• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. M.

06.05.2023

10:26

NE VOLE NOVAKA, ALI SADA SU UZ NJEGA! ATP daje otkaz linijskim sudijama, Nadal je protiv!

AP Photo/Seth Wenig

Tenis

NE VOLE NOVAKA, ALI SADA SU UZ NJEGA! ATP daje otkaz linijskim sudijama, Nadal je protiv!

Podeli vest

Linijske sudije su prošlost, tehnologija je budućnost, poručuju iz Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP), čime su podržali predlog našeg Novaka Đokovića!

Od 2025. godine na ATP teniskim turnirima više neće postojati linijske sudije, već samo glavni arbitar u stolici.

Iako je ovakva odluka za mnoge šokantna, ona nije novina u tenisu jer je na pojedinim turnirima, poput Završnog mastersa 2017. godine, tehnologija menjala linijske sudije. Isti slučaj bio je i na Ju-Es openu 2021. i još nekoliko turnira u Americi, a zanimljivo je da je Novak Đoković taj koji je prvi jasno i glasno rekao da su linijske sudije nepotrebne!

Foto: EPA

Novak u raspravi sa supervizorom na Ju-Es openu 2020. godine

- Uz dužno poštovanje prema tradiciji i kulturi koju imamo u ovom sportu, zaista ne vidim razlog zašto svaki turnir na svetu ne bi u ovo tehnološki napredno doba imao sistem koji menja linijske sudije. Apsolutno nema razloga da imamo linijske sudije na terenu. To je moje mišljenje. Naravno da razumem da je tehnologija skupa i da je to jedno ekonomsko pitanje, ali krećemo se ka tome i pre ili kasnije više neće biti linijskih sudija. Vidim razlog da tu budu skupljači loptica, ali za linijske sudije iskreno ne vidim. Možda mi vi možete dati neki valjan argument osim tradicije, zbog kojeg bismo i dalje imali linijske sudije - oštar je bio Novak, ali argumenata nije bilo.

Srpski teniser je 2020. na Ju-Es openu diskvalifikovan u osmini finala jer je slučajno pogodio linijsku sutkinju Lauru Klark. On se, između ostalog, osvrnuo i na taj događaj.

- Razumem da mnoge sudije ostaju bez posla, ali, s druge strane, mislim da je to neizbežno u budućnosti tenisa. Ja to podržavam. Osim toga, bilo bi manje šanse da ponovo uradim ono što sam uradio u Njujorku - zaključio je Nole.

Foto: Reuters

Retko saglasan sa Novakom: Rafael Nadal

Tada ga nisu mnogi podržali, a pre svih mu se suprotstavio Rafael Nadal rekavši da "ne želi da se svađa", ali da "voli da teren izgleda tradicionalno".

Na žalost španskog tenisera, prvi čovek ATP Andrea Gaudenci podržao je Novaka Đokovića i potvrdio da od 2025. sudija više neće biti. On je stao na Noletovu stranu, iako su u prošlosti često kritikovali jedan drugog.

- Tradicija je srž tenisa i linijske sudije su imale važnu ulogu. Ipak, imamo odgovornost da prihvatamo inovacije i nove tehnologije. Naš sport zaslužuje najprecizniji oblik suđenja i oduševljeni smo što možemo da to uvedemo tokom cele naše sezone 2025. godine - otkrio je Gaudenci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15