• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.08.2023

11:41

Ovo samo Đoković može, a Federer je hteo njega da ponizi

Tanjug

Tenis

Ovo samo Đoković može, a Federer je hteo njega da ponizi

Podeli vest

Opet je Novak Đoković pokazao zašto je veći od Rodžera Federera. Ne radi se samo o broju trofeja, s obzirom na to da ga je nadmašio skoro u svakom segmentu.

Nikada naš as nije dobio nagradu Stefan Edberg koja se dodeljuje za fer-plej, iako je na terenu, ali i van njega, veliki sportista, šampion, ljudina. U redu, zna ponekad da pobesni, opsuje, polomi reket, ali uvek poštuje tenis i protivnika, i kada pobeđuje i kada gubi. Zna da kaže "svaka čast" kada je protivnik bolji, a da ne traži alibi kada izgubi, dok bi Rodžer Federer radije ujeo sebe za jezik, nego pohvalio rivala.

Kada je Novak stupio na scenu pre 15 godina Rodžera Federer nije mogao očima da ga gleda, pošto je brzo shvatio da će baš on da ga skine sa trona i da mu ukrade sve rekorde. S druge strane, naš as sipa komplimente na račun mlađe generacije, posebno Karlosa Alkaraza koga je pobedio u Sinsinatiju, ali od koga je izgubio na Vimldonu, u borbi za osmi trofej i 24. grend slem.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Novak je pre svega veliki sportsmen. Posle pobede u Sinsinatiju je jednim komentarom sve nasmejao, ali i pokazao koliko poštuje mladog Alkaraza, koliko je oduševljen klincem koji mu je oteo prvo mesto.

- Čoveče, dečko, pa ti se nikad ne predaješ. Gospode Bože! Volim to kod tebe, ali ponekad bih voleo da lakše odigraš neki poen. Španac nikad ne umire. Čuo sam to ili iskusio...-  rekao je Novak Đoković posle meča kada je prvo pogledao u Karlos Alkaraza i čestitao mu na sjajnom meču.

To  nije bilo sve. 

- On vraća toliko lopti da je to neverovatno, uzbudljivo je igrati protiv njega, ali je ujedno i mnogo patnje to. Koliko je dobar što se tiče predstave, nadam se da su svi uživali jer mi sigurno nismo uživali toliko na terenu. Kada je sve završeno obojica možemo da budemo ponosni na borbu.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Novak je poražen od Karlitosa na Vimbldonu posle velike borbe, a posle meča je oduševljeno pričao o Špancu, kao da je on njega pobedio.

- Ljudi su pričali u prošlosti da je njegova igra ima nekih izostanaka u igri u odnosu na mene, Rafu i Rodžera. On ima svega pomalo od nas trojice. On ima taj mentalitet španskog bika kao što je Rafa imao. Od mene ima bekhend slajs, sposobnost adaptacije... Rodžer i Rafa imaju svoje snage i slabosti, ali je Karlos kompletan igrač. Adaptira se dobro i to je ključ za uspešnu karijeru na svim podlogama - rekao je nedavno Nole i zato je legenda.

S druge strane, Federer je zaista uvek bio škrt na komplimentima, posebno kada se radilo o Đokoviću. Podsetićemo na polufinale Ju-Es opena 2011. godine, donelo je pravu dramu, uz  publiku u Njujorku, koja je od početka zdušno stala na stranu svog ljubimca iz Švajcarske. Na semaforu je stajalo 6:7, 4:6 u korist Federera, koji je bio na set od pobede. Đoković se vratio u meč sa 6:3, 6:2, ali u petom setu je ponovo doživeo pad. Federer je vodio 5:3 i imao 40:15 na svoj servis - dve meč lopte. Samo jedna i došao bi do finala protiv Rafaela Nadala. Ali, Đoković to nije dozvolio.

Foto: EPAIMAGES

 

 

 

Novak je naspram sebe imao najboljeg na svetu, a i više od 10.000 navijača, koji su već slavili novi Federerov uspeh. Međutim, Nole je tada pokazao da će biti najbolji ikada. Predaja nikada nije bila opcija. Čak ni protiv 10.000 neprijatelja. Opustio se. Usledio je potez koji će se pamtiti i prepričavati decenijama. Najvažniji udarac koji je potvrdio smenu generacija čitavu deceniju pre Federerovog poslednjeg meča na grend slemovima. Posle brojnih povika "Rodžer! Rodžer!“, Federer je za titulu servirao silovito, a Novak je u deliću sekunde shvatio da loptica odlazi u njegovu desnu stranu. Odgovorio je odvažno, drčno. Forhend koji je izveo poslao je dijagonalni projektil, koji je Švajcarca ostavio nepomičnog, a publiku utišao. Preokrenuo je tok teniske istorije.

Novak se smeškao pristrasnim navijačima. Okrenuo se ka tribini iza sebe i podignutim rukama, nasmejan, pozvao ljude da malo navijaju i za njega. Od onih 5:3, stigao je do 7:5 i pobede (6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5), kasnije i trofeja. Tenis, jednostavno, više nije isti posle tog riterna. 

Foto: EPAIMAGES

 

 

Za razliku od Novaka Đokovića koji koristi svaku priliku da velića Karlosa Alkaraza bez obzira na to da li pobedi ili izgubi, Rodžer Federer nije hteo da prizna da je Đoković izveo maestralan potez.

- Nije izgledao kao neko ko više veruje u pobedu. Izgubiti od nekoga takvog, veoma je razočaravajuće, jer osećate da je on mentalno već bio van meča. Samo je na kraju pogodio srećan udarac i to je to - hteo je tada Federer da ponizi Đokovića.

Kada je čuo komentar Džona Mekinroa da je Novak bio prepun samopouzdanja u trenucima kada je bio "na ivici provalije", Federer se razbesneo. 

- Samopouzdanje? Da li se vi šalite sa mnom? Mislim, molim vas, da li se šalite sa mnom? Neki igrači odrastaju igrajući tako - gube 5:2 u trećem setu i onda samo počnu da "šamaraju" udarce. Nikad nisam tako igrao. Verujem da se naporan rad isplati, jer možda u početku karijere nisam uvek radio najviše. Za mene, to je veoma teško da razumem. Kako možete da odigrate takav udarac na meč lopti? Možda je on to radio poslednjih 20 godina, pa je za njega to normalno. Morate njega da pitate. Ja nikada nisam - rekao je Federer pre 12 godina, a danas taj dečko ima 23. grend slem titule, tri više od njega, pobeđuje sa 36 godina i u ponedeljak upravo na tom najvećem teniskom stadionu kreće po 24. slem u karijeri.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija