• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

02.10.2023

09:45

Eko-škola Sedme beogradske gimnazije na Adi Ciganliji

SBG

EKOLOGIČNO

Eko-škola Sedme beogradske gimnazije na Adi Ciganliji

Podeli vest

Članovi Eko-škole Sedme beogradske gimnazije, dvadeset i dvoje učenika i njihovi profesori, sproveli su u subotu, 30. septembra 2023. godine, malo istraživanje prisustva mikroplastike u vodama Savskog jezera pored Ade Ciganlije.

Eko-škola Sedme beogradske gimnazije nosilac je zelene zastave koju u ime Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine Saveta Evrope u Republici Srbiji dodeljuje NVO „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ kao visoko priznanje školama u kojima se kontinuirano sprovode aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine. 

Ada Ciganlija, sa druge strane, nosilac je jedine plave zastave u našoj zemlji, međunarodno priznatog sertifikata koji se stiče na osnovu visokog kvaliteta vode, ekološkog upravljanja, bezbednosti i sprovedenih aktivnosti ekološke edukacije.

Učenici i profesori koji čine Eko-školu Sedme beogradske gimnazije iskoristili su lepo vreme i sproveli nekoliko obrazovnih aktivnosti na Adi. Kratko predavanje o mikroplastici, njenom nastanku, kruženju u prirodi, ekološkim i zdravstvenim posledicama prisustva mikroplastike u vodi i hrani održala je Marina Drndarski, profesorka biologije.

Učenici su sa profesorima biologije, fizike i hemije uzorkovali vodu iz Savskog jezera, proučavali strukturu nanosa, tragali za mikroplastikom i analizirali hemijska svojstva vode (rN vrednost, prisustvo nitrata, nitrita, fosfata, amonijaka). Identifikovali su, takođe, pomoću telefonskih aplikacija klasasti kročanj (Myriophyllum spicatum) koji je masovno nataložen u zoni kontakta vode sa obalom. Kupači koji su se zatekli na Adi razgovarali su sa učenicima o stanju životne sredine na Adi i interesovali se za zaključke njihovog malog istraživanja.

Tatjana Bogojević, profesorka biologije i jedna od voditeljki današnjih radionica, istakla je:

„Današnje aktivnosti Eko-škole Sedme beogradske gimnazije imale su za cilj produbljivanje teorijskih znanja iz oblasti prirodnih nauka koje učenici stiču u školi, ali i razvoj njihovih praktičnih veština. Saradnja učenika i profesora, učenje uz istraživanje u prijatnom spoljnom ambijentu, promovisanje vrednosti obrazovanja i zaštite životne sredine u lokalnoj sredini, pažnja izletnika i razgovor sa njima, ulepšali su nam današnji dan vikenda. Učenici i mi, profesori, zaključili smo da je Ada Ciganlija sa pravom nosilac Plave zastave. Pitanja koja su se danas otvorila, nastavićemo da proučavamo dalje u školi.“
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set