• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

28.01.2022

13:07

ORAO KRSTAŠ SIMBOL NACIJE, NA IVICI ISTREBLJENJA! Odvažna ptica koja krasi grb Srbije, kod nas je UGROŽENA VRSTA?!

Ewa Glavati

Vesti

ORAO KRSTAŠ SIMBOL NACIJE, NA IVICI ISTREBLJENJA! Odvažna ptica koja krasi grb Srbije, kod nas je UGROŽENA VRSTA?!

Podeli vest

Mladunci orlova krstaša, Mima i Mihajlo, izlegli su se na severu Banata u proleće 2021. godine. Ova dva od ukupno četiri mladunca krstaša, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije aktivno prati uz pomoć najsavremenije satelitske tehnologije

Zahvaljujući savremenim metodama rada uz pomoć poslednjih tehnoloških dostignuća, ornitolozi znaju kuda su se orlovi kretali od prvog uzletanja iz gnezda, pa sve do danas.

- Mima i Mihajlo preleću ogromna prostranstva na jugu Panonske nizije. Od sredine jula pa do danas Mihajlo je preleteo nebom 6.815, a Mima 6.320 kilometara iznad teritorija tri države – Srbije, Mađarske i Rumunije, kaže Maksim Karanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Mladim krstašima prete mnoge opasnosti poput trovanja, stradanja na dalekovodima i gladi zbog čega ih mi svakodnevno pratimo. U slučaju neke opasnosti po njihov život, mi i kolege iz država u okruženju bili bismo spremni da pristupimo hitnom spasavanju orlova-dodaje Karanović.

Foto: Ewa Glavati

 

Dva mladunca su u svojim nebeskim pohodima uočeni u Mađarskoj sredinom januara, a fotografisali su ih mađarski istraživači tokom aktivnosti zimskog popisa ptica vodenih staništa i Panonskog popisa ptica grabljivica. Na osnovu fotografija i praćenja kretanja orlova zaključuje se da su u odličnoj kondiciji i da su savladali veštine pronalaženja i ulova plena.

Satelitsko praćenje i obeležavanje ptica ornitološkim prstenovima omogućava prezicno praćenje orlova što donosi dodatnu bezbednost i pruža značajne podatke o najvažnijim lokalitetima i staništima na kojima se zadržavaju i koje bi trebalo očuvati.

Kritično ugroženi

Orlovi krstaši ubrajaju se u najređe ptice u Srbiji budući da njihova populacija broji svega tri odrasla para. Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, zbog čega je svaka jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak.


Zanimljivosti o orlu krstašu:

 

Foto: Ewa Glavati

 

- Dužina tela, od vrha kljuna do vrha repa je oko 80 centimetara, a raspon krila kreće se od 180 do 215 centimetara.
- Odrasla jedinka je mase od 2,5 do 4,5 kilograma. Kao i kod drugih ptica grabljivica ženke su krupnije i teže od mužjaka.
- Krstaši postaju polno zreli tek sa pet godina starosti.
- Osnovna hrana krstaša su mali sisari poput tekunice i ptice srednje veličine. U prirodi mogu da dožive starost od oko 30 godina.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ORLOVI KRSTAŠI SE VRAĆAJU U SRBIJU! Evo šta nas je dovelo na korak od iščezavanja ove vrste!
Srbija

ORLOVI KRSTAŠI SE VRAĆAJU U SRBIJU! Evo šta nas je dovelo na korak od iščezavanja ove vrste!

Kritično ugrožena vrsta koja krasi nacionalni grb, orlovi krstaši, zabeleženi su, tokom januara i februara, na više lokacija u Srbiji. Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na prostoru Vojvodine i Beograda boravilo je čak trinaest mladih orlova krstaša. Ornitolozi kažu da je to dobar znak, ali da smo još daleko od oporavka populacije krstaša u zemlji

04.03.2021

13:08

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set