• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

27.02.2022

14:55

Rodac pobedio Koronu za 11 minuta! Mokrin dobio 36. svetskog šampiona!

V. N.

Vesti

Rodac pobedio Koronu za 11 minuta! Mokrin dobio 36. svetskog šampiona!

Podeli vest

Gusak Rodac vlasnika Aleksandra Adamova šampion je 36. „Gusanijade”, koja se tradicionalno održava u Mokrinu, najvećem selu severnog Banata

Ovo je njegova druga pobeda na Svetskom nadmetanju u borbi guskova, jer je na guščarski tron stao i 2017 godine.

U finalnoj borbi, ovaj osmogodišnji  kočoperni šampion odmerio je snagu sa guskom aktuelnog imena- Korona, u vlasništvu Ivana Prodanova i za čitavih 11 minuta bespoštedne borbe mu ugledao leđa. Da iz dvorišta ponosnog vlasnika popularnog belog viteza provereno dolaze prvaci, potvrdio je i sam Aleksandar Adamov.

Foto: V. N.

-Guščarstvom se bavim od malih nogu, kao sad i moji sinovi. Da bi se odnegovao šampion potrebno je da ima dobru hranu i negu, da se priprema i kupa. Pazimo ga, mazimo i čuvamo. Rodac je bio šampion i 2017. godine. Pre njega imao sam Aciku koji je četvorostruki šampion “Gusanijade”. Ove godine je bilo dobrih rivala. Rodac je imao težak put do finala, ali je izborio prvo mesto-kaže vidno uzbuđen vlasnik šampiona, Aleksandar Adamov.

U žicom ograđenoj areni, kljunove i krila ukrstili su i jednogodci i dvogodci, a mokrinskim šorom prošetalo je i najlepše jato. Najstariji gusak je Acika koji ima 22 godine, najstarija guska je Četkica Dragana Barbata, sa čak 25 godina i trenutno leži na jajima.

-To znači da njen organizam odlično funkcioniše, jer je u dubokoj starosti sposobna da nosi jaja i da se leže. Do sada je nastariji gusak koji je bio šampion Pekinezer, imao je 23 godine- kaže Živica Terzić, predsednik Udruženja “Belo pero”.

Mokrinskim šorom ove godine prodefilovalo je 107 guskova koji su se nadmetali do finala u tri uzrasne kategorije: 34 seniora, 28 dvogodaca i 45 juniora. 36. “Gusanijada” protekla je uz veliki broj gostiju koji su se još u deset časova okupili na Guščarskom trgu da bodre svoje favorite na takozvanoj beloj koridi,

Gusane koji učestvuju u mokrinskim nadmetanjima vlasnici treniraju tokom čitave godine, a u žaru borbe prate ih guske iz njihovog jata koje uz “navijanje” i “šaptanje” tokom duela često imaju presudnu ulogu za pobedu svojih ljubimaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set