• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.M.

27.02.2019

09:07

NE IZBEGAVA OBAVEZE! Đere plaća porez Srbiji!

Tenis

NE IZBEGAVA OBAVEZE! Đere plaća porez Srbiji!

Podeli vest

Za razliku od mnogih tenisera koji su prijavljeni u državama širom sveta zbog poreskih olakšica, novoj zvezdi "belog sporta" rezidencija je u rodnoj Senti, zbog čega procenat od njegove zarade ide i Srbiji

Laslo Đere (23) jedan je od retkih srpskih tenisera koji porez plaća u svojoj zemlji! Mladi as i dalje je prijavljen u rodnoj Senti, zbog čega oko 20 odsto od svega što zaradi od turnira i sponzora ide Srbiji!
Đere je u nedelju osvajanjem svog prvog turnira, kategorije ATP 500 u Rio de Žaneiru, zaradio 369.000 dolara. Prostom računicom dolazi se do toga da bi 73.800 dolara trebalo da pripadne Republici Srbiji. Ipak, stvari nisu tako jednostavne.

Novak voli Monte Karlo

Foto: reuters

U razgovoru za Informer, poreski stručnjak Ivan Raonić objašnjava koliko Srbiji pripada novca od zarade tenisera prijavljenih u našoj državi.

- Porez na dohodak građana je u Srbiji okvirno 20 odsto. Ako je Đere u Brazilu platio isto toliko ili više, u Srbiji neće platiti ništa. Ako je, na primer, porez u Brazilu 15 odsto, Srbiji pripada preostalih pet odsto - kaže Raonić.

Prema brazilskim zakonima, svi koji nisu stanovnici ove južnoameričke države plaćaju 25 odsto poreza na prihode koje ostvare u toj zemlji. To znači da Đere na nagradu koju je dobio u Riju neće platiti porez u Srbiji.

Ipak, momak iz Sente koji je trenutno 37. igrač na ATP listi, jedan je od svega nekoliko tenisera među prvih 100 kojima je rezidencija rodna država. Ukoliko nastavi da osvaja turnire, dobiće i značajniju zaradu od sponzora, a od tog prihoda 20 odsto će svakako ići Srbiji. Razlog za to je jednostavan - prihod od sponzorskih ugovora se posmatra kao novac zarađen u zemlji, bez obzira na to iz koje zemlje je sponzor.

Upravo je to razlog zbog kojeg su teniseri najčešće prijavljeni u Monaku, Švajcarskoj i na Floridi, gde poreza nema ili je minimalan. Tako je i prvi reket sveta Novak Đoković još 2008. godine izabrao za život Monte Karlo, zbog čega je često bio na meti kritika. Ipak, kako je jednom prilikom objasnio, odluka da se preseli u Monako nema veze sa porezom.

- Mnogo je razloga zašto sam se odlučio za Monte Karlo, a najveći je u tome što u ovom gradu imam neophodan mir, bezbednost, klima je izvanredna, a imam i ostale uslove koji su mi potrebni. Moja porodica vodi posao u Srbiji, plaća porez, zapošljava veliki broj ljudi i davno smo odlučili da sva ulaganja i sva pomoć idu samo i isključivo u Srbiju, i to direktnim ulaganjem i pružanjem pomoći onima kojima je potrebna - rekao je prvi teniser sveta jednom prilikom.

Ana boravila u Bazelu

Osim Novaka, Monte Karlo je rezidencija i brojnih poznatih tenisera poput Miloša Raonića, Petre Kvitove, Karoline Voznijacki, Marina Čilića, Grigora Dimitrova, Tomaša Berdiha i mnogih drugih. Amerikanaca u Monte Karlu nema jer bi morali da se odreknu državljanstva zbog selidbe, kao ni Francuza koji tamo nisu oslobođeni poreza.

Amerikanci se zato odlučuju za Floridu jer ne postoji porez na lična primanja, pa tu borave i Japanac Kei Nišikori i Ruskinja Marija Šarapova, kao i naši teniseri Miomir Kecmanović i Jelena Janković. Francuzi su uglavnom u Švajcarskoj, gde je baza bila i nekada prvoj teniserki sveta Ani Ivanović, dok ima i onih koji se odlučuju za arapske države.

NOĆNA MORA ZA JAPANCA! Pročitajte o čemu razmišlja Nišikori kad pomisli na Novaka

Gde su prijavljeni prvih 10 tenisera sveta


Novak Đoković (Srbija) Monte Karlo, Monako
Rafael Nadal (Španija) Majorka, Španija
Aleksander Zverev (Nemačka) Monte Karlo, Monako
Kevin Anderson (Južnoafrička republika) Florida, SAD
Kei Nišikori (Japan) Florida, SAD
Rodžer Federer (Švajcarska) Botmingen, Švajcarska
Dominik Tim (Austrija) Lihtenvert, Austrija
Džon Izner (SAD) Teksas, SAD
Marin Čilić (Hrvatska) Monte Karlo, Monako
 

Gde su prijavljeni srpski teniseri


Novak Đoković Monte Karlo, Monako
Laslo Đere Senta, Srbija
Dušan Lajović Stara Pazova, Srbija
Filip Krajinović Beograd, Srbija
Miomir Kecmanović Florida, SAD
Viktor Troicki Monte Karlo, Monako
Janko Tipsarević Beograd, Srbija
Nenad Zimonjić Beograd, Srbija
 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija