• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

04.06.2022

12:35

ĐURINA VAROŠ NE ZABORAVLJA VELIKOG PESNIKA! Srpska Crnja u znaku Đure Jakšića, POČELE LIPARSKE VEČERI (FOTO)

V.N.

Vesti

ĐURINA VAROŠ NE ZABORAVLJA VELIKOG PESNIKA! Srpska Crnja u znaku Đure Jakšića, POČELE LIPARSKE VEČERI (FOTO)

Podeli vest

Liparske večeri posvećene jednom od naših najvećih romantičarskih pesnika i slikara, Đuri Jakšiću, Crnjani neguju više od šest decenija.

Raznovrsnim kulturno-umetničkim programom, otvorene su po 61. put. U isto vreme je sa posebnim pijetetom posthumno uručena nagrada piscu i pesniku Stevanu Tontiću za zbirku pesama izdatu u prethodnoj godini, koju je preuzela njegova supruga Snježana.

Foto: V.N.

 

Đurina varoš još jednom je pokazala da ga nikada neće zaboraviti. U organizaciji Narodne biblioteke koja nosi njegovo ime i ove godine je u rodnoj kući velikog pesnika otvorena izložba slika umetnika koji stvaraju na likovnoj koloniji, održana je svečana akademija, a u narednih šest dana koliko traju Liparske večeri, pored večeri poezije i muzike, program manifestacije upotpuniće pozorišne predstave.

Foto: V.N.

 

- Trudimo se i uporni smo da sećanje na Đuru Jakšića ne umine, da velika dela koja nam je ostavio ne padnu u zaborav. Zahvalna sam žiriju koji je nagradio umetnost, poeziju, ne pojedinca i time nam još jednom dokazao i podsetio nas da smo svi prolazni, a da je umetnost ta koja ostaje i koja je večna-rekla je Anica Garić, organizatorka manifestacije i direktorka Narodne biblioteke „Đura Jakšić“.

Stručni žiri je u maju odlučio da najbolju zbirku pesama izdatu u 2021. godini dodeli piscu i pesniku Stevanu Tontiću koji je preminuo februara. Njegova supruga Snježana večeras je primila nagradu

- Izuzetno sam potresena, a verujem da bi i Stevan bio potresen, jer ovo je izuzetna nagrada koja neguje nešto što je i te kako motovisalo za rad mog supruga, koji je nažalost preminuo februara ove godine i nije bio u prilici da doživi i da dobije ovu prestižnu nagradu-rekla je Snježana i ispričala koliko je njen suprug bio odan knjigama, rečima, književnosti.

Foto: V.N.

 

- Ratnih godina sam u Sarajevu radila, dok je Stevan pokušavao da piše. Imali smo jednu malu peć koju smo, nažalost, morali da ložimo knjigama. Kada sam se jednog dana vratila sa posla, zatekla sam supruga pod ćebetom, sa injem na obrvama, kako se smrzava i čita knjiga. Piatala sam ga: „Šta radiš to?“ Odgovorio je:“Jako je lepa knjiga, nisam mogao da je bacim u vatru“-ispričala je Snježana Tontić.

Lipe u dvorištu Đurine rodne kuće mirisom i širokim krošnjama, ponovo su probudile duh slavnog pesnika, kojim se njegovi sugrađani neizmerno ponose.

Foto: V.N.

 

- Sve što radimo i oboležavamo je u duhu Đurinog života i rada, kako u slikarstvu, tako i u poeziji-rekao je predsednik opštine Nova Crnja, Vladimir Brakus.

Književna nagrada „Đura Jakšić“ prošle godine je dodeljena Radivoju Šajtincu, a ustanovljena je 1985. godine. Posle četiri godine, kada se dodeljivala u gradovima gde je Đura živeo, od 1989. uručuje se u Srpskoj Crnji, u vreme održavanja „Liparskih večeri“. Među dosadašnjim dobitnicima su i Matija Bećković, Vojislav Despotov, , Radmila Lazić, Milena Marković, Enes Halilović, Rajko Petrov Nogo, Boško Ivkov, Ljubomir Simović i mnogi drugi.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set