• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.10.2016

13:58

DOBRO JE DA RAFA UOPŠTE IGRA TENIS! Nadal od 2003. godine vodi bitku sa povredama

Tenis

DOBRO JE DA RAFA UOPŠTE IGRA TENIS! Nadal od 2003. godine vodi bitku sa povredama

Podeli vest

Rafael Nadal je verovatno jedan od najpožrtvovanijih sportista svih vremena. Malo je onih koji davno ne bi završili karijeru da su bili na mestu nekada prvog tenisera sveta. Rafa od 2003. godine vodi stalnu bitku sa telom. Skoro svake sezone zbog povreda je morao da pauzira nekoliko meseci

Ako nije problem sa kolenima, onda je stopalo, ili zglob ruke, lakta, povreda trbušnih mišića... Ali, nije odustajao! Istina nije isti igrač kao pre 2012. godine, ali je Rafa energijom, željom i mentalnom čvrstinom prebrodio verovatno što većina njegovih kolega ne bi mogla.

- 2003: Imao je Nadal 17 godina kada je povredio lakat tokom treninga u Minakoru. Morao je da propusti Rolan Garos, koji je trebalo da bude njegov prvi grend slem u karijeri.

- 2004: Ponovo je Rafa morao na pauzu zbog povrede članka leve noge na turniru u Eštorilu. Pauza je trajala dva meseca, pa je morao da propusti dva grend slema - Rolan Garos, Vimbldon i  Olimpijske igre u Atini.

- 2005: Ni ova godina nije mogla da prođe bez pauze usled povrede. Bio je primoran da otkaže učešće na mastersu u Parizu i završnom ATP mastersu zbog povrede stopala. Takođe, tokom oktobra je kuburio sa povredom kolena, ali je u finalu Madrida uspeo da dobije Ljubičića.

Reuters

- 2006: Problemi sa stopalom leve noge doveli su do toga da Nadal otkaže učešće na Australijan openu, pauzirao je mesec dana. Potom je nakon dobre sezone na šljaci pred Vimbldon imao problem sa leđima. Ali, uspeo je da zaleči povredu i dođe do finala Vimbldona, kada je poražen od Rodžera Federera

- 2007: Nova godina i nova povreda. Pored uobičejnih tegoba sa kolenom, španski teniser je kuburio i sa levom rukom. Ali, nije gubio optimizam:

- Jedina povreda koju sam imao svih ovih godine je koleno. Ne postoji razlog da brinem, moja karijera nije u opasnosti
- uveravao je sebe i javnost tada Nadal.

- 2008: U finišu sezone je zbog povrede tetive otkazao učešće na završnom mastersu. Bila je to izuzetno naporna sezona za Rafu, odigrao je više od 100 mečeva i osvojio osam turnira.

- 2009: Ni ova godina nije mogla da prođe, a da Rafa ne poseti lekara. Tetive na oba kolena bile su razlog tegoba. Na iznenađenje svih je poražen od Robina Soderlinga u šesnaestini finala Rolan Garosa, da bi preskočio Vimbldon, a onda i pored stomačnog virusa došao do polufinala Ju Es opena kada je izgubio od Huana Martina del Potra. 

- 2010: Već hronična povreda kolena primorala je Nadala da stane u četvrtfinalu Australijan opena. Ali, te je sezone ipak osvojio sedam trofeja, od toga tri grend slema, Rolan Garos, Vimbldon i Ju Es open.

- 2011: Za vreme meča sa Federerom u četvrtfinalu Australijan opena imao je problem sa primicačem, poražen je pa je u suzama napustio teren. 

usatoday

- 2012: Ovo je najgora sezona u karijeri Rafaela Nadala, uzeo je samo Rolan Garos i igrao finale Australijan opena. Sezonu je okončao zbog povrede kolena još nakon drugog kola Vimbldona kada je poražen od Lukaša Rosola. 

- 2014: Pošto je nakon sedam meseci pauze zablistao tokom 2013. godine, tokom koje je osvojio 10 titula, uz dva grend slema, tokom 2014. povreda leđa ga je sprečila da nastavi u istom ritmu. Poražen je u finalu Australijan opena od Stana Vavrinke. Propustio je Toronto, Sinsinati i Ju Es open, ali se vratio u Pekingu, međutim, do kraja sezone nije ništa osvojio.

ap phoro

- 2016: Ni u sezoni na izmaku Rafa nije imao sreće. Tokom većeg dela godine je morao da leči povredu zgloba ruke, nije učestvovao na Rolan Garosu i Vimbldonu. Vratio se ne Olimpijskim igrama u Riju, a posle Šangaja je ponovo ranije završio sezonu.  


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija