• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

19.02.2022

17:12

BIZNISMEN GAVRA OD PESNIKA POSTAO ROMANOPISAC! Hodom po marginama ljudskog razuma stigao do cilja?!

Privatna arhiva

Vesti

BIZNISMEN GAVRA OD PESNIKA POSTAO ROMANOPISAC! Hodom po marginama ljudskog razuma stigao do cilja?!

Podeli vest

Šezdesetčetvorogodišnji Zrenjaninac, Gavra Vlaškalin, mnogima u gradu na obalama Begeja poznat kao vlasnik nekadašnjeg Pozorišnog kluba i uspešne porodične trgovinske kompanije, vrhunac kreativnog zanosa i kako sam kaže, sopstvenu kvalitetnu transformaciju, doživeo je lutajući obrisima poezije i tražeći pesnika u sebi, a onda se pronašao kao pisac romana i priča.

- Volim kada uspem da to nešto đavolasto u sebi, uvučem u tesnac i slušam kako uzdiše - započinje priču Vlaškalin, navodeći da o tome govori u svom najnovijem romanu Opsena, koji je sredinom januara, uvršten u uži izbor, odabranih 15 knjiga za nagradu Beogradski pobednik.

- Nije da nisam savesno i odgovorno obavljao poslove u privatnom biznisu, koji je još uvek deo mene i porodične tradicije, ali oduvek me je privlačilo hodanje po marginama ljudskog razuma - nastavlja autor miksmedia knjige Tetovaža za nju ( 2012 ) i dve zbirke pripovedaka U poslednjem trenutku ( 2015 ) i Grešne priče ( 2018 ), kao i brojnih kratkih priča, publikovanih u etabliranim časopisima, kao što su Letopis Matice srpske, Polja, Koraci, zrenjaninska Ulaznica.

Foto: Privatna arhiva

 

Objašnjavajući odakle poriv da u pedeset i nekoj godini počne da piše, Vlaškalin ističe zadovoljstvo što je i pored brojnih obaveza u privatnom biznisu, uspeo da dohvati senku mladalačke pustolovine u sebi i  pronađeni osećaj lagodnog pamuka, pretoči u pisanu reč, koja se u skladnom nizu, dopala onima, kojima je stidljivo dopustio da je pročitaju.

-  Iz reči u reč, stiha u stih, upornošću, željom i tim nekim unutarnjim porivom, uspeo sam da kroz lik poete, otkrijem pisca u sebi i kao fini proizvod svih mojih napora, nastao je roman Opsena, objavljen jula meseca prošle godine - napominje Vlaškalin, objašnjavajući da je Opsena porodična priča sa puno filmski brzih i uzbudljivih epizoda, prepunih tajni, bola i strave i da uskoro završava pisanje svog drugog romana Kako znaš da nisi mrtav.

Foto: Privatna arhiva

 

U prikazu Opsene, književnik Muharem Bazdulj, ističe da je  Vlaškalinova slika sveta teška i tamna, ali njegova proza ostavlja snažan utisak, kojo čitaoca ne ostavlja ravnodušnim.

- Polaskan sam i ohrabren, nastavljam dalje i nadam se da ću još jednim romanom, koji čuči negde u meni, zaokružiti zamišljenu Trilogiju tame - objašnjava Vlaškalin, uz obrazloženje da se za samizdat izdanje odlučio zbog potpune autorske slobode izražavanja i mogućnosti ličnog odabira saradnika na vizuelnom, tehničkom i uređivačkom segmentu romana Opsena.

Gavra Vlaškalin, uz podršku svoje porodice i obaveze u privatnoj kompaniji koju vodi, svakodnevno odvoji po nekoliko sati za pisanje i u ličnoj osami, dok drugi spavaju, juri i dostiže svoje unutrašnje avanture i pustolovine.

Foto: Privatna arhiva

 
Prvu nagradu dobio za kratku priču

2018. godine dobio je prvu nagradu na književnom konkursu časopisa Književne vertikale i beogradske biblioteke Đorđe Jovanović, za kratku priču Na kiši, koja je među 164, proglašena za najlepšu.
 

Poruka za sve

Nije loše ponekad malo ludeti, tragati za pravim sobom i pisati, kad osetite da to možete i da sve to što napišete, ima smisla - dodaje na kraju Gavra Vlaškalin.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set