• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.02.2022

09:17

MEDVED IZAŠAO IZ JAZBINE, EVO ŠTA TO ZNAČI PREMA NARODNOM VEROVANJU!

Printskrin/ tv pink

Beograd

MEDVED IZAŠAO IZ JAZBINE, EVO ŠTA TO ZNAČI PREMA NARODNOM VEROVANJU!

Podeli vest

Prema narodnom verovanju medvedi danas određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu

Sretenje Gospodnje jedan je od najsvečanijih praznika hrišćanstva.

Na Sretenje se sreću i razdvajaju zima i leto. Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže "Sretenje obretenje".

Prema narodnom verovanju medvedi danas određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu.

Danas, u zoološkom vrtu u Beogradu medved je izašao na Sunce i nije se uplašio svoje senke što prema verovanju znači da je zima prošla i da je proleće na pragu!

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Tekst potpisa

Izgledi vremena za naredna tri dana

U sredu pre podne oblačno, mestimično sa kišom, posle podne prestanak padavina i smanjenje oblačnosti.

U Vojvodini, Mačvanskom i Kolubarskom okrugu umereno oblačno sa sunčanim periodima i suvo.

U četvrtak ujutru i pre podne prolazno naoblačenje koje će u severnim, a ponegde i u centralnim predelima usloviti kratkotrajnu kišu. Posle podne pretežno sunčano, a krajem dana i tokom noći novo naoblačenje sa kišom sa severa.

U petak pre podne oblačno uz umeren, ponegde i jak severozapadni vetar, mestimično sa kišom, a na visokim planinama sa snegom.

Posle podne razvedravanje, a vetar će biti u slabljenju. Zatim, promenljivo sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo.

Običaji i verovanja

Običaj je da se na Sretenje obavezno pale sveće jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća.

Ovoga dana devojke treba da paze kakvog će muškarca prvo sresti jer to može da odredi njenu sudbinu. Veruje se da će se udati za čoveka poput onog kog je prvog srela tog dana.

Prema kanonu pravoslavne crkve Sretenje je svrstano u red Gospodnjih, ali i Bogorodičnih praznika, jer se na taj dan istovremeno veliča čistota Bogorodice koju je, kako kaže predanje, prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Krstitelja, uveo u jerusalimski hram na mesto određeno za devojke.

Praznik se slavi od vremena cara Justinijana, u crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom, a u Srbiji ima veliko značenje i simboliku.

Sretenje se slavi i kao krsna slava.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set