• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lj. Vidović

02.01.2024

14:39

Najjači srpski brendovi! A stručnjak kaže: Potpuno se razlikuju!

EPA/Shutterstock

Tenis

Najjači srpski brendovi! A stručnjak kaže: Potpuno se razlikuju!

Podeli vest

Novak Đoković i Nikola Jokić predstavljaju dva moćna srpska imena u svetu, među našim najuspešnijim su ambasadorima, ali su svoje brendove izgradili na potpuno drugačijim osnovama i na različite načine, objašnjava u razgovoru za Informer marketing menadžer Miša Mutavdžić.

Dvojica srpskih sportista obeležila su 2023. godinu. Đoković je osvojio tri od četiri grend slema, pa su ga i najugledniji sportski listovi u Evropi, francuski "Lekip" i španska "Marka", proglasili sportistom godine. Jokić je, mimo svih očekivanja, odveo Denver do prve titule NBA lige u istoriji kluba, oteli su mu iz ruku nagradu za najboljeg igrača (MVP) ligaškog dela sezone, ali nisu mogli još vredniju titulu MVP finala.

Mutavdžić objašnjava koja je razlika između dvojice Srba kojima se ponosi naš narod i upoređuje ih s vatrom i vodom.

- Đoković je poput vatre - strastven, odan, veliki borac. Radi se o maestralnom teniseru čiji brend odiše snagom volje i predanošću postizanju vrhunskih sportskih rezultata. Njegova neukrotiva energija na terenu ne samo da odražava njegovu izuzetnu posvećenost tenisu već i prožima svaki segment njegovog života, inspirišući mnoge ljude širom sveta. Karijera, sa 24 osvojena grend slem turnira i rekordnih 406 nedelja kao broj 1, jasno govori o njegovim sportskim dostignućima ali on je više od teniskog šampiona, on je simbol Srbije, idol generacije i živa legenda - kaže Mutavdžić.

 

Foto: profimedia

Novak Đoković

 

Vojvođanski, laloški duh Nikole Jokića ne samo da nije svojstven zvezdama NBA lige nego nije tipičan ni za sportiste iz Srbije.


- Jokić je tiha voda u svetu košarke - smiren timski igrač, sa njemu svojstvenim humorom koji privlači simpatije. Nesvakidašnja opuštenost i jedinstveni pristup igri dodaju dubinu njegovom karakteru,stvarajući posebnu privlačnost i čineći ga omiljenim ne samo među navijačima već i među saigračima. Skromnost i smirenost su njegov zaštitni znak, upečatljiv kontrast zvezdama koje često naglašavaju ego. Jokić je postao inspiracija mladima, posebno u oblasti sporta, dokazujući da se i iz manjih sredina može postići globalni uspeh, da i sa ne baš atletskim telom možeš biti MVP i osvojiti šampionski prsten - kaže Mutavdžić.

Foto: Tanjug/AP

Nikola Jokić

 

On naglašava da Đoković i Jokić vladaju svetskom scenom, ali istovremeno ruše stereotipe o svetskim zvezdama. Njihova hrabrost da budu autentični, čak i u svetu ogromnog publiciteta, naglašava da pravila igre možete postaviti sami, ostati dosledni sebi i hrabro i bez nametanja deliti svoja uverenja.


- U vremenu političke korektnosti, kada mnoge zvezde izbegavaju komentare na osetljive društvene teme, Đoković hrabro koristi svoj uticaj i resurse kako bi pružio pomoć onima kojima je najpotrebnija. Kroz podršku marginalizovanim zajednicama, humanitarne akcije i angažovanje u širem društvenom dijalogu, Đoković pokazuje da je više od samog sportiste. Iako se neretko suočava s kritikama zbog svojih stavova o vakcinaciji protiv Koronavirusa i alternativnoj medicini, Đoković hrabro sledi put ličnog uverenja, ukazujući na važnost prava na slobodan izbor. Jokić, s druge strane, ostaje enigmatična figura u košarkaškom
svetu. Njegova smirenost za neke je arogancija, za druge misteriozna privlačnost. Dok druge NBA zvezde blistaju ekstravagancijom, Jokić igra šah na terenu, izvlačeći genijalne poteze sa nesvakidašnjom mirnoćom. Nasuprot eksponiranju glamuroznog života nakon napornih sezona, Jokić svoje letnje dane mirno provodi na svojoj ergeli u Somboru, daleko od reflektora i pozornice. On je uverljivi dokaz da je moguće biti vrhunski sportista i istovremeno ostati skroman i autentičan
- konstatuje Mutavdžić.

 

Foto: Reuters

Novak Đoković

 

Novak Đoković i Nikola Jokić su najbolji ambasadori Srbije u ovom trenutku smatra marketinški
stručnjak, Miša Mutavdžić.

- Njihovi uspesi na svetskoj sceni ne samo da služe na ponos našoj naciji, već i direktno utiču na formiranje pozitivnog imidža zemlje širom sveta. Izvanredni rezultati dvojice sportista otvaraju širok marketinški potencijal za promociju Srbije, kako u sportskom, tako i u turističkom, kulturnom i poslovnom kontekstu. Pored toga, Đoković i Jokić su pravi simboli srpske istrajnosti i prkosa, dokaz da se, uz trud i posvećenost, može postići sve, bez obzira na okolnosti. Njihov izuzetan talenat i snažan karakter inspirišu nas da verujemo u sebe i u svoje snove - podvlači Mutavdžić.

 

Foto: Tanjug/AP

Nikola Jokić

 


 DRUŠTVENE MREŽE 


Novak Đoković
Instagram: @djokernole (14,2 miliona pratilaca, aktivan) 

Twitter: @DjokerNole (9,3 miliona pratilaca, aktivan)
Facebook: Novak Đoković (10 miliona pratilaca, aktivan) 
Youtube: Novak Djokovic (71,7 hiljada pretplatnika, neaktivan) 

 

Nikola Jokić

Instagram: Nema, obrisan

Twitter: Nema, obrisan

Facebook: Nikola Jokic (684 hiljade pratilaca, neaktivan) 

Youtube: Nema 
 



 

 ZANIMLJIVOSTI 


NOVAK ĐOKOVIĆ

* Tečno govori pet jezika (srpski, engleski, francuski, italijanski, španski)

* Odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde, Ordenom Svetog Save Srpske pravoslavne crkve i Ordenom Republike Srpske

* UNICEF alumni (2011-2020)

* Vegan je od 2016. godine.


NIKOLA JOKIĆ

* Prvi je Srbin koji je proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige

* Osnovao je košarkaški klub Džoker u svom rodnom Somboru

* Ima ergelu konja koji učestvuju na takmičenjima širom Evrope i sveta

* Ranije je pio tri litra koka-kole dnevno, ali je prestao po prelasku u SAD

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija