• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.03.2021

05:00

APSOLUTNI KRALJ - 311 I NASTAVLJAMO DA BROJIMO! Novak pretekao Federera i postao NAJBOLJI SVIH VREMENA!

Tenis

APSOLUTNI KRALJ - 311 I NASTAVLJAMO DA BROJIMO! Novak pretekao Federera i postao NAJBOLJI SVIH VREMENA!

Podeli vest

Novak Đoković, prvi teniser sveta, je ispisao istoriju! Postao je apsolutni rekorder po broju nedelja provedenih na prvoj poziciji na ATP listi

Prvog marta se Novak Đoković  izjednačio sa Rodžerom Federerom, koji je na tronu proveo 310 nedelja, ali danas, 8. marta, pomerio je Švajcarca s trona i počeo 311. nedelju na prvoj poziciji.

Malo ko je verovao da će se u bliskoj budućnosti pojaviti neko ko će nadmašiti Švajcarca. Ne samo da je Novak to uradio nego će i nastaviti da popravlja rekord.

Đoković će tako ostvario jedan od dva glavna cilja, pored olimpijskog zlata i najvećeg broja grend slem titula. Novak je u Melburnu došao do 18 velikih trofeja, dva mu nedostaju da stigne Rafu i Rodžera.

Foto: Tanjug/AP

Nema niko jači - Novak Đoković, najbolji svih vremena

Nema sumnje da Novak nikada neće zaboraviti 3. i 4. jul 2011. godine, tada je ostvario dva sna. Kao dečak je maštao da osvoji Vimbldon, podigao je čuveni pehar, a onda i ušao u istoriju tenisa. Popeo se na svetski tron i započeo vladavinu. Nema sumnje da će crvenim slovom biti upisan i 8.mart - danas je postao apsolutni vladar. 

Foto: Reuters

Novak Đoković - apsolutni rekorder

Iza Novaka Đokovića po broju nedelja na ATP listi je Pit Sampras sa 286 nedelja, Ivan Lend ima 270, Džimi Konors 268, a Rafael Nadal 209. nedelja proveo na prvom mestu.

Na listi je od aktivnih igrača pored Nadala samo još Endi Marej na 14. mestu sa 41 nedeljom.

KAKO JE NOVAK VLADAO 

 

4. jul 2011. – 8. jul 2012.

5. novembar 2012. – 6. oktobar 2013.

7. jul 2014. – 6. novembar 2016.

5. novembar 2018. – 3. novembar 2019.

3. februar 2020. –

- Ako ste profesionalni takmičar, morate da imate ciljeve, nešto čemu ćete da težite. Morate da imate mentalni mir. Potrebno je da radite na nečemu i da sebi postavite ciljeve na dnevnoj bazi, kratkoročne i dugoročne. Za mene, dva najveća dugoročna cilja su da imam najviše grend slem titula u istoriji tenisa i drugi da budem igrač koji je najduže broj jedan u istoriji sporta -  priznao je Đoković pre nekoliko dana i dodao: 

- Veoma sam blizu ostvarenja i tog drugog cilja. Federer i Nadal i dalje igraju, i dalje osvajaju slemove. Oni su neverovatni, ali ja nastavljam da se borim i to je u redu. Čak i da to ne ostvarim, biće u redu, ali moram da imam to nešto što će da me pokreće.

Novak se prvi put popeo na prvo mesto sa 24 godine i 43 dana 4. jula 2011.godine. Tada je planeta počela da se trese. Na prvoj  mestu je proveo 122 nedelje u nizu od 7. jul 2014.  do 6. novembra 2016. godine. 

TOP 5 TENISERA NA VRHU ATP LISTE

Novak Đoković 311 nedelja

Rodžer Federer 310

Pit Sampras 286

Ivan Lendl 270

Džimi Konors 268

Novak sada ima 34 godine i odnos pobeda i poraza kao broj jedan 387:53, uključujući 117:30 u mečevima sa Top 10 igračima.

Đoković je u pet navrata dolazio na vrh. ATP vladavinu započeo je sa sam 24 godine, pa je od 7. jula 2014. do 6. novembra 2016. na prvom mestu rang liste proveo 122 nedelje zaredom, što mu je najviše u jednom “mandatu”.

Usledila je pauza do 5. novembra 2018. i onda je godinu dana bio na vrhu, a posle kraćeg silaska opet se vratio 3. februara 2020. Od tada bez prestanka gleda rivale sa trona i nema nameru da stane. 

Đoković je šest puta godinu završio kao prvi teniser sveta i time je izjednačio rekord idola Pita Samprasa.

Novače, svaka čast! Klinci, nastavite da trenirate!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
LUKA

pre 3 godine

Novače hvala ti za ove sretne trenutke.Veselimo se kao narod,što u svojoj sredini imamo najvećeg sportistu i tenisera sveta.Neka te Bog čuva i ostao na prvom mestu do kraja života.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija