• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Radošević

08.11.2016

09:29

NOLE, JEDI MESO! Stručnjaci smatraju da Đoković greši što se hrani samo biljkama!

Tenis

NOLE, JEDI MESO! Stručnjaci smatraju da Đoković greši što se hrani samo biljkama!

Podeli vest

Selektor Bogdan Obradović i fitnes stručnjak Radoje Avramović smatraju da je Đoković greši što se hrani uglavnom samo biljkama. Nutricionista Jovana Srejović ima suprotno mišljenje

Novak Đoković mora ponovo da počne da jede meso ako želi da se vrati na svetski tron, smatraju selektor naše teniske reprezentacije Bogdan Obradović i fitnes trener Radoje Avramović! S druge strane, nutricionista Jovana Srejović veruje da naš as može da igra vrhunski tenis čak i ako nastavi da se hrani samo termički neobrađenim biljkama, što i radi već dve godine.

Bez preterivanja
Za sportiste je bolje kada umereno jedu meso. Nikad neću razumeti vegetarijance
Bogdan Obradović, selektor Dejvis kup ima Srbije

Đoković je u ponedeljak i zvanično prepustio prvo mesto na ATP listi Endiju Mareju. Javnost je podeljena po pitanju uzroka njegovog pada, a kao jedan od glavnih razloga za to navodi se činjenica da je Đoković vegan.

U prevodu, on se okrenuo sirovnjačkom načinu ishrane, što znači da najčešće jede biljke, i to bez termičke obrade. Sam Novak je priznao da se ovako hrani, ali je dodao da povremeno pojede ribu.

Trening najvažniji

Maja Volk: Mesožderi, vidimo se za 50 godina

Umetnica Maja Volk, koja godinama jede isključivo sirovo bilje i koja je upoznala Novaka sa ovim načinom ishrane, preneražena je time što pojedinci dovode u pitanje njen režim.
- Skandalozni su ti komentari. Dečko je dve i po godine prvi zahvaljujući takvoj ishrani. Izdržljiv je toliko samo zato što ne ždere mesište. Pa nije Nole pao na 25. mesto, pa sada da se ispredaju priče. Svi ti koji govorkaju neka mi izađu na crtu. Sram da ih bude. Vidimo se za 50 godina ako budu živi - poručila je Volkova.

Bogdan Obradović veruje da bi Đoković trebalo malo da koriguje ishranu, ali i da mnogo više trenira.

- Masaže, ishrana, samo ceđeni sokovi, sve to me nervira i nije presudno za rezultate. Šta je sa treningom? Često se šalim sa mojim teniserima kada počnu priču na tu temu. Što se mesa tiče, mi na ovom podneblju smo predodređeni za to, zato vegetarijance nikada neću razumeti. Pritom, mislim da je za sportiste bolje kada umereno jedu meso - napomenuo je Obradović.

Radoje Avramović kaže da bi Novak Đoković ribom mogao da zameni meso, ali samo ako je jede više puta dnevno.

- Meso i riba su važni za imunitet i izgradnju mišićnog tkiva. Proteini koje čovek dobija iz tih namirnica ne mogu se zameniti biljnim, jer se razlikuju. Biljni proteini ne sadrže aminokiseline, koje se vezuju za proteine koje mi već imamo u organizmu. Ne znam koliko često Nole jede ribu, ali je nedovoljno ako je to dva puta nedeljno. Morao bi da jede 100-200 grama dnevno i tada bi u potpunosti mogao da se odrekne mesa - jasan je Avramović.

Obrok umesto mesa

MAHUNARKE
pasulj, bob, sočivo
+
SEMENKE
bundevino, čija seme
+
ŽITARICE
hmelj, ječam, ovas

On smatra da bi slabiji rezultati u poslednje vreme mogli da budu posledica ishrane bez mesa.

- Moguće je da je to što ne jede meso uzrok Novakove slabije forme, ali ne mora da znači. Možda Novaku tim namerno spušta

Tanjug/AP

SPORTISTI KOJI NE JEDU MESO

Venus Vilijams teniserka
Martina Navratilova teniserka
Robert Periš, NBA zvezda
Bili Džin king, teniserka
Karl Luis, atletičar
Majk Tajson, bokser

formu da ne bi doživeo sudbinu Rafaela Nadala, koji se bukvalno raspao - istakao je Avramović.

Uzima suplemente

Stručnjak za ishranu Jovana Srejović ima drugačije mišljenje. Ona podseća da postoje primeri vrhunskih sportista koji ne jedu meso i veoma su uspešni.

- Teniserima je izdržljivost važna i treba da unose mnogo proteina i tečnosti. Verujem da je Novakova ishrana strogo planirana, pa mu meso apsolutno ne nedostaje. Proteini kojih ima u mesu mogu da se nadoknade voćem i povrćem. Sportisti takođe koriste i razne suplemente. Verujem da ih uzima i Novak, i to one prirodne, poput energetskih gelova i slično - objašnjava Srejovićeva.

Ona, međutim, priznaje da je lakše kontrolisati unos potrebnih materija kroz meso.

- Svakako je jednostavnije dobiti proteine iz mesa, ali kombinacijom mahunarki, semenki i žitarica moguće je nadoknaditi ih - tvrdi naša sagovornica.
 

 

facebook.com


Jelena Đoković tvrdi: Nole jede isto kao ja

Supruga Novaka Đokovića Jelena često je na meti fanova koji nju smatraju najvećim krivcem za to što srpski teniser ne jede meso. Ona je svojevremeno otkrila da joj veoma znači podrška koju dobija od Noleta za "sirovnjački" način ishrane (sa malo ili nimalo kuvanog bilja), jer se i on isto hrani.
- Ne jedem meso, ribu, mlečne proizvode i šećer. Ishrana mi se sastoji od 70 odsto sirove hrane i 30 odsto kuvane. Da li je teško ovako se hraniti? Ne, ako znate zašto to radite i dobro ste informisani. Srećna sam jer imam partnera koji je baš poput mene posvećen tome da ostane zdrav i jak dobrom ishranom, iako nam se režimi malo razlikuju - napisala je jednom Jelena na društvenim mrežama.
Gospođa Đoković je svesna da ishrana bez mesa nije jednostavna.
- Teško je naći pravu hranu, pripremljenu na zdrav način. Zato su organizovanost i informisanost veoma važni. Ohrabrujem vas sve da pronađete još jednu osobu ako želite da krenete na ovo putovanje - istakla je Jelena.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

NOLE POTVRDIO DA ĆE IGRATI U LONDONU: Oduvek sam voleo izazove!

BIĆE NOLE OPET PRVI! Teniski stručnjaci i dalje veruju u Đokovića


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Misljenik

pre 7 godina

Zene su cudo... samo ti i dalje slusaj tu svoju bolju polovinu i jedi to sto i ona... pa nisu ni one uvjek u pravu... razmisli malo svojom glavom, inteligencije ti ne fali!

SuverenaAnonimka

pre 7 godina

Pobedjivao je ovom ishranom - mozda je samo zabrljao sa dijetom, popustio i pojeo nesto kuvano ili zivotinjsko pa je izgubio snagu ! I ja jedem 100 % SIROVU BILJNU ISHRANU i svaki put kad uzmem pogesan zalogaj odmah gubim i snagu i simpotomi poliatritisa nadolaze i ne vidim dobro, gubim preciznost.

Vladan

pre 7 godina

To sto je miljenik nacije ne znaci da nacija treba da se ponasa poput gomile slepaca. U profi sportu nema postene borbe. Tako da je ova dilema oko hrane glupa. Da mu nije sirove hrane, zakacila bi ga neka rakcina poput Tipsarevica, Navratilove ili sistemsko urusavanje zdravlja kao Nadala, sestara Vilijams... Za njega je ovo pitanje zivota.

jo

pre 7 godina

Jelena, uz duzno postovanje, ipak ne mozes porediti Novaka i sebe sto se ishrane tice, njegovi treninzi su naporni i on se trosi mnogo vise nego ti. Tenis je postao gladijatorski sport.

Vladimir

pre 7 godina

Brate najedi se slaninice I onda moreš do zore da mlatiš s tom palicom

tiana

pre 7 godina

Covek je mesozder sto potvrdjuje i duzina nasih creva. Nole bi morao da jede meso zbog aminokiselina koje se nalaze samo u mesu i sto nikakva biljna hrana ne moze nadoknaditi. Ukoliko je alergican na gluten treba da izbaci zitarice koje ga sadrze i sve ce biti u redu. Rodjena sam sa alergijskom celijakijom (alergija na gluten) i ceo zivot ne jedem namirnice koje sadrze gluten, jer bolest se ne moze izleciti ali se moze kontrolisati. Novaku je naisla kriza koju ce sugurni prebroditi, a uostalom ne moze stalno samo da pobedjuje, ponekad mora i da izgubi. I Nole je samo covek. Kako god, imajuci u vidu sta je do sada postigao, Nole je kralj.\n

Zak

pre 7 godina

Nasa creva potvrdjuju da smo biljojedi jer su nam creva nekoliko puta duza nego kod mesojeda ,bar se to danas zna ,

lavica

pre 7 godina

Zak@Tebi odmah hrana ulazi u creva,nemas zeludac da je svari prvo a ljudski stomak tako radi.Blago tebi!

lavica

pre 7 godina

Ben@Da si Ti zderao meso ne bi tako razmisljao,Kud Ti ne ozeni Jelenu pa bi uzivali kao mravojedi.

NIKOLA1995

pre 7 godina

Vi sto pasete travu preko leta a zimi prezivate seno,nemate pravo da za normalne ljude kazete da zderu.Oni su samo normalni ljudi i nsta drugo.

Jasmina

pre 7 godina

Jelena je anoreksicna ima ispod 40 kila kojeg muskarca ta zena moze seksualno da uzbudi

Heruvim

pre 7 godina

Nije stvar u travi ili slanini, kako kome odgovara, ali izgleda da ima tu nekih meditacija koje su na prvom mestu rak za dusu. Sv.Vladika Nikolaj je o tome pisao u svojoj knjizi Staklene oci Indije. Nema to blage veze sa nasom kulturom i tradicijom, odnosno pravoslavljem, pravoverjem. Sretan praznik svetog Dimitrija.

lavica

pre 7 godina

Ja mislim da Jelena ne jede ona samo dise a dokle na ovakav nacin?Zeno saberi se, sta radis od tog coveka,ne daj boze da sam ti ja svekrva.

Antivegan

pre 7 godina

Veganstvo je najpogrešniji mogući način ishrane za čoveka a pogotovo za sportistu i to najboljeg na svetu. Ako već želi da se hrani na takav način, onda može da bude vegetarijanac ali vegan nipošto, barem dok se bavi sportom. Mora da konzumira i jaja, mlečne proizvode, maslinovo i druge ne agresivne vrste ulja (ne suncokretovo), ribu itd. Dakle sve ono što ne sadrži gluten, koji mu dokazano smeta i škodi. A najpametnije bi mu bilo da u tim pod hitno vrati dr Četojevića, koji je pored trenera najzaslužniji za sve što je uradio zadnjih godina. No ako je to njegova želja, ko smo mi njegovi poštovaoci i navijači, da mu se mešamo u život. Hvala mu za sve divne trenutke i što je ostao svoj i naš do danas. A za dalje, on zna najbolje kako će i šta će. Nole sve najbolje.

nada

pre 7 godina

Dosta bre, muka mi je od svih vas jedi ovo ne jedi ono zivi ovako, kriva ti je supruga, sve strucnjak do strucnjaka, od Obradovuca pa nadalje. Ostavite Novaka da zivi svoj zivot da gradi svoju karijeru jer samo on je svojim trudom I radom postigao to sto jeste. Dragi Nole zelim ti svaku srecu, dobro zdravlje I puno ljubavi u tvojoj porodici, a ovi sveznalci I gubidani su beznacajni bili I bice u tvom zivotu ikarijeri.

NIKOLA1995

pre 7 godina

Samo ti slusaj onu matoru sa zguzvanom facom,to je pravi primer sta da jedes i kako ces uskoro da izgledas.

Darko

pre 7 godina

Naravno da gresi. Pogledajte jedno poredjenje koje možete naći na internetu, Nigella Lawson vs Gillian McKeith, Gillian je vegetarianac, a Nigella jede sve!

Ljubo

pre 7 godina

,,,,mozda??!!..nije prvi ,sto " silnim" uzdignutog nosa ,plave krvi ," smetaju srpske zastave ,povici ,navijanje ,krstovi sa Hilandara oko vrata ,i mnogo drugog da ne spominjemo ,na prenosima ,po stadionima ,...oni nas svrstavaju medjuvdomoroce ,a vidi cuda , mi ....?!?!?!?!?.....

dexxx

pre 7 godina

prsutica..cvarci..slaninica..peceni prasici..peceni jagnjci...kiseli kupus..krastavcici..sir kajmak...punjena paprika..sarmica..rolovana teletina..przeni krompirici..... pozivam te Novace u goste ..na mesec dana... posle toga mci ces da igras protiv Mareja i Federera u isto vreme..a Nadal da im servira...hahaha... Ziveo NOVAK DJOKOVIC!!!!\n

jela

pre 7 godina

Šta je sad ovo ? A sa kakvom ishranom je postao prvak sveta ?

Car

pre 7 godina

I Slobodan je neograniceno verovao Mirjani i njenim" dobro informisanim izvorima",raznim vracevima i guruima, i znamo kako je zavrsio.

Falco 1968

pre 7 godina

To sto vecina danas smatra meso zivotinja za svoju hranu mora da zna da je to neciji LES,nazalost se takav oblik ishrane mora nazvati LESINARSTVOM.Ne bih zeleo da me neko pogresno shvati,da napadam mesozdere kao nize oblike egzistencije,i sam sam do juce bio medju njima,ovde se samo radi o nedostatku kosmicke svesti i to sto smatrate zivotinjom i hranom,je u stvari vas kosmicki brat koji se nije razvio do tog nivoa da sebi moze da izgradi fizicko telo slicno vasem-potrebno je mnogo inkarnacija.Na kraju kakvi su to organizmi koji sluze kao odvod za otpad i kanalizacione cevi?To je nedovrseno bice,bice u prelaznom periodu,zato ono i tapka u mraku i pati,ali upravo stoji pred kamenom medjasem koji oznacava pocetak jednog novog doba.Ljudska vrsta vise nece moci da se razvija na fizickom planu dok ne predje na visi oblik duhovne svesti.Izvor-MARTINUSOVA KOSMOLOGIJA.

Car

pre 7 godina

Fakao, Ocigledno je da vegetarijanstvo (u tvom slucaju)ne ostavlja samo tragove u fizickom nego i u mentalnom sklopu.Sad ce jedan posto vegetarijanaca da drzi pridiku kako se treba hraniti.

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Само да се ратосиља вуду црне магије.

Vlado

pre 7 godina

Oni koji Noleta upućuju da jede meso nemaju blage veze o zdravlju a ćutanjem bi sakrili svoje neznanje

Mirko

pre 7 godina

Nole nemoj da jedes meso, veganska ishrana je ispravna hrana za tebe. I Carl Lewis naprimer se veganski hranio i bio najbolji atleticar u ono vreme.

Majkl

pre 7 godina

Пре 10 година сам провео у Пезару у Италији 9 месеци на неком послу. Девет месеци сам живео, радио и хранио се као и остали Италијани (био сам плаћен више него они). Отишао сам са 115кг тежине на висину од 177цм. Кад сам се вратио и даље сам имао 177цм али и 85кг. А јео сам и пио никад више и никад боље. У чему је ствар. Па у медитеранском начину исхране а јео сам буквално све што замислите, али на њихов начин и кад они једу. 10 година касније, опет имам 110кг само из разлога што овде код нас не могу себи да приуштим тај начин исхране. Ни финансијски ни оброке у исто време. Верујте ми на реч, не постоји здравији и бољи начин исхране од медитеранског начина. А Ноле ем што живи тамо, ем што може да приушти себи тај начин. У осталом погледајте здравствене билтене медитеранаца и оних из унутрашњости европе. Ми се на жалост у нашој немаштини и не рачунамо у ништа.

stojko

pre 7 godina

Zbog zelenisa poceo je da sere ko grlica sto rece prijatelj Zika. Od tada je poceo da gubi;Moj mu je savet da ode na pijac i kupi nekoliko kanti kavurme, mladi sir, domaca jaja,a moze i cvarci. Uz jak trening sve to sagori i nije opasno po zdravlje a dobija snagu i misicnu masu. Sarme, punjene paprike, pasuljcina,pljeskavice i ostalo, se podrazumeva kao normalno. Garant, vraca se na prvo mesto. Ako ostane ovako, garant ispasce i iz top-10 za nekoliko meseci.

Milan Jankovic

pre 7 godina

Ni moja pokojna baba Nujka nije jela meso a ipak je umrela.

mirjana

pre 7 godina

Pametnice Jelena nisu ti ista creva kao sto su Novakova.Ne izigravaj I ne misli da si popila svetu mozak.Sta si jela dok si u kockarnicama bila dilerka?

ejbg

pre 7 godina

Nole jedi ...!!! Koga je normalnog briga sta ko jede dok vecina u Srbiji nema ni za hleb sa glutenom ili bez!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija