• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

06.05.2022

13:39

OTVOREN INFOCENTAR U BEOGRADU ZA IZBEGLICE IZ UKRAJINE! Evo koja će prava imati oni koji su pobegli od rata

Beograd.rs

Beograd

OTVOREN INFOCENTAR U BEOGRADU ZA IZBEGLICE IZ UKRAJINE! Evo koja će prava imati oni koji su pobegli od rata

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obratio se danas na svečanom otvaranju infocentra u Domu omladine Beograda i tom prilikom predstavio sajt "Open Belgrade” za izbegle osobe iz Ukrajine, Rusije i drugih zemalja tog dela Evrope

U Domu omladine u Beogradu danas je počeo sa radom šalter "Open Belgrade" namenjen informisanju izbeglica iz Ukrajine koji dolaze u srpsku prestonicu, a predstavljen je i web sajt kao i aplikacija za smart telefone, takođe namenjena ljudima koji su izbegli iz ratom pogođenih područja u Ukrajini.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da na šalteru u Domu omladine kako izbeglice mogu da dobiju informacije o svim pravima koji im pripadaju prema našim zakonima.

- Vlada Srbije u martu je donela odluku prema kojoj svi koji dolaze iz Ukrajine stiču pravo na privremenu zaštitu koje im daje pravo da borave, rade, otvraju bankarske račune, firme i da imaju sva prava koje imaju građani Srbije - istakao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Goran Vesić obratio se danas na svečanom otvaranju infocentra u Domu omladine

On je istakao da je informativni punkt osnovan u saradnji sa Beogradskim centrom za ljudska prava koji će obezbeđivati besplatnu pravnu pomoć na ukrajinskom, engleskom i srpskom jeziku.

Vesić je podsetio da je Beograd grad u koji je došlo više stotina hiljada izbeglica tokom ratova devedesetih, koji je imao migrantsku krizu, tako da ima iskustva sa izbeglicama.

- Ovo pokazuje da je Beograd otvoren grad i da ima empatiju prema ljudima koji su u nevolji. Želeli smo da jasno pokažemo da ljudi koji beže od rata, koji nisu krivi što su došli ovde, koji su morali da napuste svoje kuće i sve što su imali, da su ovde dobrodošsli i da će moći da ostvaruju sva svoja prava u skladu sa zakonom - poručio je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Goran Vesić pokazao da je Beograd otvoren grad

On je dodao da Srbija od početka sledi evropsku politiku kada je u pitanju rat u Ukrajini, da se obavezala da prihvati izbeglice iz ratom zahvaćenih oblasti i da oni imaju prava kao i u drugim evropskim zemljama.

Vesić je rekao da je došao na ideju o otvaranju šaltera pošto je kod njega počela da radi kao volonter devojka koja je došla iz Ukrajine i da je pričajući sa njom shvatio sa kakvim se problemima oni suočavaju.

Naveo je primere hroničnih bolesnika koji moraju da primaju terapije, kućnih ljubimaca, predškolskog obrazovanja i druge.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Nulandova je organizovala puč u Kijevu, a sad je i otkrila da SAD nisu htele da Ukrajina razgovara sa Rusijom!
Može li jasnije

Nulandova je organizovala puč u Kijevu, a sad je i otkrila da SAD nisu htele da Ukrajina razgovara sa Rusijom!

Ukrajina nikada nije bila u poziciji da postigne povoljno rešenje za okončanje dugotrajnog sukoba sa Rusijom, tako da Vašington zapravo nikada nije ohrabrivao Kijev da pregovara sa Moskvom, tvrdi bivša zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland, koja slovi kao i jedan od organizatora puča, odnosnio obojene revolucije u Kijevu 2014. godine.

13.05.2024

17:06

Zabava

56.Majska izložba Ulupuds-a
Kultura

56.Majska izložba Ulupuds-a

56. Мајска изложба под слоганом „Генеза“ представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

15:46

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"
Kultura

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"

56. Мајска изложба под слоганом Генеза представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

10:31

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set