• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.03.2024

20:56

Dan koji je promenio tok srpske istorije: Martovski puč - grobom ikad, robom nikad!

wikipedia.org

Beograd

Dan koji je promenio tok srpske istorije: Martovski puč - grobom ikad, robom nikad!

Podeli vest

Britanska obaveštajna služba imala je veliki uticaj na planiranje i izbijanje Martovskog puča.

Na današnji dan pre 83 godine u Beogradu dogodio se vojni puč , koji je promenio tok srpske istorije.

- Puč u Beogradu. Jutros je jugoslovenska vlada podnela ostavku. Demonstracije pred nemačkom ambasadom. Antinemačke demonstracije u Beogradu i u drugim gradovima Srbije. Ugovor još nije ratifikovan. Novi predsednik vlade zove se Simović. Oko 13:00 javljeno, da je Firer odlučio da uništi Jugoslaviju. Vrhovni komandanti kopnene vojske i vazduhoplovstva već se nalaze kod Hitlera - pisalo je u dnevniku Vrhovne komande Vermahta (nemačke vojske).

Ovaj događaj je važan jer je promenio je srpsku istoriju. Ubrzo je Nemačko ratno vazduhoplovstvo izvršilo vazdušne napade na Kraljevinu Jugoslaviju, a nekoliko dana kasnije počela je i kopnena invazija.

Vojni puč otpočeo je u noći izmeću 26. i 27. marta. Vojska koju su podržali London i Moskva zbacila je ono što je ostalo od namesničke vlade, kojom su predsedavali Cvetković i Maček.

Kraljevska vojska izašla je sa oklopnim vozilima i tenkovima, i završila "posao" za samo nekoliko sati. Već u 3 sata posle ponoći, 27, iz postelja su u glavnu zgradu Generalštaba dovedeni budući ministri. Pošto nisu mogli da se dogovore ko će koje ministarstvo da preuzme, novi predsednik vlade Dušan Simović sam im je dodelio pozicije. Vlast je zvanično dodeljena maloletnom Kralju Petru II. Ujutro je i narod izašao na ulice i time počinju masovne demonstracije.

Razlog za puč bila je odluka da se pristupi u savez sa Hitlerom.

Foto: Printscreen/You Tube

 

Treći rajh vršio je pritisak na namesničku vladu Kraljevine da uđe u savez, dok je, sa druge strane, presija dolazila Velike Britanije da se takva odluka nikako ne donese. Knez Pavle i drugi namesnici "presekli" su da je pristupanje Trojnom paktu "nužno zlo" jer država, po njihovom mišljenju, nije imala snage da se upusti u novi ratni sukob. Ugovor je potpisan.

Nekoliko dana kasnije zaverenici su nasilno preuzeli vlast i time poništili dogovor sa Hitlerom. Narod je protestovao ispred nemačke ambasade, skandiralo se ono čuveno "Bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob".

Britanska obaveštajna služba imala je veliki uticaj na planiranje i realizaciju Martovskog puča. Oni su pomogli u planiranju i obećali podršku u slučaju da Jugoslavija zarati sa Osovinama. Dan pre, 26. marta, "Radio slobodnih nacija" prenosio je govor Leopolda Emerija, ministra za Indiju, u kom je istaknuto da jugoslovenska vlada ne može polagati pravo na to da jednim svojim potpisom „otpiše čast i nezavisnost 16 miliona Jugoslovena“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set