• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti.rs

16.06.2022

21:25

KAD JE SRBIN PO TANJIRU U KAFANI VILJUŠKOM "BOC", AUSTRIJANAC I FRANCUZ SU... Dokazi za to i dalje postoje u Beogradu!

Beograd

KAD JE SRBIN PO TANJIRU U KAFANI VILJUŠKOM "BOC", AUSTRIJANAC I FRANCUZ SU... Dokazi za to i dalje postoje u Beogradu!

Podeli vest

Beograd je imao kafane mnogo pre evropskih metropola Beča i Pariza. Jos 1522. godine Turci su na Dorćolu otvorili kafanu i u njoj služili kafu. Zdanja u kojima su se nekada nalazile ove kafane i dalje postoje kao verni svedoci beogradske istorije

Zlatna moruna

Jedna od tri najstarije kafane u Beogradu svojevremeno je bila mesto gde su se Gavrilo Princip i ostali pripadnici „Mlade Bosne“ sastajali sa članovima organizacije „Ujedinjenje ili smrt“, u kojoj se nalazio i vođa nekadašnje „Crne ruke“ Dragutin Dimitrijević Apis. Neki tvrde da je upravo u ovoj kafani skovan plan o sarajevskom atentatu na Franca Ferdinanda.

Kuća koja se danas nalazi u Ulici kraljice Natalije 2 sagrađena je krajem 19.veka i ubrzo je u prizemlju otvorena kafana.

Ova mesto među narodom bilo je  poznato kao kafana "Kod morune", jer se u vreme zidanja ovog zdanja na prostoru ispred prodavala rečna riba - moruna i som koji su dopremani sa Đerdapa. Tu su se okupljali gimnazijalci, radnici, trgovci, zanatlije, a možda najzvučnije ime među mnogobrojnim gostima ove kafane jeste Mihailo Petrović Alas. Čuveni matematičar i  strastveni ribolovac, kako je ostalo zapisano, često je baš na ovom mestu delio sirotinji ulovljenu ribu.

Foto: google maps

"Zlatna Moruna" - ovde je skovan plan sarajevskog atentata

Nakon Drugog svetskog rata kafana dobija novo ime "Triglav". Tokom dvehiljaditih ovo mesto često je menjalo namenu, pa se ovde nalazila kineska radnja, potom kockarnica, pa opet kafana...

Grčka kraljica 

Nekadašnja kafana izgrađena je 1835.godine u stilu akademizma. Nalazi se u Knez Mihailovoj ulici 51 blizu Kalemegdana. Mesto na kojem se nalazi kafana ima istorijski značaj, jer se upravo u blizini ove kafane dogodila predaja ključeva Beograda od strane Turaka knezu Mihailu Obrenoviću.Ovo je jedno od retkih zdanja koje je preživelo sve ratove koji su zadesili Beograd, jedino je malo postradala tokom prvih dana austrougarskog bombardovanja 1914. kada je jedno zrno probilo kafanu i uništilo stvari u njoj.

Foto: google maps

"Grčka kraljica" - Ovde je Čerčil, navodno, "popio"  šamar od vojvode Tankosića

Postoji priča da je navodno vojvoda Vojislav Voja Tanskosić upravo u "Grčkoj kraljici" išamarao tada novinara, a kasnije premijera Britanije Vinstona Čerčila zbog teksta u kojem je u negativnom svetlu prikazao Srbe. Vest da je novinar koji je “pljuvao po Srbima” u Beogradu i da se nalazi u jednoj od kafana u Knez Mihailovoj došla je do Voje Tankosića, koji se odmah uputio ka kafani “Grčka Kraljica”.

Foto: Printscreen youtube/Ilustracija

Vojvoda Voja Tankosić

Tamo je Tankosić navodno psovao i šamarao Čerčila, a potom mu i zapretio da će“ukoliko još jednom bilo šta tako napiše o Srbima odgovarati glavom”. Tadašnjeg novinara, kasnijeg premijera Velike Britanije od ljutog srpskog vojvode spasila je policija i otpratila ga od "Grčke kraljice"do železničke stanice i smestila u "Orijent ekspres".

Nakon dolaska komunista na vlast objekat je promenio ime u "Plavi Jadran", da bi prvobitni naziv "Grčka kraljica" povratio 1990.godine. Popularno mesto za ispijanje kafe starih Beograđana od 2007. je zatvoreno i od tada čeka obnovu.

Kafana "?" 

Kafana "?" ("Znak pitanja") jedna je od najstarijih kuća Beogradu i trenutno najstarija aktivna beogradska kafana. Nalazi su u ulici Kralja Petra 6 kod Saborne crkve i nedaleko od Konaka knjeginje Ljubice. Zdanje je po nalogu kneza Miloša Obrenovića podigao Naum Ičko. Knez u znak zahvalnosti 1826.godine kuću poklanja svom lekaru Ećim - Tomi Kostiću koji je zbog položaja i lokacije pretvara u kafanu.

Prvobitno je kafana nosila naziv po svom vlasniku "Ećim-Tomina kafana" da bi potom menjala nazive i nazivala se "Kod Pastira" i " Kod Saborne crkve", da bi na kraju dobila naziv "?" koji i danas stoji. U putopisima iz prve polovine 19. veka  kafana se često pominje kao Srpska kafana. Jedan od gostiju ove kafane je bio i Vuk Karadžić u periodu od 1830 do 1831 godine, a u njoj se 1834.godine odigrala i prva partija bilijara.  U znak poštovanja prema Sabornoj crkvi koja se nalazi preko puta knez Miloš je uveo zabranu pušenja, pa je jedno vrme bila jedina kafana u Beogradu  u kojoj je konzumiranje duvana bilo zabranjeno.

Foto: printscreen

Kafana "?" 

Kafana "Kolarac" - prva pošta u Beogradu

Zgrada u kojoj se nalazila kafana izgrađena je 1858.godine i tada se pominje kao pivnica.Kafana je prvi put otvorena 1870. godine na početku Makedonske ulice u kompleksu zgrada Ilije Milosavljevića Kolarca. Bila je stecište političara,oficira i državnih činovnika.

Ovde su se održavali balovi i projekcije filmova, a početkom 20.veka tu se nalazila i prva pošta u Beogradu. Priča se da je zavera oko ubistva kralja Aleksandra i Drage Mašin skovana baš u ovoj kafani. Tokom nemačkog bombardovanja 6.aprila 1941.godine zgrada je srušena, a restoran sa istim imenom otvoren 1950.godine u Knez Mihailovoj 46.

Foto: google maps

"Kafana Zora" čuva sećanje na 11 avijatičara heroja

Kafana "Zora" - čuva od zaborava sećanje na heroje 

Prvi pomen ove kafane datira iz 19.veka. Po svom vlasniku Đorđu Pašonu kafana je prvo nosila ime "Pašonina kafana". Izgrađena je kao deo hotela "Bulevar" 1870.godine, a danas se nalazi u Makednskoj ulici 7.

Kafana je poznata po tome što su se upravo u njoj  5.aprila 1941.godine okupili piloti 102.eskadrile lovačkog puka i krenuli u odrbranu zemlje od nemačke avijacije. Slike 11 heroja koji su dali živote za slobodu i danas stoje na zidovima ove kafane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vesna

pre 1 godinu

Ne kakite, vazda ste bili turska kasaba i zadnja rupa na svirali u evropi, kako tada tako i sad

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom
Politika

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju saglasili su se danas da bi dobri politički odnosi dve zemlje trebalo da utiču i na poboljšanje ekonomskih odnosa odnosno bolju saobraćajnu povezanost čemu bi, kako su naveli, doprinela realizacija projekata pre svega u oblasti putne i železničke infrastrukture.

03.06.2024

17:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Rasizam, nacizam i promocija oružja! Šta se to kuva u Nemačkoj pred EURO?
EURO 2024

Rasizam, nacizam i promocija oružja! Šta se to kuva u Nemačkoj pred EURO?

Skandal za skandalom potresa Nemačku pred sam početak Evropskog prvenstva u toj zemlji! Situacija u tamošnjem fudbalu, prema poslednjim informacijama, nije nimalo bajna, čak štaviše, preti da eskalira! Dokaz za to je nekoliko izuzetno kontroverznih događaja, koji uključuju pojmove koji nemaju ama baš nikakve veze sa sportom - nacizam, rasizam i promociju oružja!

03.06.2024

15:52

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set