• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

09.06.2021

15:09

DA SE O MOM ŽIVOTU PRAVI FILM: Čaba Terečik nije običan lovac, on životinje LOVI LUKOM I STRELOM/FOTO/

Privatna arhiva

Vesti

DA SE O MOM ŽIVOTU PRAVI FILM: Čaba Terečik nije običan lovac, on životinje LOVI LUKOM I STRELOM/FOTO/

Podeli vest

Lov i to baš lukom i strelom, je strast i smisao života, Zrenjaninca rođenog u obližnjem selu Šurjan, Čabe Terečika. Lazar Obradović, ispunio je njegov san snimio i fantastično montirao film, koji na uverljiv način promoviše mističnost i zanimljivost lova lukom i strelom, koji je najzastupljeniji u Americi

 - Tamo je oko 6 miliona modernih lovaca, kako se nazivaju, u Evropi, ih ima u Mađarskoj, Francuskoj, Slovačkoj  - započinje priču moderni Robinson, Čaba, koji je kao osmogodišnji dečak, uz svog oca, bio u lovačkom podmlatku, a sa 18 godina, 1999. godine, postao član Lovačkog društva u Sečnju i lovac koji divljač lovi, lovačkom puškom.

Lov lukom i strelom upoznao je u Južnoafričkoj republici, kada je, kao gost svog prijatelja Francuza, imao priliku da praktično isproba ubojitost i brzinu ispaljivanja strele i pronikne u moć metalnog luka sa karbonom,  točkićima, tetivama i preciznim nišanom.

- Ovde u Srbiji uglavnom lovim divlju svinju, a tamo sam kao početnik, uspeo da odstrelim bradavičastu svinju, impalu i plavog gnua i nekako spontano otkrijem plam u sebi, koji je prerastao u strast i ogromnu želju da ovo fenomenalno iskustvo, promovišem u Srbiji – kaže Čaba, koji je od 2017. godine, kada je promenom zakona, dozvoljen lov lukom i strelom, zvanično postao lovac u ograđenim lovištima do hiljadu hektara.

Foto: Privatna arhiva

 

Uz objašnjenje da ubijanje životinja nije krvoločni pir i da divlji svet ne bi opstao bez selektivnog odstrela, Čaba iznosi činjenicu da je jedan od retkih lovaca lukom i strelom Srbiji i da intenzivno podučava svog trinaestogodišnjeg sina Andreja i uvodi ga u tajne ove viteške veštine.

- Naravno da nije lako, potrebno je oštro oko, koncentracija i mirnoća, ali i snaga jer je luk težek oko 4o kilograma, a gađa se sa razdaljine i do 40 metara, jer je gotovo nemoguće bliže prići životinji - dodaje Čaba, ističući da je uloviti divljač lukom i strelom mnogo teže nego lovačkom puškom.

Snimanje promotivnih spotova, kratkih, autentičnih filmova o lovu lukom i strelom, oprobani je recept kako da se omasovi ova dosciplina, a osim Čabe, Novosađanin Dejan Džakula, zaslužan je za unapređenje i promociju.

U finalu tradicionalnog filmskog festivala, koji se već sedam godina u onlajn formi održava na društvenim mrežama, ove godine u pet kategorija i učešće filmova iz 13 zemalja, Italije, Danske, Norveške, Španije, Švedske, Bosne.i Hercegovine, u konkurenciji lovačkog videa, pobedio je film poznatog fotografa Lazara Obradovića, o Čabi Terečiku.

Foto: Privatna arhiva

 

- Sjajna motivacija da krenemo u nove avanture i pripremamo snimljeni materijal za novi film i naredni festival - ushićeno dodaje Čaba, uz otvoren poziv svima, koje je priča o lovu lukom i strelom zainteresovala, da se priključe i slede svoj instikt.
 
MAĐARSKA MNOGO NAPREDOVALA

Kada su zemlje u regionu u pitanju,  Mađarska je, kaže Čaba Terečik, uz Bugarsku, Slovačku i Češku, najviše napredovala, lovišta su uređena, a osim životinja iz kategorije visoke divljači, divljih svinja, evropskog i jelena lopatara, na koje je dozvoljen lov u Srbiji, tamo se lovi sve.


STRELA LETI BRZINOM 80 METARA U SEKUNDI 

Kada se odapne, strela leti sporije od brzine zvuka, tako da divljač uspeva da reaguje na svaki šum i to znatno otežava lov i prilazak na manju razdaljinu, objašnjava jedan od pionira ovakve vrste lova u Srbiji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Ruska ofanziva na Harkov daleko je više od pukog vojnog poraza Ukrajine! I Zapad i Kijev to znaju, zato i boli toliko!
Jasno kao dan

Ruska ofanziva na Harkov daleko je više od pukog vojnog poraza Ukrajine! I Zapad i Kijev to znaju, zato i boli toliko!

U "Čapajevu", sovjetskom filmskom klasiku iz 1930-ih, koji je još uvek dobro poznat u ruskoj i ukrajinskoj popularnoj kulturi, poznata ključna scena prikazuje "psihološki napad". U filmu se ovo ne odnosi na propagandu ili informacioni rat, kao što bismo sada mogli pretpostaviti. Umesto toga, napad je disciplinovano napredovanje preko pravog bojnog polja, izvedeno sa toliko sjaja da gotovo uspaniči branioce u porazu. U starom sovjetskom filmu, ovaj napad je odbijen.

15.05.2024

19:37

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set