• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.10.2020

08:04

BEDNO I PODLO, UDARILI NA NOVAKA KAO NIKAD DO SADA! Sramno, Amerikanci PONIŽAVAJU Srbina!

Tenis

BEDNO I PODLO, UDARILI NA NOVAKA KAO NIKAD DO SADA! Sramno, Amerikanci PONIŽAVAJU Srbina!

Podeli vest

Novak Đoković će se poslednjih nekoliko meseci prisećati kao najgorih u karijeri, jer je nešto što se činilo kao idelana prilika pretvorilo u neuspeh, piše za Njujork Tajmas Metju Foterman

Jedva su dočekali Amerikanci poraz Novaka Đokovića u finalu Rolan Garosa od Rafaela Nadala 3:0, pa da udare po njemu iz sve snage, mada im nikada i nije potreban razlog. To je jednstavno njihova standardna retorika već godinama kada se radi o Srbinu.

Njujork Tajmas i ostali američki mediji udaraju po Novaku i pišu da je za njega ovo godina iz pakla. Ništa neobično za Amerikance, uglavno im je Novak vreća za udaranje, a Njujork Tajms u analizi finala navode kako je Srbin imao 50 neiznuđenih grešaka, ali se posle poraza okrenuo filozofiji.

- U nedelju ga je ova teška godina dovela pred izazov u vidu najvećeg tenisera za zemljanim terenima u istoriji i Đoković je ponovo dramatično izgubio od Rafaela Nadala, vlasnika 13 trofeja na Rolan Garosu - 6:0, 6:2, 7:5. Da budem iskren, nije sramota izgubiti od Nadala u Roland Garosu  – napisao je Amerikanac, ali gle čuda promaklo mu je da je Novak posle meča priznao da je Nadal bio bolji.

Foto: ap photo/tanjug

 



Nadal ima skor 100-2 na crvenoj zemlji u Parizu. Ali Đoković je u septembru na zemlji osvojio masters u Rimu i dobro odigrao prve mečeve u Parizu pa se očekivalo da bi trebalo da ima dobru polaznu poziciju u finalu -  piše za Tajms Metju Foterman.

Bilo je hladno za jesenju verziju  ovog turnira koji se inače igra u kasno proleće. To je usporilo loptu i Nadalu oduzelo jedno od njegovih omiljenih oružja iz arsenala - apsurdno visoko odskočni forhend. Nova i teža loptica trebalo je da dodatno oteža život Nadalu i njegovoj moćnoj igri, a više odgovara Đokovićevoj sposobnosti da pronađe oštrije uglove za svoje vinere. Podnevna kiša u Parizu naterala je organizatore da zatvore krov, što je također trebalo da ide u korist  Đokoviću.

A onda, kao i toliko puta u ovoj čudnoj godini, sve je brzo krenulo po zlu za Đokovića, tenisera sa 17 grend slem titula koji u 2020. godini još nije izgubio meč.

Foto: reuters

 



Mučio se sa servisom i u prvom setu nije uspeo da osvoji nijedan gem. U drugom setu bilo je manje-više isto, greške su se nizale. Naizgled lagani forhendi završavali su u mreži. Previše njegovih obično ubojitih bekenda bilo je nekontrolisano.

I dok se Đoković u trećem setu borio za nastavak meča, poslednji trenuci jasno su pokazali koliko je rezultat bio neizbežan. Đoković je dvostrukom greškom prvi servisu dao Nadalu brejk i omogućio mu da pri rezultatu 6:5 servira za treći set. Traljavi forhend poklonio je Nadalu meč loptu, a onda se Đoković jedva pomerio na as-servis kojim je završio turnir.

Stvari za Novaka se tako odvijaju već nekoliko meseci, otkako je godinu započeo sjajnom pobedom protiv Dominika Tima u finalu Australian opena za 17. grend slem titulu. Ono što je izgledalo kao još jedna godina dominacije za prvog tenisera sveta, zaustavljeno je u martu kad je širenje koronavirusa uticalo na gašenje sporta,  piše Foterman.

Foto: ap photo/tanjug

 



U proleće, tokom karantina u Evropi, Đoković je razgovorao sa svojim prijateljem Šervinom Džafarijem, koji teniskoj zvezdi služi kao guru. Trebalo je de ti razgovori pomognu ljudima da daju svojim životima smisao i svrhu, ali Đokovićeve bizarne ideje o tome da ljudsko telo može da očisti zagađenu vodu molitvom i verom zasenile su sve dobre namere koje je možda imao.

U junu je počeo Adria tur. Radilo se o seriji turnira, a plan je bio da pokrenu tenis. Ali, postao je događaj na kom se proširio koronavirus, a zaraženi su i Đoković i još nekoliko igrača. Adria Tur je otkazan nakon kritika prema zabavama i drugim događajima na kojima se nije pazilo na mere pandemije. 

Potom je igrao na Ju Es opena, gde nije bilo njegovih najvećih konkurenata, ali Novak je izgubio živce i lopticom pogodio sudiju u vrat. Prema pravilima je diskvalifikovan – piše Amerikanac i opet namerrno izostavlja važnu činjenicu, da ne kažemo nešto drugo, Novak je bio potpuno smiren, nije bio nervozan i slučajno je pogodio sudiju.

Potom je došao Pariz. 

- Mislio sam da su uslovi povoljnije za mene -  rekao je Đoković.

Foto: ap photo/tanjug

 



Ako je to i bilo tako, neko je zaboravio to da kaže Nadalu koji je projurio kroz prvi set i držao Đokovića u situaciji u kojoj se retko kad našao. Pri 1:1 u drugom setu i servirajući na 0:15, Đoković je gledao kako Nadal udara bekend pasing šot niz liniju. Prošla je samo koji metar od njega. Njegova glava je pala. Njegove su oči bile uprte u crvenu zemlju, njegov je duh slomljen.

Bio sam potpuno nadigran - izjavio je Đoković.

Moguće je da je Đoković finale Rolan Garosa izgubio dva dana pre nego je izašao na teren protiv Nadala. U petak je Đoković u polufinalu vodio 2:0 u setovima protiv Stefanosa Cicipasa. Nije uspeo da iskoristi meč loptu u trećem setu i razvukao se u  pet setova i ukupno četiri sata. Nije to bio dobar način pripreme za meč protiv Nadala u Parizu, posebno nakon što se Đoković na početku turnira morao nositi s ukočenim vratom i leđima, ističe Foterman.

Nakon poraza u nedelju, Đoković se okrenuo filozofiji. Pobedio ga je bolji igrač, neko koga je na ovom turniru bilo nemoguće pobediti. Ipak, napravio je 52 neiznuđene greške, a Nadal samo 14. Govorio je kao neko ko očekuje da će imati još mnogo prilika i sa 33 godine verovatno će ih I imati. Neke će prilike iskoristiti, a druge neće. Čak i najbolji teniser gubi 45 odsto odigranih poena. Savršenstvo nikad neće biti dostižno. Ključno za Đokovićev napredak biće to može li ograničiti svoje neiznuđene greške, na terenu i izvan njega.

Foto: Reuters

 



- Imam svoje mane, kao i svi ostali. U najvećim porazima mogu da izvučem najveće pouke, kao teniser i kao osoba -  podseća Tajms na Đokovićeve reči. 
 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JAPANAC

pre 3 godine

Da nas Ameri mrze , i to patološki, nije nikakva novost. Ali američki novinari su u pravu , kada kažu da Đoković filozofira u izjavama nakon katastrofalnog poraza od Nadala!!! Nije sramota izgubiti , ali izgubiti kao svetski broj jedan katastrofalnim rezultatom, pa tako ne gube ni novopečeni učesnici na velikim tuirnirima!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija