• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.08.2023

13:07

Dušmani, plačite! Pretili su, a Novak je njima isprašio zadnjice i nastavio dominaciju

Reuters

Tenis

Dušmani, plačite! Pretili su, a Novak je njima isprašio zadnjice i nastavio dominaciju

Podeli vest

Od poraza Novaka Đokovića u finalu Vimbldona od Karlosa Alkaraza (3:2) povela se ozbiljna polemika, da li to znači kraj dominacije srpskog tenisera i početak nove ere u tenisu. Svi su jedva dočekali da proglase start vladavine nove generacije, kao godinama unazad, a Nole je za sve njih imao rešenje.

Rodžera Federer i Rafael Nadal ne zauzimaju više mesta u samom vrh. Jedan je u penziji, drugi na oporavku od povrede, a Španac je i najavio da će mu 2014. godina biti poslednja u karijeri. Jedini član "velike trojke" koji se i dalje takmiči na visokom nivou i koji dominira godinama je Novak Đoković.

Godinama su stručnjaci prognozirali kraj "velike trojke", pa onda kraj dominacije srpskog asa, a gde je stao sa Nadalom i Federerom nastavio je Nole sam. Kao što kaže trener našeg asa Goran Ivanišević priča o dolasku nove generacije zaista postaje glupa.

- Te priče su već malo glupe. Smena generacija traje već šest-sedam godina. Ako pogledamo, Medvedev, Rubljov, Hačanov, Šapovalov, Ože-Alijasim, Siner, Alkaraz, Rune… Alkaraz je tu dve godine, ali Medvedev je pet-šest i ima 27 godina. Nisu tu od juče. Alkaraz je priča za sebe, a Siner je jedini koji ga, uz Novaka, može ugroziti na Ju-Es openu. Igra koju Siner gaji ne odgovara Alkarazu i imali su dosad jako zanimljivih mečeva. Takođe, ako se Medvedevu sve poklopi i ako mu se igra, on je isto fenomenalan igrač. Novak je ostao jedini “dinosaurus” od tih starijih. To je normalan sled, ali stariji se još nešto pitaju - poručio je nedavno Goran Ivanišević.

Tim samo pretio

Čovek je u pravu! Prognozorali su da će Novaka Đokovića u penziju poslati Dominik Tim, Aleksandar Zverev, Danil Medvedev, pa Stefanos Cicipas, Andrej Rubljov, Janik Siner... a poslednji u nizu je Karlos Alkaraz. Najavljivali su da će pomenuti biti teška pretnja za Novaka, a ostvarilo se samo nekoliko trofeja do kojih su retki uspeli da dođu preko Đokovića. Pre nekoliko godina Nole je imao poruku za klince, koji ga nisu ozbiljno shvatili. 

- Uz svo poštovanje prema ostalim momcima, moraju još dosta toga da urade. Neću sigurno mirno stajati i prepustiti sve. Nateraću ih da oznoje zadnjicu kako bi došlo do toga – zaključio je Novak pre dve godine.

Niko ne spori da se radi o sjajnim igračima. Ali, stvar je mnogo kompleksnija od jedne stavke, mentalne ili fizičke, stvar je u tome da Nole ima sve, i to je ono po čemu se razliku šampioni od ostalih. Možete da ih pobedite tu i tamo, i oni su ljudi, desi se loš dan u "kancelariji", ali to ne znači da ste im "odsvirali kraj"! 

Počnimo od Dominika Tima. Ima 29 godina, trenutno je 116. na ATP listi, a prognozirali su mu sjajnu karijeru. Protiv Noleta ima skor 7:5, a uspeo je našem asu da pokvari planove u polufinalu Rolan Garosa 2019. i na istom grend slemu u četvrtfinalu dve godine ranije, dok je  2020. godine je osvojio Ju-Es openu, kada su Novaka diskvalifikovali. To je bilo sve od Austrijanca. Pitanje je da li bi osvojio i taj jedan slem, da Novaka nisu izbacili sa Ju-Es opena, pošto je slučajno udario sudiju lopticom, jer je naš as bio u sjajnoj formi. Ne samo da Tim nije bio pretnja dominaciji našeg asa, nego nije imao ni primil šansi.

Foto: profimedia

 

Šok u Njujorku proti Medvedeva 

 

I Nemac Aleksander Zverev je bio deo društva kom su prognozirali da će ispratiti Novaka Đokovića u penziji. Istina, jeste naneo Novaku jedan izuzetno bolan poraz, u polufinalu Olimpijskih igara u Tokiju, ali to je bilo sve. Naš teniser u međusobnim mečevima vodi 7:4, a pobedio je Nemac u svakom okršaju na grend slem takmičenjima, Ju-Es openu, Rolan Garosu i Australijan openu. Nemac još nema grend slem trofej, igrao je samo finale u Njujorku, trenutno je 16. na svetu, a najbolji plasman mu je drugo mesto na ATP listi. Odigrali su nekoliko spektakularnih mečeva, zna Nemac da bude "žilav" rival, ali mu fali i igra i "jaka glava" za Srbina.  

Foto: Tanjug/AP

 

 

Naš teniser je pokvario planove i Danilu Medvedevu, trenutno trećem teniseru sveta, koji u mečevima sa Srbinom gubi 9:5. Nećemo naravno zaboraviti pobedu Rusa protiv Đoković u finalu Ju-Es opena 2021. godine, takada ga je zaustavio u pohodu na Kalendarski grend slem jer je prethodno osvojio Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon. Rus jeste uspeo da se domogne prvog mesta na ATP listi, ali je i dalje na samo jednom velikom trofeju. Inače, pomenuto finale u Njujorku, je jedino koje je Medvedev dobio protiv Đokovića. Premalo za nekoga kome su prognozirati da će svrgnuti Noovaka i dominirati teniskim terenima. 

Foto: Tanjug/AP

 

Alkaraz najopasniji

Stefanos Cicipas je imao šansu da pobedi Novaka Đokovića na grend slemu, u finalu Rolan Garosa 2021. vodio je 2:0, ali se Nole vratio, preokrenuo i trijumfovao, a ne sumnjamo da ga taj poraz i danas proganja. Igrao je dva grend slem finala i oba je izgubio od Đokovića, koji mu je baš zagorčao život. Pobedio je Novaka na mastersima u Kanadi 2018. i Šangaju naredne godine, ali nikada nije imao ozbiljnu šansu da pomrsi račune srpskom teniseru od koga inače u ukupnom skoru gubi 11:2. Ali, Cicipas ima tek 24 godine, nedavno je priznao da gleda Novaka šta radi na terenu i van njega, a ako se bude zaista ugledao ne najboljeg tenisera sveta, možda bude njegov dostojan naslednik, zajedno sa Karlosom Alkarazom. Naravno, kad Nole okači reket o klin.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pred Italijanom Janikom Sinerom je sjajna karijera, ima 21 godinu, ali i tri odigrana meča sa Novakom Đokovićem u kojima nije uspeo da parira najboljem ikada. Doduše, prošle sezone je na Vimbldonu u četvrfinalu vodio 2:0, ali kao ni Cicipas, nije uspeo da dokrajči danas drugog tenisera sveta. Janik je na početku karijere, još nema igru, ali ni "glavu" za Novaka, a ako bude imao sreće Nole će u zasluženu penziju za nekoliko godina kako i njemu ne bi uništio snove. 

Andrej Rubljov ima 25 godina, dugo je na turu, ali je i dalje daleko od kvaliteta kojim  može da parira srpskom igraču. S druge strane, Holger Rune je potencijalna pretnja. Danac ima tek 20 godina i vodi protiv Novaka 2:1, ima dva trijumfa u nizu, a pobedio ga je u finalu mastersa u Parizu prošle godine. 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Trenutno ceo svet bruji o Karlosu Alkarazu koji je jednu grend slem titulu osvojio u odsustvu Novaka Đokovića na Ju-Es openu, dok je na Vimbldonu posle drame i pet setova pobedio srpskog tenisera i sprečio ga da dođe do osmog trofeja u Londonu, a 24. grend slema u karijeri. Španca trenutno svi dižu u nebesa, ređaju se epitati kao i u slučaju prethodno pomenutih tenisera, koji već godinama pokušavaju da okončaju dominaciju Srbina, a videćemo da li će ti uspeti mladi Španac. Novu priliku da pokaže da je već sad kadar da smeni Noleta imaće na Ju-Es openu, gde prvi put brani grend slem, a naš teniser stiže naoštren, da opet ispraši zadnjice klincima i pokaže da "dedica" nije još rekao da je kraj.

Malo je verovatno da će neko od pomenutih klinaca okončati dominaciju Srbina, biće to kada i kako bude želeo Novaka Đoković, kao i sve u njegovoj karijeri. Nastaviće da ih teroriše.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Kada rejting SNS para nebo, tajkunski mediji ne objavljuju rezultate opozicionih istraživanja!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Kada rejting SNS para nebo, tajkunski mediji ne objavljuju rezultate opozicionih istraživanja!

Pre 10 dana -18.05.2024. godine, na društvene mreže sam postavio svoje predviđanje rezultata izbora u Beogradu koje glasi: „Agencija za istraživanje javnog mnjenja u mojoj glavi, predviđa sledeće rezultate izbora za Skupštinu Grada Beograda (110 odbornika): 1."Aleksandar Vučić-Beograd sutra" - 71 odbornik; 2. Savo Manojlović - 19 odbornika; 3. Biram borbu - 14 odbornika; 4. Nestorović - 6 odbornika. Proglašeno je 14 lista. Samo 4 liste će preći cenzus“. Imam 35 godina iskustva u politici, i uglavnom tačno mogu da predvidim rezultate izbora. Promašio sam 2022. godine, kada me je iznenadio faktor „početak rata u Ukrajini“ koji je uzrokovao porast rejtinga stranaka koje su igrale na „rusku kartu“.

28.05.2024

11:00

Vesić se sastao sa Karniserom
Društvo

Vesić se sastao sa Karniserom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić održao je sastanak sa gospodinom Injaki Karniserom (Iñaqui Carnicero), generalnim sekretarom za urbanu agendu, stanovanje i arhitekturu u Ministarstvu saobraćaja, mobilnosti i urbane agende Kraljevine Španije i ambasadorom Kraljevine Španije NJE Huanom Hoze Sans Aparisiom.

28.05.2024

10:31

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07