• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.03.2024

09:00

Amerika ulaže milijarde u litijum i EV baterije! I SAD žele lidersku ulogu u globalnoj trci za "belim zlatom"

Shutterstock

EKOLOGIČNO

Amerika ulaže milijarde u litijum i EV baterije! I SAD žele lidersku ulogu u globalnoj trci za "belim zlatom"

Podeli vest

Američka administracija poslednjih godina značajno povećava podsticaje za eksploataciju i preradu litijuma na američkom tlu kako bi osigurala nezavisnost u snabdevanju ovom kritičnom sirovinom, jednom od ključnih za zelenu tranziciju

Sudeći po državnim podsticajima za električna vozila i rudarenje sirovina ključnih za zelenu tranziciju, Sjedinjene Američke Države u narednim godinama očekuje pravi rudarski bum. Na desetine projekata za iskopavanje litijuma je u različitim fazama izdavanja dozvola i finansiranja, dok Bela kuća stalno izlazi sa novim zakonskim olakšicama i inicijativama kako bi kreirala prednost SAD u globalnoj litijumskoj groznici. 

Litijum je samo jedna o kritičnih sirovina za kojima vlada velika potražnja na globalnom nivou. U "kritične sirovine" spadaju retki metali i minerali koji su neophodni za različite savremene zelene tehnologije. Među njima su pored litijuma i kobalt, grafit i elementi retkih zemalja.

Jadar najpersepktivniji

U globalnoj trci za kritičnim sirovinama od kojih zavisi tehnološki i ekonomski napredak trenutno prednjači Kina, ali ni Evropa ne sedi skrštenih ruku. Brisel je nedavnim Zakonom o kritičnim mineralnim sirovinama jasno definisao da EU do 2030. godine mora da pokrije najmanje 10 odsto svojih potreba za kritičnim sirovinama, uključujući i litijum, iz rudnika na teritoriji zemalja članica kako bi obezbedio sigurnost snabdevanja i omogućio zelenu energetsku tranziciju. 

Foto: Shutterstock

Tesla Gigafactory u Nevadi

U evropskim okvirima Projekat "Jadar" je jedno od najperspektivnijih i najbolje istraženih ležišta litijuma, sa rezervama dovoljnim za baterije za milion električnih vozila godišnje. Prednost Projekta "Jadar" je i u tome što su depoziti otkriveni pre više od dve decenije, tako da je važan deo procesa neophodnih za otvaranje rudnika, kao što su brojne studije, uključujući i one koje se odnose na zaštitu životne sredine, za koje su nacrti već sprovedeni. Međutim, projekat je odlukom Vlade Srbije zaustavljen. 

Umesto uvoza, dobro plaćeni radnici u SAD

S druge strane, SAD su čvrsto rešene da podrže industriju od koje zavise zelena tranzicija i održivi rast. Amerika je bogata "belim zlatom". Krajem prošlog leta, duž granice Nevade i Oregona otkriveno je nalazište MekDermit koje bi moglo biti među najvećim na svetu - sa oko 20 do 40 miliona metričkih tona litijuma. 

Kao i mnoge EU države, i Amerika želi da iskoristi domaća rudna bogatstva i kreira dobro plaćena radna mesta u rudarstvu i industriji električnih vozila. Litijum je glavna sirovina za EV baterije, ali je takođe neizostavna komponenta za solarne elektrane i gotovo sve prenosne uređaje koje svakodnevno koristimo.

Foto: Shutterstock

Jedini aktivni rudnik litijuma u SAD Silver Peak u Nevadi

SAD je na godišnjem nivou od 2016. konstantno povećava sredstva opredeljena za istraživanje nalazišta litijuma. Zakon o smanjenju inflacije (IRA) iz 2023. udvostručio je podsticaje za EV i rudarsku industriju kako bi smanjio uvoz i pružio podsticaj domaćoj industriji električnih vozila. Zakonom je predviđeno 370 milijardi dolara (351,6 milijardi evra) poreskih olakšica za inicijative za obnovljivu energiju kao što su domaće baterije i proizvodnja električnih vozila. Krajem 2023. Ministarstvo energetike je obećalo dodatnih 3,5 milijarde dolara za podršku domaćem lancu snabdevanja električnim vozilima na osnovu dvopartijskog Zakona o infrastrukturi iz 2021. koji je već u iste svrhe 2021. opredelio 2,8 milijardi dolara

Jadar je ogroman potencijal za Srbiju

Deo javnosti koji razume geopolitička kretanja, kao i potrebe svetske ekonomije za litijumom u narednim decenijama, saglasan je da je ležište jadarita u dolini Jadra, jedinstvenog minerala sa visokom koncentracijom litijuma i bora, ogroman potencijal za Srbiju. Količine i kvalitet mineralnih rezervi dovoljne su da podrže životni vek rudnika od preko 40 godina, što bi Srbiji omogućilo da se međunarodno visoko pozicionira kao jedan od centara zelene energetske tranzicije. 

Ipak, u delu javnosti, projekat je izazvao zabrinutost zbog njegovog mogućeg uticaja na životnu sredinu. Profesori sa Rudarsko-geološkog fakulteta Čedomir Beljić i Nikola Lilić, koji su radili na Studiji procene uticaja na životnu okolinu saglasni su u oceni da podzemni rudnik litijuma u okviru projekta Jadar ne bi predstavljao značajnu opasnost po životnu okolinu. Stručnjaci koji imaju dugogodišnja iskustva sa studijama uvereni su da se uz primenu najviših standarda za zaštitu životne sredine uticajima može bezbedno upravljati.
Zahvaljujući tome što je planiran kao podzemni rudnik, a ne otvoreni kop, poljoprivreda bi mogla da se nastavi u području rudnika, imajući u vidu da neće biti značajnog uticaja na sleganje zemljišta.  

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set