• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. T.

31.01.2022

14:58

Vranje slavi Dan oslobođenja od Turaka

S. Tasić

Vesti

Vranje slavi Dan oslobođenja od Turaka

Podeli vest

Povodom obeležavanja, 31. janaura, Dana grada, ispred Spomenika oslobodiocima Vranja od Turaka 1878. godine, održan je komemorativni skup na kome je govorio gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković

- Velika je čast dana sbiti ovde ispred spomenika Čika Miti i odati počast hrabrim srpskim ratnicima, koji su živote dali za slobodu našeg grada. Vranje danas obeležava 144. godišnjicu oslobođenja od Turaka. Za današnju slobodu vođene su velike borbe. Srpska vojska pod komandom generala Jovana Belimarkovića,  hrabro je stala u odbranu svoje otadžbine. Naš grad oslobođen je nakon velike bitke 31. januara 1878. godine. Nakon toga Vranje ulazi u sastav nezavisne srpske države, odlukom na Berlinskom kongresu. Spomenik Čika Miti je tu da nas podseti na naše slavne pretke, i na njihovu odlučnost i spremnost da se žrtvuju za slobodu. Obeležavanjem ovog značajnog datuma, sećamo se prošlosti, ali ovo je i prilika da istaknemo da put naših slavnih predaka, mi moramo u slobodi da razvijamo, gradimo i unapređujemo naš grad. Samo na taj način pokazaćemo da smo dostojni potomci naših pradedova koji se nisu plašili da ostave svoje živote, kao temelje naše slobodarske budućnosti - poručio je Milenković.

Kraj spomenika oslobodiocima Vranja, vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predsednik gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, u ime Ministarstva odbrane komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Policijske uprave Igor Živković sa saradnicima, predstavnici BIA, predstavnici udruženja boraca. Parastos poginulim ratnicima služio je episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set