• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

14.01.2022

15:26

MALI BOŽIĆ! Liturgiju na Svetog Vasilija Velikog u Kikindi i ove godine služio eposkop banatski Nikanor

V.N.

Vesti

MALI BOŽIĆ! Liturgiju na Svetog Vasilija Velikog u Kikindi i ove godine služio eposkop banatski Nikanor

Podeli vest

Liturgiji u hramu Sv. oca Nikole u Kikindi, i ove godine je na dan Svetog Vasilija Velikog prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo episkop banatski g. Nikanor sa umirovljenim episkopom mileševskim g. Filaretom

U prisustvu vernika i sveštenstva, na dan slave Svetog Vasilija Velikog (Mali Božić i Obrezanje Gospodnje), episkop banatski g. Nikanor služio je kao i svake prethodne godine liturgiju.

- Sve što je učinio Bog, uradio je radi našega spasenja. I rođenje i obrezanje i krštenje i stradanje i vaskrštenje. Svi mi koliko god bili znani i poznati, čak i uspešni, primerom i životom svojim treba da pokazujemo to što činimo i svedočimo pred onima koji nisu samo zadovoljeni rečima kada im se nešto kaže, jer oni hoće da vide dela.

Takođe, Gospod to i kaže, sve što činite, najpre pokažite kako se to radi, pa onda savetujte druge. Tako je i Sveti Vasilije i mnogi sveti oci, svojim primerom su pokazivali i svedočili veru u vaskrslog Gospoda. Čestitamo vam i praznik nastupajuće Nove godine želeći da Gospod donese izobilje blagoslova i darova i da što pre otkloni od nas ono što je u staroj godini bilo nekorisno- rekao je između ostalog episkop banatski g. Nikanor.

Foto: V.N.

 

Liturgija Svetog Vasilija Velikog služi se svega 10 puta u godini i to: na Badnji dan; na Obrezanje Gospodnje (a to je i dan praznovanja Svetog Vasilija Velikog); na Krstovdan uoči Bogojavljenja; prve, druge, treće, četvrte i pete nedelje Svete Četrdesetnice (Časnog posta); na Veliki četvrtak i na Veliku subotu.

Ako bi Božić ili Bogojavljenje pali u nedelju ili ponedeljak na Badnji dan i na Krstovdan služi se Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, a na sam praznik Liturgija Svetog Vasilija. Starešina hrama Svetog oca Nikole, protojerej Nikola Mišković, rekao je da je u protekloj godini u sve četiri parohije kikindske Pravoslavne crvene opštine održano 195 opela, obavljena su 142 krštenja i 22 venčanja u hramu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set