• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

09.11.2020

18:04

(FOTO) POSLEDNJA TAJNA DUŠKA POPOVA: Bio je dvostruki agent i inspiracija za Džemsa Bonda, ali postoji još nešto što O NJEMU NISTE ZNALI?!

Vesti

(FOTO) POSLEDNJA TAJNA DUŠKA POPOVA: Bio je dvostruki agent i inspiracija za Džemsa Bonda, ali postoji još nešto što O NJEMU NISTE ZNALI?!

Podeli vest

Javnosti je malo poznato da šifra 007 čuvenog tajnog agenta po kome je Jan Fleming stvorio lik filmskog junaka Džejmsa Bonda po uzoru na Duška Popova, zapravo predstavlja poslednja tri broja telefona Popovljevog strica Milivoja iz Beograda-26-007

Jedan od najvećih špijuna svih vremena, dvostruki agent koji je uživao poverenje i Nemaca i Britanaca, živi i dalje-u banatskom selu Novo Miloševo, u Muzeju Žeravica. Sobe prepune njegovim stvarima i slikama, ali i suveniri za radoznale turiste, bude neponovljiv doživljaj misterije kojom je život Duška Popova, pun opasnosti, bio obavijen od stupanja u svet špijunaže, pa sve do kraja života.

Odlaskom sa ovog sveta odneo je mnoge tajne, a javnosti je u memoarima obelodanio samo deo svog intrigantnog života.

Foto: V.N./informer.rs

 

Vest o smrti glumca Šona Konerija, po mnogima najboljeg tumača glavne uloge o čuvenom agentu 007, Džejmsu Bondu, ponovo je pokrenula priču o čoveku koji je zaista i postojao. Priča nas vodi u Novo Miloševo, tamo gde je sve i počelo. 

Deda Omer- Duškov vetar u leđa 

Da nije bilo Omera Popova, imućnog i sposobnog trgovca, umešnog da iskoristi ondašnje prilike (poslednje decenije 19. veka) i uveća kapital stvorivši tako imperiju u Karlovu (današnje Novo Miloševo), a svojim potomcima lagodan i lep život, ni Duško Popov ne bi pohađao najbolje škole i izrastao u naočitog i obrazovanog mladića .

Sačuvana fotografija prodavnice tekstilne robe iz prve decenije 20. veka koja je imala izgled savremenih robnih kuća, delom svedoči o velikom bogatstvu Popovih. 

Foto: V.N./informer.rs

 

Kako je deda Omer, a kasnije i stric Milivoj uticao na odrastanje i karakter Duška Popova , nikada se u potpunosti neće saznati. Ali ono što se sa sigurnošću može reći to je da su njih dvojica glavne figure u životu jednog od najvećih špijuna Drugog svetskog rata  koji je koristio svaki slobodan trenutak da bude sa dedom Omerom.

Posle njegove smrti, uzdanica mu je bio stric Milivoj. Javnosti je malo poznato da šifra  007 čuvenog tajnog agenta po kome je Jan Fleming stvorio lik filmskog junaka Džejmsa Bonda po uzoru na Duška Popova, zapravo predstavlja poslednja tri broja telefona Popovljevog strica Milivoja iz Beograda-26-007.  

Foto: V.N./informer.rs

 

Rođen je 1912. godine u Titelu, u bogatoj porodici srpskih trgovaca, od dede Omera i oca Milorada, poreklom iz Karlova, današnjeg Novog Miloševa gde je proveo najlepše dane detinjstva. Porodica mu se tridesetih 20. veka godina preselila u Dubrovnik. Pohađao je najbolje škole , srednju je završio u Parizu, a pravo u Beogradu.

Foto: V.N./informer.rs

 

 U Frajburgu je 1936. godine upisao  postdiplomske studije. Zahvaljujući tome, vrlo rano je savladao francuski, nemački i engleski jezik. Tokom školovanja strast su mu bili brzi automobili i žene, a stekao je i veliki broj prijatelja koji su kasnije došli na visoke položaje, kako u Engleskoj, Francuskoj, tako i u Nemačkoj. 

U Hamburgu je upoznao Johana Jebsena (Džonija Džebsena), bogatog mladića koji mu je  postao najbolji prijatelj, ne sluteći da će mu upravo on zauvek promeniti život.

Tri lica dvostrukog agenta: Kodno ime „Ivan“, „Tricikl“, „Duško“

Posle izbijanja Drugog svetskog rata, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo su počeli da regrutuju tajne agente širom Evrope. Popov je u to vreme vodio advokatsku firmu u Dubrovniku.  Februara 1940. primio je telegram od Jebsena koji je zatražio da se vide u Beogradu. Tada mu je saopštio da je počeo da radi za Abver, nemačku vojnu obaveštajnu službu.

Foto: V.N./informer.rs

 

„Duško je bio iznenađen i zapanjen jer je znao da je Džoni protiv nacizma. Mislim da mu je Džoni rekao nešto ključno:“Najbolji način da se neko pobedi je biti u toj ekipi”-govori Marko Popov, sin tajnog agenta u dokumentarnom filmu „Tajne rata: Dupli agent Tricikl”. 

Međutim, Jebsen je imao mnogo hrabriji plan za svog prijatelja-pozvao je Popova da u ulozi dvojnog agenta radi za Nemce, a zapravo da prikuplja informacije za britanski MI6.  Tako je rođen tajni agent Popov. Duško Popov.

Na prvom sastanku sa Abverom, Popov je lagao da ima uticajne poznanike u Engleskoj. Abver mu je organizovao fiktivno preduzeće za trgovinu Jugoslavije sa Ujedinjenim Kraljevstvom i poslao Jebsena kao njegovog rukovodioca. Zadatak Popova je bio da izveštava o snazi i moralu britanske vojske. MI6 je pružao Dušku lažne izveštaje koje je dalje trebao da podmetne Rajhu. 

Foto: V.N./informer.rs

 

Uspešno i smelo konstantno je živeo na relaciji London-Lisabon i koristio svaku priliku da Abveru dostavi mnogo lažnih podataka. 

Pored MI6 i Abvera, odgovarao je i  jugoslovenskoj obaveštajnoj službi koja mu je dodelila šifru „Duško“. Njegovi nemački rukovodioci su ga znali pod imenom „Ivan“, a britanski MI6 ga je nazvao „Tricikl“, jer je bio vođa grupe od tri dvostruka agenta. 

Upozoravao na bombardovanje Perl Harbora

Popov je u svom predanom operativnom radu došao do saznanja da Japanci planiraju napad na američku bazu Perl Harbor. Abver je tražio da u ime Japanaca sazna o mogućnosti poletanja bombardera sa nosača aviona. Pošto su Nemci tražili detaljne podatke o Perl Harboru, Popov je shvatio da Japanci planiraju napad tu američku mornaričku bazu..

Odmah po dolasku u Vašington, Popov je otišao u sedište FBI-ja da obavesti Amerikance o mogućem napadu na Perl Harbor. Šef FBI Džon Edgar Huver ja smatrao Popova nepouzdanim zbog njegove dvostruke uloge, ali i reputacije ozloglašenog ženskaroša i odbio je da ga primi.

Foto: V.N./informer.rs

 

Nekoliko meseci kasnije, 7. decembra 1941. godine, Popov je vest o japanskom napadu na Perl Harbor primio po povratku brodom za SAD. Njegovo svedočanstvo o Perl Harburu  naišlo je na snažno negodovanje i polemike u Americi, jer je ukazivalo na propuste FBI-ja  koji  je čak pokušao i da zabrani štampanje memoara.

Od Nemaca je za sve vreme špijunskog rada izvukao preko 2 miliona dolara pravdajući im to kao finansiranje „tajne mreže nacista u Britaniji“ koje je zapravo prosleđivao saveznicima.

Odigrao je ključnu ulogu i u „Danu D“, kada je u akciji koja se zvala  „Fortitjud“ uspeo da lažnim izveštajima skrene pažnju nacista sa Normandije na naduvane tenkove i lažne vojne trupe strateški raspoređene na drugim delovima obale.  

Popov, Duško Popov je Bond, Džejms Bond

Tajni život Duška Popova prepun opasnosti i kontradiktornosti, s druge strane bio je i glamurozan. Živeo je „otvorenih karata“ na visokoj nozi kao veliki zavodnik koji je tokom svojih misija imao dosta žena, uključujući i francusku glumicu Simone Simon.

Boemski način života koji je vodio, uzbunjivao je njegove nadređene u MI6, koji su odredili da mu u Lisabonu pratilac bude Jan Fleming. Fleming je kasnije susrete Popova sa nemačkim agentima iskoristio kao inspiraciju za lik Džejmsa Bonda. 

Foto: V.N./informer.rs

 

Suviše sličnosti da ne bi bilo istinito-obojica su imali iste strasti: skupa kola, piće, a povrh svega- žene. Neverovatna koincidencija u Flemingovom prvom romanu „Kazino Rojal“ o agentu 007, navodi na još jedan zaključak.

Kao agent britanske tajne službe zadužen za praćenje Popova posmatrao je kako Srbin, u kockarnici hotela „Palasio“ u portugalskom gradu Estorilu ulaže 50.000 dolara od 80.000 koliko je imao kod sebe, kako bi naterao protivnika da odustane. Ista scena poslužila mu je da izgradi lik o neustrašivom agentu Džejmsu Bondu.

Sam Popov nikada nije negirao da ga je Fleming pratio jedno vreme tokom Drugog svetskog rata, niti je porekao naziv njegovog kodnog imena.

Foto: V.N./informer.rs

 

„To ste zaključili vi, mediji. Kad su Fleminga napali britanski mediji zato što previše slobodno prikazuje Džejmsa Bonda, agenta britanske tajne službe, navodno je rekao: “Ne bih vam naveo njegovo ime, ali zvali su ga Tricikl”“-izjavio je Popov u jednom intervjuu..

Po završetku rata, prestao je aktivno da se bavi obaveštajnim radom i nastanio u gradu Opio u Fransuskoj koji ga je podsećao na Dubrovnik. Nemirni duh doneo mu je dva braka u kojima je dobio četiri sina. 

Memoari pod naslovom „Tricikl“ objavljeni su 1974., a pred kraj žvota napisao je  „Špijunaža i kontrašpijunaža“. 

Jedan od najvećih špijuna Drugog svetskog rata umro je u Opiu 10. avgusta 1981. godine u 69. godini. Njegovo ime je Popov, Duško Popov.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set