• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.05.2023

11:08

ROLAN GAROS KAKAV NE ZNATE! Ime nosi po pilotu, "KUPU MUSKETARA" NI RAT NIJE MOGAO NIŠTA! Od siće do 50 MILIONA DOLARA za nagrade!

Printscreen You Tube/wikipedia, Tanjug/AP

Tenis

ROLAN GAROS KAKAV NE ZNATE! Ime nosi po pilotu, "KUPU MUSKETARA" NI RAT NIJE MOGAO NIŠTA! Od siće do 50 MILIONA DOLARA za nagrade!

Podeli vest

U nedelju počinje Rolan Garos, drugi Gren slem u sezoni. Turnir u Parizu je jedan od cetiri najvećih na svetu I jedini koji se igra na šljaci.

Ovogodišnji slavni turnir u Bulonjskoj šumi može lako da odluči borbu za najboljeg svih vremena, što se tiče tog parametra Rafael Nadal I Novak Đoković su izjednačeni na prvom mestu sa po 23 osvojena Grend Slema, a pošto će "Bik sa Majorke" zbog problema sa povredom propustiti takmičenje srpski teniser ima šansu da ga prestigne i još jedanput ispiše istoriju.

Novaku Đokoviću najveći favorit u odsustvu Nadala biće, takođe Španac Karlos Alkaraz, trenutno prvi igrač sveta. Nole će nastaviti trku sa njim i za prvo mesto, a šansu će iz senke da vrebaju Stefanos Cicipas , Rus Danil Medvedev, kojem šljaka nije omiljena podloga, kao I uvek neugodni Nemac Aleksandar Zverev.

Foto: EPAIMAGES

Đoković i Alkaraz

Što se tiče WTA I ženske konkurencije, najveće šanse se daju Svetskom broju jedan na WTA listi I prošlogodišnjoj osvajačici Igi Švjontek , drugi favorit je Tunižanka Ons Džabur , dok je u vrhu favorite I osvajačica prvog Grend Slema u sezoni Arina Sabalenka.

Grandiozni turnir je dobio po poznatom francuskom avijatičaru Rolanu Garosu, koji nije bio teniser, već francuski pilot i junak Prvog svetskog rata. On je tokom rata bio oboren i zarobljen, ali uspeo je da pobegne iz nemačkog zarobljeništva i da se ponovo prijavi u vojsku.

Drugi put je oboren krajem rata, 1918. godine, ali ovoga puta nije preživeo. Ovaj Francuz je 1906. godine bio prvak Francuske u biciklizmu.

Ove godine Rolan Garos se igra se od 28 maja ove godine do 11 juna. Najviše titula u muškoj konkurenciji ima Rafael Nadal čak 14 trofeja, dok je u ženskoj konkurenciji rekorderka Kris Evert sa 7 titula.

Janik Noa je prvi i jedini Francuz koji je osvojio ovaj Grend Slem u open eri u singlu, sada već davne 1983 godine.

Ukupan nagradni fond za turnir u 2023 godini će iznositi oko 50 miliona dolara, sto je povećanje od oko 10 procenata u odnosu na prošlu godinu. Pobednici u muškom I ženskom singlu će inkasirati oko 2,3 miliona dolara dok će pobednici u dublu prihodovati oko 600 hiljada dolara.

Čisto poređenja radi ukupan nagradni fond na prvom Grend Slemu 1968 godine je iznosio 32,270 dolara.

Cene karata će iznositi od 185 evra pa sve do nekoliko hiljada…

SAMO PARIZ IMA TAKVU ŠLJAKU: Podloga sa pet slojeva

Između 1891. i 1927. godine, takmičenje je održavano na travi. Nakon toga, na terenu od crvene zemlje, postavljenoj u pet slojeva.

Najniži je zgusnuti šljunak, koji služi za drenažu vode i uklanja je sa terena. Iznad njega stoji 30 centimetara visok sloj smrvljenog šljunka, koji takođe služi za odliv vode, ali i da učini celu podlogu čvrstom. Treći po redu odozdo je sloj po imenu klinker, od razuđenih vulkanskih stena i izmrvljene tvrde pečene cigle. Četvrti, pretposlednji je sloj visok osam centimetara od belog krečnjaka koji se donosi sa kamenoloma nadomak Pariza, tačnije - iz Sent Madžimina.

Foto: ap photo

Sa istog mesta je donošen materijal za gradnju prestonice Francuske u vreme barona Hausmana (sredina 19. veka), a danas je lokacija sa koje američki bogataši naručuju kamen za svoje vile, kao što je Majkl Džordan, na primer.

Tek, svakog proleća ovaj sloj se menja novim krečnjakom - prvo se nasipa traktorima, a onda se presuje teškim valjcima. Površinski sloj je debeo dva milimetra i čini ga usitnjena crvena cigla. Svake godine oko 50.000 kilograma ovog materijala se prostre po terenima Garosa.

Prvi turnir je odigran 1891. godine i učestvovali su samo muškarci. Tek 1897. godine ženama je bio dozvoljen nastup. Iako se od 1939. do 1945. turnir nije održavao zbog Drugog svetskog rata, Francuzi su tokom tog perioda održavali svoj nezvanični turnir na kojemu su učestvovali isključivo francuski državljani.

NAJDUŽI I NAJKRAĆI DUEL U BULONJSKOJ ŠUMI

Godine 2004. Arno Klemon i Fabris Santoro igrali su 6 sati i 33 minuta i postavili rekord u najdužem teniskom duelu u istoriji pariskog Gren slema.

Zanimljivo je da je najkraće finale Grend slema u istoriji bilo ono odigrano 1982. godine na Rolan Garosu. Štefi Graf je za svega 32 minuta deklasirala Natašu Zverevu sa 6:0, 6:0.

Rekorder po broju osvojenih turnira je Rafael Nadal koji je dosad čak 14 puta bio pobednik Rolan Garosa.

Na turniru odigranom 2005. godine, "Kralj šljake" je po prvi put seo na svoj tron u Parizu. Nadal je terene Rolan Garosa pokorio po prvi put kada mu je bilo samo 19 godina. Mladi Španac je imao sve sastojke da započne dominaciju na Otvorenom prvenstvu Francuske. To je i učinio. Nadal je osvojio četiri titule zaredom, a poslednju od njih na posebno impresivan način.

Foto: ap photo

Rafa je došao do pehara bez izgubljenog seta - prvi igrač kome je to pošlo za rukom u Parizu od Nastasea i Borga, i tek peti u Open eri. Ponovio je ovaj podvig čak tri puta - 2008, 2017. (kada je postao prvi igrač sa 10 titula na jednom Grend Slemu u obe konkurencije) i 2020. - ali je finale 2008. učinilo tu sezonu nezaboravnom.

Španac je 2022. napunio 36 godina, prošlogodišnje finale mu je bio 112. meč u kojem je zabeležio pobedu na Rolan Garosu.  Španac je postao drugi najstariji finalista Rolan Garosa u istoriji, a rekorder je Amerikanac Vilijam Bil Tilden, koji je 1930, sa 37 godina igrao za trofej. Pored toga, Nadal je prošle godine postao i najstariji osvajač turnira u Parizu, oborivši rekord zemljaka Andresa Himena, koji je 1972. trijumfovao sa 34 godine.

LEGENDARNI MEČEVI: Đoković i Nadal za sva vremena

Nezaboravan okršaj dogodio se u polufinalu 2013. između Rafaela Nadala i Novaka Đokovića. Meč je trajao neverovatnih četiri sata i 37 minuta, pri čemu su oba igrača pokazala neverovatnu otpornost i sposobnost da šutiraju. Nadal je na kraju trijumfovao, obezbedivši svoje mesto u finalu u meču koji se često navodi kao jedna od najvećih bitaka na šljaci u istoriji tenisa.

Još jedan od legendarnih mečeva odigrao se 1984. godine kada se Ivan Lendl u finalu suočio sa Džonom Mekinroom. Trajući napornih pet setova, pokazao je kontrast u stilovima igre između Lendlove nemilosrdne osnovne igre i McEnroeove finese i veština na mreži. Lendl je na kraju izašao kao pobednik, osvojivši svoju prvu od tri titule na Rolan Garosu.
 

SENZACIJE GUGA I ARGENTINAC


Godine 2004, Gaston Gaudio, relativno nepoznati argentinski igrač,napravio je senzaciju, savladavši do finala, a kasnije i u meču za trofej strašne protivnike, uključujući Giljerma Koriju. Gaudijeva pobeda je označila jedan od najneverovatnijih zemljotresa u istoriji Rolan Garosa i pokazala je sposobnost turnira da proizvede uzbudljiva iznenađenja.

Gustavo Kirten je osvojio tri "Kupa musketara" - 1997, 2000. i 2001. godine. Njegov senzacionalni prvi trijumf, jednoručni bekhend i neverovatan borbeni duh, kao i jednostavan i iskren karakter, odmah su ga načinili ljubimcem u Port d'Oteju. "Guga" je često morao da se namuči da bi izborio plasman dalje - igrao je 11 mečeva u pet setova u Parizu i dobio 10.

Na putu ka poslednjoj tituli, Brazilac je čak spasio meč loptu u osmini finala protiv Majkla Rasela. Nakon što je podigao trofej po treći put, Kirten je iz zahvalnsoti publici na Garosu, nacrtao reketom srce nasred jedne polovine terena što je ostalo upečatljiv detalj sa ceremonija zatvaranja turnira.

DRES-KOD ROLAN GAROSA


Rolan Garos ima svoj karakterističan kodeks oblačenja, koji podstiče igrače da nose pretežno belu odeću, dok im omogućava da unesu dodire boje i individualnosti. Ovaj kodeks oblačenja dodaje element elegancije i tradicije turniru, dodatno poboljšavajući celokupno estetsko iskustvo.

ČETIRI MUSKETARA I ZLATNO DOBA

U prošlom veku, 1920-ih i 1930-ih godina je došlo do pojave zlatne ere na Rolan Garosu. Poznati igrači kao što su Žan Rene Lakost, Anri Koše, Vilijam Tilden i Žan Borotra, zajednički poznati kao „Četiri musketara“, uspostavili su dominantno francusko prisustvo. Njihova intenzivna rivalstva i žestoke bitke za titulu na Rolan Garosu očarale su ljubitelje tenisa širom sveta. Lakost je, posebno, postigao legendarni status osvajanjem tri uzastopne titule od 1925. do 1927. godine.

Inače u njihovu čast, i trofej namenjen pobedniku zove se "Kup Musketara".



 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija