• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.10.2020

10:54

BEOGRAD ĆE SE POBRATIMITI SA OVA ČETIRI GRADA!

Beograd

BEOGRAD ĆE SE POBRATIMITI SA OVA ČETIRI GRADA!

Podeli vest

Beograd ima povelju o saradnji - specijalne i prijateljske veze sa 35 gradova širom sveta od kojih je pobratimljen sa Šangajem, Ljubljanom, Krfom, Čikagom i Konvertijem, a prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, do kraja godine na tom spisku biće još četiri važna grada

- Beograd će imati četiri nova grada ''pobratima'' - Banjaluku, Kosovsku Mitrovicu, Brisel i Sankt Petersburg - rekao je Vesić za Tanjug i podsetio da je u toku proces bratimljenja sa Banjalukom koji će biti ozvaničen do kraja meseca. Nedavno je, kaže doneta odluka i o bratimljenju sa Kosovskom Mitrovicom.

- Sporazum ćemo potpisati 23. novembra u Kosovskoj Mitrovici a radi se na bratimljenju Beograda i Brisela što će biti do kraja godine - rekao je Vesić i najavio skoro povezivanje i Beograda i Sankt Petersburga.

Brisel, podsetio je, ima i Beogradsku ulicu, tako da će Beograd dobiti ulicu koja će nositi ime glavnog grada Belgije.

- Ta međunarodna saradnja je nešto dorbo, jer možemo da učimo jedni od drugih - rekao je Vesić i podsetio da sporazumi podrazumevaju saradnju u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, sporta, zaštite životne sredine, turizma - oni su polazna tačka za konkretnu saradnju i razmenu znanja i iskustava na osnovu kojih se grad i njegove službe razvijaju.

Vesić kaže da su ipak neki od tih sporazuma o saradnji ostali samo slovo na papiru, ali da su zato Moskva, Ljubljana i Beč dobar pirmer.

Nekoliko godna održavaju se Dani Moskve u Beograd, čak ih, kako kaže nije prekinula ni korona.

Sa Ljubljanom sarađujemo blisko, rekao je Vesić i podsetio i na razmenu dva kulturno-istorijska sporazuma - Beograd je Ljubljani poklonio bistu Vuka Stefanovića-Kradžića a oni nama Jerneja Kopitara koja će uskoro biti postavljena.

Foto: Informer

Ljubljanja će, kaže, uskoro dobiti i ulicu nazvanu po Beogradu.

Saradnja sa Bečom odlična je, rekao je on i dodao da Beč u Beogradu ima čak i kancelariju što je, kako kaže, prirodno imajući u vidu veliki broj ljudi iz cele Srbije, posebno Požarevca, koji tamo žive.

Beograd će dobiti ulicu nazvanu po Beču i Varšavi gde postoje Beogradski trg i ulica, rekao je Vesić i dodao da tako pokazuju poštovanje i primer kako jedni prema drugima treba da se odnosimo.

Među poslednjim sporazumima koji je Beograd potpisao o bratimljenju je onaj sa Šangajem, jednim od najvećih i najbrže rastućih gradova.

Saradnju ima sa Sarajevom, Rabatom, Moskvom, Seulom, provincijom Hunan, Astanom, Teheranom i Bernom, a specijalne veze sa Minskom, Skopljem, Podgoricom, Šenženom i Zagrebom.

Pre dve decenije potpisan je Protokol o saradnji sa Kijevom i Bukureštom, pre tri sa Telavivom a pre četiri sa Pekingom, Berlinom, Budimeštom i Rimom. Beograd i Atina posebne veze gaje od 1966.

Najstarije prijateljstvo uspostavljeno je 1957. godine sa britanskim gradom Koventri. Povodom šest decenija od bratimljenja Beograda i Koventrija, u znak zahvalnosti za pomoć u obnovi u ratu razrušenog pozorišta, ta kulturna institucija dobila je ime "Beogradski teatar".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set