. Jer Partizan je prikazao fudbal kakav se samo poželeti može i vredelo je gledati ovu igru, jer takva se retko viđa. O njoj će se pričati kao o najvećem podvigu Bobekove čete", napisao je Ljubomir Vukadinović, po mišljenju mnogih najbolji sportski novinar svog vremena. 

I istina, stadion u Humskoj bio je krcat, a na tribinama je bilo oko 55.000 duša. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija