• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.02.2021

12:30

MISTERIOZNA BOLEST MUČI NADALA! Pakao! Bol se pojavljuje u stopalu, pa prenosi na kolena...

Tenis

MISTERIOZNA BOLEST MUČI NADALA! Pakao! Bol se pojavljuje u stopalu, pa prenosi na kolena...

Podeli vest

Rafaela Nadala, kako prenose španski mediji, godinama muči misteriozna bolest

U pitanju je Miler-Vajsova bolest koja napada kosti stopala, odnosno središnji deo tog dela tela, a to izaziva velikim bol pri pokretima. Simptomi se pojavljuju tek u kasnijem životnom dobu, pa bi zbog toga u finišu karijere Rafael Nadal mogao mnogo teže da se kreće.

Nije ovo nova vest za Nadala, odavno zna da boluje od Miler-Vajsove bolesti. Naime, lekari su 2005.godine njegove povrede povezali upravo sa tim.

Foto: reuters

 

- Teško je zaključiti da se radi o ovoj bolesti dok je u ranoj fazi. Doktori postanu sigurni tek kada ona napreduje. Bol se pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, ti delovi oteknu, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do kolena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava - rekali su lekari za španske medije.

Na primeru iz Španije uglavnom pogađa domaćice i fizičke radnike iz ruralnih sredina, mada je primetno i da se veliki broj obolelih u ranoj fazi života bavio nekim sportom.

Foto: reuters

 

Ukoliko se bolest ne shvati ozbiljno može doći do čak i do preloma kosti stopala. Najgore je jer može biti dugo prisutna ali se kasno otkriva. Do sada se zna da godinama Nadala muče kolena, ali se ispostavlja da su povrede nastale u tom zglobu samo posledica. Nadal od detinjstva ima probleme sa stopalima, što se kasnije prenelo, surovim treninzima i mečevima  na ostale delove tela.

Kao vid ublažavanja bolova napominju se specijalno dizajnirana obuća sa posebnim ulošcima koji su prilagođeni kostima stopala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija