• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Božić

31.03.2021

15:58

LEPŠE LICE SREMSKE MITROVICE! Ceo grad oslikan u muralima, imaju ih najviše na celome Balkanu

Vesti

LEPŠE LICE SREMSKE MITROVICE! Ceo grad oslikan u muralima, imaju ih najviše na celome Balkanu

Podeli vest

Mitrovački slikari članovi Udruženja likovnih umetnika "Esnaf" decenijama svoj grad ukrašavaju muralima sa istorijskim motivima, što Mitrovici sa pedesetak murala donosi epitet grada sa najviše murala na Balkanu!

Ove godine započinje grandiozni projekat oslikavanja preko 500 kvadrata Carske palate Sirmijuma!

- U Vizitorskom centru Carske palate Sirmijuma već se nalaze murali sa likovima zaštitnika grada i prvih hrišćanskih mučenika Svete Anastasije, Svetog Dimitrja i Svetog Irineja površine preko 30 kvadratnih metara.

Konkurisali smo za dodelu sredstava u Ministarstvu kulture za oslikavanje preostalog prostora i ove godine očekujemo početak radova na izradi grandioznih zidnih slika, koji će biti dodatna atrakcija za turiste i posetioce Vizitorskog centra, kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Sremskoj Mitrovici.

Foto: N.B.

 

Oslivanje preko 500 kvadrata unutrašnjih zidova Vizitorskog centra Carske palate sa motivima iz istorije Sirmijuma, borbama gladijatora na Carskom hipodromu i portretima šest rimskih imperatora rođenih u vreme kada je Sirmium u periodu tetrarhije krajem trećeg i početkom četvrtog veka bio jedna od prestonica Rimskog carstva radiće ekipa ’’Esnafa’’ u kojoj je 30 mitrovačkih slikara, koji su do sada gradu poklonili pedesetak murala.

Začetak ukrašavanja grada muralima doseže u početak 90-tih godina entuzijazmom umetnika okupljenih u projektu "Ja volim Mitrovicu", kao i Udruženja likovnih umetnika "Esnaf" predvođenim akademskim slikarom Draganom Martinovićem i Udruženja za kulturu življenja "Oko".

Slike rađene na javnim objektima u centru grada prezentuju istorijske i kulturološke vrednosti Sremske Mitrovice, vizuelno se oslanjajući na staro barokno jezgro, kao i na arhitekturu drevnog Sirmijuma.

Foto: N.B.

 

- Za izradu murala koristili smo najkvalitetnije akrilne boje "tečnu plastiku", što uz
adekvatnu podlogu garantuje njihovu dugovečnost od nekoliko decenija, s ponosom priča slikar Damir Savić, član "Esnafa", i jedan od realizatora mitrovačkih murala.

Foto: N.B.

 

Raznovrsnost motiva, od božanstava iz rimske mitologije, arhitektonskih naznaka rimskih hramova, preko hrišćanskih mučenika i zaštitnika grada, pa sve do fantazmagorije grada u budućnosti čini Sremsku Mitrovicu posebno atraktivnom za turiste.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set