• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.01.2018

15:34

ĐOKOVIĆU POTREBNA OPERACIJA! Novaku se obija o glavu pogrešan pristup oporavku!

Tenis

ĐOKOVIĆU POTREBNA OPERACIJA! Novaku se obija o glavu pogrešan pristup oporavku!

Podeli vest

Novak Đoković je odbijao da ide na operaciju lakta pod uticajem gurua Pepea Imaza, međutim, sad će morati pod nož, tvrde stručnjaci

Doktor Marko Ilić, specijalista za ortopediju, i ekspert sportske medicine dr Piter Brukner smatraju da bi hirurški zahvat mogao da pomogne srpskom teniseru.

Đoković se prošle nedelje na Australijan openu vratio na teren posle šest meseci pauze zbog povrede lakta. Dogurao je do osmine finala, gde ga je zaustavio Korejac Hjeon Čung.

Tokom meča je bilo primetno da Nole ima problema sa laktom, a on je to i sam priznao posle meča, rekavši da postoji mogućnost da će ići na operaciju.

Logična odluka
Prva opcija jeste mirovanje, ali ako to ne da rezultata, onda je operacija sledeći korakDr Marko Ilić, specijalista za ortopediju

Prirodne metode

Prema rečima našeg izvora, Novak je dosad odbijao hiruršku intervenciju zbog Pepea Imaza.

- Imaz ga je ubedio da je najbolje da povredu sanira pre svega mirovanjem i meditacijom. Španac propagira da se protiv svih problema borimo prirodnim metodama, a i Novaku je blizak takav stav. Slično su mu savetovali i pojedini medicinski stručnjaci - kaže naš sagovornik.

Međutim, specijalista za ortopediju doktor Marko Ilić i ekspert sportske medicine doktor Piter Brukner smatraju da bi hirurški zahvat mogao da pomogne srpskom teniseru. Naravno, uspeh niko ne može da garantuje.

- Povreda lakta je nešto najgore što može da se dogodi teniseru, jer se u ovom sportu lakat najviše upotrebljava. Zato dolazi do povrede tetiva ili mišića. Fudbaler, recimo, takvu povredu ne bi ni primetio. Kroz lakat prolaze i svi mogući nervi, pa može da dođe i do upale. Prva opcija jeste mirovanje, ali Novak je već dugo pauzirao. Zato jedan od sledećih koraka i jeste operacija kako bi se smanjio pritisak i hronični otok - objašnjava Ilić i dodaje:

APphoto

- Naravno, niko ne može da garantuje da će odlazak pod nož sto odsto pomoći, jer je i posle toga neophodna duga pauza. Povrede lakta su nezgodne, jer tek kada se vratite pređašnjim naporima, možete da vidite da li ste potpuno izlečeni. Ali operacija ne bi značila kraj karijere.

Povrede lakta mogu biti različite.

- Imate takozvani "teniski lakat", što je povreda spoljnjeg dela, ili "golferski", što je unutrašnja trauma. Obe su veoma nezgodne - jasan je Ilić.

Australijski stručnjak Brukner kaže da je Noletovo tkivo prilično oštećeno i da bi operacija mogla da pomogne ako nije suviše kasno.

Odlazak pod nož noćna mora

Kada je u julu 2017. najavio pauzu do kraja sezone, Đoković je podvukao da mu operacija nije na pameti. Ipak, posle novih problema u Melburnu rekao je da će i o tome razmisliti, ali njegova odluka još nije objavljena.
- Svi su se saglasili da je pauza neophodna i da ne moram na operaciju. Nisam se nikada operisao, a iskreno, ne bih ni želeo da ikada moram - izjavio je pre nekoliko meseci Novak.

- Pokušao je da izbegne operaciju, a problem se vratio. Pitanje je da li bi sada i hirurška intervencija pomogla. Izgleda da je tkivo prilično uništeno i nije lako vratiti mu normalnu funkciju. Neverovatne sile prolaze kroz tetive lakta koje trpe tokom udaraca. Prokrvljenost kod ovakvih povreda je veoma mala i zato je za oporavak potrebno mnogo vremena - ističe Brukner.

Ubrizgavanje plazme

Postoje i drugi načini za lečenje, od injekcija do ubrizgavanja krvne plazme.

- Neke od opcija su injekcije kortizona i krvi, što su noviji tretmani, iako se još polemiše u kojoj meri pomažu. Đokovićev tim će sigurno razmatrati i operaciju. Tetive su najveći izazov u našoj profesiji. Kad jednom imate problem sa njima, teško ih je vratiti u prvobitno stanje za elitnog sportistu. Možete samo da zamislite kojim stručnjacima ima pristup Novak, a opet nije uspeo da izdrži opterećenje u Melburnu - pesimista je Brukner.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vns

pre 6 godina

Pomozimo Novaku....otvorite broj kod operatera pa da saljemo sms,tako se leci u Srbiji....

sladjan

pre 6 godina

ovo sam ja pricao jos pre pola godine!!!!kraj karijere je realan srbija se treba pomiriti sa tim!!!predjite na drugi sport srbi tenis vise nije interesantan!!!!!

Penzioner

pre 6 godina

J..o ga guru Imaz , uprapastice mu zivot !!! Karijeru vec jeste !!! A o "mladici" Jeleni, da ne kazem nista, bolje je !!!

Bojan

pre 6 godina

Ma da, razbijo ga Koreanac samo tako i to na iste njegove fore. Ajde prestani sa tim "laktom", što si se vračao onda da probaš, kad nisi ni u stanju da pobediš 50. plasirane. Ili se vrati u punom sjaju ili idi čuvaj svoju ubroaženu tvrdoglavu gluteiničarku nedokazanu i zabavljaj se sa svojom decom do kraja života, samo nemoj molim te tako da se brukaš više molim te Nole.

Milorad Savanovic

pre 6 godina

Neznam da li Nole ili neko od njegovih prati ove komentare ali trebalo bi da hitno kontaktira Anthony Williama, da se posavetuje. Posle resenja problema lakta neka potrazi nekoga Ruskoga atletskog nutricionistu i ubaci u svoj tim, ako bas hoce da ostane vegan. Cak i nutricionisti na zapadu kao i ovde u Australiji tvrde da su Rusi daleko ispred njih u ishrani sportista. Znate li koliko im je tesko da to priznaju? Noletu zelim da udje u legendu na svetskom nivou, posto je najbolji svih vremena samo to treba da potvrdi brojem titula. Ne zaboravite Nadal i Federer se nisu videli kada je on bio zdrav a bili su u najboljim teniskim godinama. Srecno mu bilo sta god da uradi.

Anarhista

pre 6 godina

Ма одсеци руку. Може он и са једном, под условом да га Пепе фокусира са трибине.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Треба мислити на... пензију и... УНУЧИЋЕ...! А Србији је потребан, неки "нови" - Ноле... који ће радовати нацију...неким новим резултатима...Увек је тако...!! Има ли ишта лепше него учити од великог и славног... . ШАМПИОНА...?! Академија Ђоковић, треба да почне са радом...То је наш највећи дуг - према талентованој српској деци...Хвала ти НОЛЕ... Учинио си до сада много...И превише...!!! Можда је време...

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija