• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

26.02.2022

17:54

VASILIJE JE BIO RATNIK S PALETOM U RUCI! Ruski slikar Vasilije Polenov borio se sa Srbima protiv Turaka, SRBIJA GA NIJE ZABORAVILA (FOTO)

V.N.

Vesti

VASILIJE JE BIO RATNIK S PALETOM U RUCI! Ruski slikar Vasilije Polenov borio se sa Srbima protiv Turaka, SRBIJA GA NIJE ZABORAVILA (FOTO)

Podeli vest

Vasilije Dmitrijevič Polenov, istaknuti ruski slikar i pozorišni umetnik, arhitekta, kompozitor i pedagog, postao je „ratnik s paletom u ruci“

Sa stotinama ruskih dobrovoljaca 1876. godine došao je u Srbiju kako bi slovenskoj braći na Balkanu pomogao u borbi protiv Osmanskog carstva.

Predstavljanjem izložbe u Kulturnom centru Kikinde “Povratak generala: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju” otvorena je jedna od zajedničkih stranica srpsko-ruske istorije. Ne zaboravlja se uloga ruskih dobrovoljaca u oslobađanju Srbije od Osmanskog carstva u srpsko-turskim ratovima druge polovine 19. veka, nakon kojih je usledilo priznavanje srpske nezavisnosti na Berlinskom kongresu.

Foto: V.N.

 

To je bio ujedno jedinstveni događaj u istoriji ruskog naroda, koji je, vođen solidarnošću, stvorio fenomen vojnog dobrovoljstva, nezavisnog od države, a koje je podržalo građansko društvo, njegovi istaknuti intelektualci iz redova umetničke, vojne i naučne elite. Jedan od njih bio je i Vasilije Polenov, mladi slikar koji je u Beograd stigao 24. septembra 1876. godine.

-Za Rusiju Kikinda je jako bitan grad jer je tu postojao Ruski devojački institut. Ovo nije samo priča o ruskoj emigraciji, izložba je vezana i za formiranje moderne srpske države, ali i za Vasilija Polenova koji je u Srbiju došao kao vrlo mlad slikar, a potom postao i ratnik. Ovo je izložba skica koje je crtao u formi dnevnika na svom putu od Beograda do ratišta-rekla je prilikom otvaranja izložbe njena autorka prof. dr Irina Antanasijevič.

Foto: V.N.

 

Izložba crteža i slika Vasilija Polenova nastalih tokom umetnikovog boravka u Srbiji pripadaju kolekciji Spomen-muzeja Polenovo. Umetnik je crteže manjih formata radio na licu mesta, pretežno olovkom.

- Na crtežima je veoma izražena lepota pejzaža, po čemu je Polenov prepoznatljiv. Skoro da i nema strašnih ratnih prizora, osim dve slike, od kojih jedna prikazuje jezive događaje-glave na kočevima- navodi Antanasijevič.

Foto: V.N.

 

Iako je kratko boravio u Srbiji (od 24. septembra do 23. novembra 1876. Srpsko-turski rat završio se početkom novembra), Polenov je za zasluge na ratištu nagrađen medaljom “Za hrabrost”, Svedočanstvom o hrabrosti i učešću u bitkama od 7. do 9. oktobra i zlatnim Ordenom Takovskog krsta.

Izložba u kikindskom Kulturnom centru organizovana je u saradnji s Ruskim domom u Beogradu i predstavlja nastavak saradnje ove ustanove sa gradom Kikinda u oblasti kulture, obrazovanja i nauke koji je krunisan potpisivanjem sporazuma u Gradskoj kući.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set