• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

07.02.2022

12:08

U toku su kvalifikacije za 36. Gusanijadu u Mokrinu

V. N.

Vesti

U toku su kvalifikacije za 36. Gusanijadu u Mokrinu

Podeli vest

U Mokrinu se od sredine decembra ukrštaju kljunovi pernatih kavgadžija, kako bi sve bilo spremno za najveći svetski megdan belih vitezova, 36. Gusanijadu, koja se svake godine održava zadnje nedelje februara

Ove takmičarske godine, kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u nadmetanju guskova počele su 18. decembra. Jačinu kljunova i krila odmerilo je čak 107 takmičara u tri uzrasne kategorije: 34 seniora, 28 dvogodaca i 45 juniora. I u guščarskom svetu, odlazak u vitešku finalnu borbu za pobednički tron zavisiće od malo sreće, trenutnog raspoloženja kočopernih belih musketara i bodrenja gusaka.

Foto: V. N.

-Četiri guskova nadmetaće se u polufinalu 13. februara. Jedan od njih je Rodac, vlasnika Aleksandra Adamova, koji nam je već poznat kao šampion iz 2017. godine. Ipak, to ništa ne znači za pobedu, jer je već imao dva duga nadmetanja, tako da sve to ima uticaja kod životinja. Tu su i tri nova takmičara. Rodac će se nadmetati sa polufinalnim rivalom Ljubojom, Radovana Pušića. Pored njih, tu je još jedan par guskova- Korona, vlasnika Ivana Prodanova i Pegaz, Nemanje Almašija-najavljuje Živica Terzić, predsednik Udruženja “Belo pero” koje broji stotinak članova.

Foto: V. N.

I ove godine su na putu do finala guskovi oštrili kljunove u nadmetanjima dugim čak 20 minuta, pa nisu izostala ni iznenađenja da sigurni favoriti posustanu još na početku eliminacionih takmičenja. Novim šampionskim lovorom biće ovenčan samo jedan, u žicom omeđenom ringu na guščijem dvoboju, 27. februara.

Živa u penziji, Batak odmara

Kao što je i najavio vlasnik prošlogodišnjeg osvajača Gusanijade, osmogodišnji gusak Živa je slavno otišao u zasluženu penziju i nije se takmičio za kvalifikacije, a njegov tadašnji tri godine mlađi rival Batak, odlukom gazde, odmara od napornih megdana.

Da ih ima više

Zahvaljujući ljubiteljima dvoboja belih gladijatora, mokrinska svetkovina doprinosi održavanju više nego preloplovljenog broja guskova, kojih je u selu trenutno oko 1.500. Prirodni nagon kojim se bore za naklonost dragih im ženki, zapravo je bezopasna igra iz koje odlaze nepovređeni. Slomljen ponos i po neko otpalo pero je sve što mogu da izgube braneći svoja jata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set