• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.R.

06.05.2021

22:35

PROSLAVA ĐURĐEVDANA, DANA GRADA KRAGUJEVCA završena velikim vatrometom! /VIDEO/

Vesti

PROSLAVA ĐURĐEVDANA, DANA GRADA KRAGUJEVCA završena velikim vatrometom! /VIDEO/

Podeli vest

Velikim vatrometom završena je proslava Dana grada Kragujevca, koja je počela jutros svečanom sednicom u zgradi Stare skupštine, u znak sećanja na dan kada je Knjaz Miloš Obrenović u manastiru Vraćevšnica proglasio Kragujevac prestonicom Srbije. Tako je Evropa, preko Kragujevca i mudrog opredeljenja Miloša Obrenovića, ušla u Srbiju, jer je baš u njemu osnovana prva Gimnazija, pozorište, Licej, zasijala prva sijalica, štampane prve novine, otvorena prva apoteka, muzej, biblioteka...

U porti Miloševe crkve  uručena su priznanja onima koji su svojim radom I delima ostavili trag u protekloj godini.

Kako je rekao gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić u svom obraćanju, “vreme između dva Đurđevdana obeležila su ograničenja koja je sa sobom donela pandemija virusa korona koja je uzdrmala naše živote”.

- Najveću zahvalnost dugujemo zdravstvenim radnicima koji su danonoćno više odgodinu dana u  crvenoj zoni. Podneli su najveći teret krize I nisu štedeli svoje da bi sačuvali naše živote.Hvala svim građanima koji su se vakcinisali, I molim sve one koji nisu da da pomognu svom gradu da što pre stignemo do kolektivnog imuniteta. To je jedini način da nastavimo dalje I da gradimo bolju I sigurniju budućnost svoje dece, rekao je  Dašić. 

Nakon svečane sednice odbornici i čelnici grada su se prošetali do centra grada, gde je izveden mini koncert na pokretnoj bini. Tako su na skroman ali lep način uz “Đurđevdan” u izvođenju Danice Krstić okupljeni, uz defile fića I vespi kroz grad obeležili svoj dan.

Zaslužni građanin Kragujevca bokser Mirko Puzović je nakon dodele velikog priznanja rekao za Informer da je to za njega “najdraža nagrada”.

- Ja sam najtrofejniji bokser svih vremena ne samo u Srbiji već I na prostoru bivše Jugoslavije, ali ovo što mi je danas dodeljeno je ubedljivo najveće. Dirnulo me je, vratilo mi emocije I podsetilo na vreme kad sam bio dete I dane kada sam počinjao da se bavim sportom. Priznanje počasnog građanina grada Kragujevca zauzeće počasno mesto među svim mojim trofejima, I zato sam radostan I srećan, rekao je Mirko Puzović.

Foto: printscreen

Zbog protivepidemijskih mera, za dan grada nije bilo masovnih manifestacija, već uglavnom sadržaja iz oblasti kulture - izložbi i pozorišnih predstava. 

Plaketa Svetog Đorđa posthumno je dodeljena Mikici Zdravkoviću, vođi benda ČBS i osnivaču “Arsenal festa”, koji je prošle godine preminuo od korone. U oblasti umetnosti dobitnik Đurđevdanske nagrade je Udruženje građana „Opera Nova Kragujevac“ za premijerno izvođenje operske predstave Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“. Za oblast nauke dobitnik je  prof. dr Maju Anđelković za objavljena dva trojezična monografska dela – prevod sa srpskoslovenskog dela Svetog Save „Žitije Svetog Simeona“ i propratne tekstove. U oblasti medicine ovu nagradu dobija  dr Bora Evtov, posthumno, za izuzetan doprinos medicini tokom radnog veka, koji je nažalost preminuo od posledica COVID – 19. Za obrazovanje Đurđevdansku nagradu dobijaju Ilija Vitošević, Petar Mihajlović i Mitar Arsović, koji su na 6. Evropskoj geografskoj olimpijadi ( Egeo ) osvojili dve zlatne i jednu bronzanu medalju u konkurenciji 100 učenika iz 15 zemalja. U oblasti sporta skupština se opredelila  za Gorana Ilića za uspehe na bodibilding takmičenjima – osvojenim prvim mestima na Balakanskom i Dajmond kupu, kao i trećem mestu na Svetskom prevenstvu.

Dom zdravlja Kragujevac i zaposleni su dobili ovo priznanje za humanost, kao i Igor Janković za ispoljenu hrabrost i požrtvovanost prilikom spašavanja učesnika saobraćajne nesreće iz korita reke Lepenice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set