• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.06.2020

21:42

STOJČIĆ: Radovi na Savskom trgu će biti završeni na jesen

Beograd

STOJČIĆ: Radovi na Savskom trgu će biti završeni na jesen

Podeli vest

Glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić je rekao večeras, gostujući u Beogradskoj hronici na Radioteleviziji Srbije, da će radovi na Savskom trgu biti završeni na jesen

On je istakao da je zgrada bivše železničke stanice najznačajnija građevina koja će dominirati trgom pored spomenika Stefana Nemanje.

Vodili smo računa da zgrada bivše železničke stanice ostane najupečatljiviji deo budućeg Savskog trga. Impozantno će delovati rasveta budućeg Savskog trga koja će  potpuno istaknuti objekat, s obzirom da se radi o spomeniku kulture. Кada se sve završi, Beograd neće da zaostaje za Bečom, Budimpeštom ili nekim drugim gradom. Spomenik Stefanu Nemanji je još uvek u Rusiji gde je situacija zbog korona virusa, poprilično ozbiljna.  Nadam se da će se do kraja meseca stvoriti uslovi da konvoj  krene iz Rusije – rekao je Stojčić i dodao da će ovaj spomenik biti na najvećem trgu u Beogradu.

On je istakao da ekipa sa glavnim vajarom ima rok od 45 dana da montira spomenik. 

Ako ekipa koja montira spomenik dođe do kraja juna, radovi treba da se završe do polovine avgusta. Nama preostaje tri do četiri nedelje da obavimo dodatne radove koji se ne mogu završavati dok se ne postavi spomenik. Razmatra se i mogućnost da Muzej Nikole Tesle bude u zgradi bivše železničke stanice. Nikola Tesla kao najznačajniji srpski naučnik je neko ko je toliko toga uradio i siguran sam da bi to bila sjajna postavka – kazao je Stojčić i dodao da je to odluka Vlade Republike Srbije.

On je istakao da će u toku leta biti gotov i saobraćajni pravac od Nemanjine do Savske ulice. 

U nedelju će biti završeni radovi na deonici od Bajlonijeve pijace do Francuske. Od ponedeljka ujutru će da funkcioniše i saobraćaj i javni gradski prevoz. Pustićemo nekoliko nedelja da saobraćaj funkcioniše normalno, a kada krajem juna odnosno početkom jula počne da opada intenzitet saobraćaja, otvorićemo sledeću deonicu od raskrsnice sa Francuskom do Кelemegdana. Ocenjujemo u kom trenutnku ćemo da radimo odnosno da zatvorimo raskrsnicu sa Francuskom, kako se ne bi desilo da se u istom trenutnku radi i raskrsnica Tadeuša Кošćuška – kazao je glavni urbanista.

Osvrćući se na projekat četiri bulevara, on je dodao da su se desile nepredvidive stvari koje su bile nasleđe iz prethodnog perioda.

 – Nismo imali adekvatnu dokumentaciju o tome šta se nalazi ispod ulica. Кada smo otkopali ulice, shvatili smo da moramo promeniti projekat što je iziskivalo promene i u dinamici izvođenja radova i u nabavci materijala. Sprovodimo sve strožije nabavke i sve više elemenata uvodimo kako bismo imali kontrolu nad svim postupcima ukoliko dođe do nekog problema. Glavni problem jeste što mnogo radimo i nema dovoljnog broja izvođača – zaključio je Stojčić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu
Društvo

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu

Moj sin je više od 200 dana u paklu. Više od pola godine moj sin je van kuće, nije sa porodicom, ne donosi odluke, ne upravlja svojim životom, ne može da bude ono što jeste. Nijedna reč ne može objasniti osećanje koje praznik bez Alona nosi sa sobom. Naša srca su slomljena. Ovo je tako dug put. Mi smo tu da govorimo za sve otete, da zahtevamo njihov povratak. Nećemo stati dok se ne vrate. Niko od nas kojima je Hamas oteo nekog bliskog ne sme prestati da priča o njima, kaže Idit Ohel, majka Alona Ohela (22) koga su 7. oktobra prošle godine oteli pripadnici Hamasa kada su upali na jug Izraela.

30.04.2024

12:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set