• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.10.2020

21:12

JOŠ JEDNA JALOVA ĐILASOVA KAMPANJA! Đilasovci, ničim izazvano, "nemački most" promovišu u "simbol Beograda"!

Beograd

JOŠ JEDNA JALOVA ĐILASOVA KAMPANJA! Đilasovci, ničim izazvano, "nemački most" promovišu u "simbol Beograda"!

Podeli vest

Književnik Vojislav Todorović, koji je poznat kao kritičar vlasti i koji je svojevremeno bio jedan od potpisnika "Apela 100" Saše Jankovića rasturio je novu smehotresnu kampanju Dragana Đilasa

Jedna od glupljih kampanja Đilasove stranke (a konkurencija je oštra) svakako je ova za očuvanje gvozdenog mosta na Savi, nekada među građanima Beograda znanog kao "nemački most". U spotu koji je, s mnogo ambicija urađen za ovu kampanju, smenjuju se  mlade nade ove stranke, hajde da ih nazovemo "Đilasova omladina", po sistemu "da svako kaže bar nešto", tako dobro nam poznatom iz ranijih opozicionih radova, od kojih nam je u najsvežijem sećanju ostao spot Milutina Petrovića, imbecilnog naziva "Ljudi koje čekamo smo mi" (valjda je taj oximoron trebalo da bude u funkciji političke promocije , ali je ispao otprilike kao potencijalni Monti Pajton skeč u kome bi Majkl Pejlin igrao Beketa koji u jednom trenutku blesavo kaže: "Godo koga čekam sam ja!") 

Ali, da se vratimo na aktuelni spot u kome, u nedostatku argumenata kojima bi eventualno bile istaknute tehničke i saobraćajne prednosti ovog dotrajalog "uskog grla", Đilasovi omladinci, ničim izazvano, "nemački most" promovišu u "simbol Beograda". Znači, most koji je 1942. sagradila inžinjerija vermahta za potrebe vojske i konclogora "Semlin" ("Staro sajmište"), nazvavši ga "Most Princa Eugena", sad je simbol Beograda? Samo zato što aktuelna vlast hoće da ga zameni novim, po projektu saobraćajnog instituta CIP?

I kog tačno Beograda je taj most simbol? Onog posleratnog, u kome vlastima nije palo na pamet da obnove prelepi simbol Beograda "Most Kralja Aleksandra", već su na njegove stubove položili čeličnu gredu koju su nazvali "Most bratstva i jedinstva"? Onog Beograda u kome je Branko Pešić jedva ubedio Broza da nam je neophodan još jedan most, pa smo tako nekako izboksovali izgradnju "Gazele"? Onog Beograda koji je redom zatirao simbole Beograda kao što su to bili terazijski vodoskok, Korunovićeva palata pošte na Savskom trgu, Dvorski kompleks, u zamenu nam nudeći nove simbole u duhu brutalizma, beton, beton, samo beton? Pa čak ni taj komunistički Beograd  nije promovisao nemački most u simbol, on je tu ostao kao posledica nezainteresovanosti i inercije, a argument da Miladin Zarić nije spasao most da bi ga sad Vesić rušio, takođe je glup, jer je Miladin razminirao most zato što je video da su ga Nemci minirali; logika starog minera iz Velikog rata bila je jednostavna: "Ako Švabe nešto razminiraju, ja ću da ga miniram; ako ga pak miniraju, ja ću da ga razminiram." U svakom slučaju, Miladinu u tom trenutku nije bilo ni na kraj pameti da bi bi taj most, sedamdeset i šest godina kasnije, neko mogao da promoviše u simbol Beograda; njegova logika je bila vojnička.

Čitava kampanja Đilasa i đilasovaca dobija još besmisleniji ton ako samo pogledamo sliku budućeg mosta, na kojoj se jasno vidi da su projektanti ispoštovali linije nemačkog mosta i na neki način uradili njegovu redizajniranu verziju, samo modernu i funkcionalnu, sa više saobraćajnih traka u svakom smeru i sa tramvajskom trakom u sredini. Na sve to, imamo i sasvim lepu ideju da najprepoznatljiviji lučni deo mosta bude sačuvan u parku kod Ušća, što je koncept muzeja na otvorenom i podrazumeva i kulturu sećanja i turističku atrakciju, "dva u jedan".

Zaključak: imamo još jednu jalovu Đilasovu kampanju iz koje će na kraju Vesić opet izaći kao pobednik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
velimir

pre 3 godine

Ja djilasovce ne podnosim ali bi i g Vesic mogao da stane malo, rasturi ceo Beograd, preteruje brate, sta fali mostu, neka stoji, to je jedan most koji je simbol Beograda, sto bi ga sada rasturali, neka g. Vesic pored napravi novi a ovaj da sluzi za pesake kao muzejska vrednost

cyberprank

pre 3 godine

Došli Bosanci u Beograd da vide most na livadi. -Vid' bona, budala, stavili most na livadu- kaže Mujo. -Šuti jarane -odgovara Fata. -Eno ga Haso ispod mosta, peca ribu! -

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set