• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

21.07.2021

12:55

TRADICIJA KOJA ŽIVOT ZNAČI! Rusimovići 70 godina proizvode praziluk za sadnju, Nebojša je otkrio KAKO IM TO POLAZI ZA RUKOM

S.T.

Vesti

TRADICIJA KOJA ŽIVOT ZNAČI! Rusimovići 70 godina proizvode praziluk za sadnju, Nebojša je otkrio KAKO IM TO POLAZI ZA RUKOM

Podeli vest

Nebojša Rusimović iz Sobine kod Vranja, kao i njegovi stariji, već 70 godina proizvodi rasad praziluka

Uvek je neko iz ove kuće na nekoj od pijaca u Pčinjskom okrugu. Najviše vremena provode u pripremanju rasada za pijac, a koji proizvode u dugačkim lejama.

Nebojšino povrće uvek je primamljivo za kupaca jer je upakovano u vezice od po pedeset i sto komada, tako da se ovako male količine, lakše prodaju.

- Počeo sam da prodajem rasad praziluka na manje vezice zato što je sve manje onih koji dolaze da pazare veće količine. Na veliko danas od mene jedino kupuju nakupci i to pogotovo ume da se isplati kada prodaja ne ide dobro.

Vremena su se promenila, ali i ljudi koji ovo povrće uglavnom sade za svoje potrebe. Mnogi su i prestali da ga proizvode jer im je u marketu po mnogo nižoj ceni dostupan tokom čitave godine - priča Novica.

Foto: S.T.

 

Rusimovići, međutim, nikada nisu hteli da odustanu od te proizvodnje, koja se u njihovoj porodici neguje 70 godina. Iz tog razloga nema vlasnika domaćinstva u okrugu koji nije bar jedanput u svojoj bašti zasadio kamuš, makedonsku sortu praziluka.

Nebojša pamti da su njegov otac i deda, meštanima najudaljenijih sela, rasad dopremali na konjima, a kasnije autom. Proizvodnju semena obično počne negde oko Mladenaca, kada sadi stare strukove.

- Iznikle cvetove, pune semena, berem tek u oktobru i sušim tokom cele zime na mestu gde ima promaje. Tek u proleće, za godinu dana, započinjem sa odvajanjem semena od ljuske.

Foto: S.T.

 

Radim isključivo ručno jer, nema efikasnijeg načina od toga. Kad god mogu i nađem način, uvek izbegavam zaštitu preparatima. Uvek napravim čorbu od koprive kojom tretiram zasad - priča Rusimović.

I ove sezone uprkos lošem vremenu proizveo je dobar rasad i tržištu je isporučio više od trideset hiljada strukova praziluka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

Vesti

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini
Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

03.06.2024

11:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set