• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

30.03.2021

17:34

OD SMEĆA PRAVE HRANU ZA BILJKE! Ovako se u Topoli pravi kompost, u projekat su uključeni ugostitelji i građani /VIDEO/

Vesti

OD SMEĆA PRAVE HRANU ZA BILJKE! Ovako se u Topoli pravi kompost, u projekat su uključeni ugostitelji i građani /VIDEO/

Podeli vest

JKSP Topola je početkom juna 2020. godine započelo sprovođenje pilot projekta upravljanja bio otpadom u Topoli

Projekat se sprovodi u periodu od godinu dana radi istraživanja koliko bio otpada se godišnje generiše, kakva je zainteresovanost građana i u kojoj meri se pridržavaju pravila o odvajanju zelenog i braon bio otpada.

„U pilot projekat su uključeni ugostitelji na teritoriji grada Topole kroz sistem Ekoloških partnerstava za projekat ‘Mi biramo reciklažu – Topola Zeleni grad’ i 39 domaćinstava u naselju ispod Maksija.

Foto: Toppress

 

Namera projekta pored istraživanja jeste i da vidimo u kojoj meri možemo da smanjimo otpad koji odlazi na deponiju Torovi kako bismo omogućili našim stanovnicima zdraviju životnu sredinu i da rešimo to pitanje otpada koji može da se reciklira, tehnološki obradi, kompostira da ne bi završilo na deponiji“, rekla je za TopPres Katarina Brković, saradnik na projektu.

Ona naglašava da je interesovanje kod građana za ovaj projekat zadovoljavajuće i da sve više Topolaca želi da učestvuje u odvajanju bio otpada.

„Redovno dobijamo pozive građana koji žele da se uključe u projekat, otpad koji dobijamo od građana je na zavidnom nivou. Takođe se kod njih budi svest da taj kompost koji mi ovde pripremamo može da doprinese dosta  ulepšavanju grada jer može da se koristi za sadnju cveća na gradskim površinama ali i da se prodaje, samim tim možemo ostvariti i dobit“, ističe Brković..

Foto: Toppress

 

Braon kante koje su obezbeđene za ovu namenu sa logom preduzeća i naznakom „Mi biramo reciklažu – mi biramo kompost“, raspoređene su građanima u junu prošle godine. Od tada se redovno obavlja edukacija sa učesnicima projekta, koja vrsta otpada se prikuplja i kako se pravilno odvaja bio otpad.

„U braon kante se odvaja zeleni i braon otpad, kafa, otpad iz kuhinje, voće, povrće, trava, sve što odgovara za kompost, mesni i mlečni proizvodi ne. Taj otpad se sakuplja jednom nedeljno, ponedeljkom se preuzima od građana i ugostitelja, dovozi se ovde, istovara i ručno meša u pilot konpostani.

Kompostana u sebi sadrži aeracione cevi, kontroliše se temperatura, vlažnost, meša se ručno i kada se pripremi određena masa ide u manja polja gde dodatno dozreva. Gotova masa koju smo odradili do sada već je spremna za setvu“, objašnjava radnik koji priprema kompost.

Foto: Toppress

 

Kvalitet komposta koji je ovde napravljen zadovoljavajućeg je kvaliteta a odrađena je i inicijalna setva. Prema rečima radnika koji ovde rade na pripremi komposta, u narednom periodu biće im potrebna drobilica kako bi pripremljen kompost dodatno usitnili i učinili ga pristupačnim za setvu.

Pilot projekat „Mi biramo reciklažu – mi biramo kompost“ obuhvatio je sva četiri godišnja doba i traje godinu dana. Prema podacima do sada, nedeljno se sakupi oko 1.700 litara bio otpada i na osnovu ovih podataka uradiće se proračun kako organizovati sakupljanje bio otpada na teritoriji celog grada.

Foto: Toppress

 

„Moramo odraditi ispitivanje kako bi odredili  kolika nam kompostana treba, koliko kanti, kako ćemo organizovati sakupljanje i sl. Pomak nam je jer je opština u svoj razvojni plan ubacila i pitanje konpostane još uvek se radi na završnom planu, nadamo se da ćemo sa sadašnjim rezultatima moći da proširimo projekat na ceo grad. Rezultat projekta nakon završenog istraživanja će biti Studija procene uvođenja upravljanja bio otpadom na teritoriji celog grada i opravdanosti izgradnje kompostane u Topoli“, zaključuje Katarina Brković.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Najtraženiji lek iz prirode, iznenadiće vas ISCELJUJUĆA MOĆ MASTI OD SALA JAZAVCA! Pomaže kod brojnih bolesti, mnogi su obloge stavljali na pluća da bi prodisali! Foto
Društvo

Najtraženiji lek iz prirode, iznenadiće vas ISCELJUJUĆA MOĆ MASTI OD SALA JAZAVCA! Pomaže kod brojnih bolesti, mnogi su obloge stavljali na pluća da bi prodisali! Foto

Pri samom pomenu jazavca pomislimo na štetočinu koja pripada porodici kuna, živi u odajama ispod zemlje koje sam kopa. Međutim, možda će vas iznenaditi da se mast od ove životinje koristi kao isceljujići melem. Naime, jazavičeva mast pomaže kod lečenja tuberkuloze, astme, bronhitisa, kašlja, bolesti pankreasa, išijasa, reume, hemoroida, "kurjeg oka" i rana

23.03.2021

07:51

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set