• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Božić

16.06.2022

11:33

MITROVČANI NA MUKAMA, BRANE PEŠAČKU ZONU! Uprkos zabrani, bahati vozači ne daju im NI MIRA NI PARDONA (FOTO)

N.B.

Vesti

MITROVČANI NA MUKAMA, BRANE PEŠAČKU ZONU! Uprkos zabrani, bahati vozači ne daju im NI MIRA NI PARDONA (FOTO)

Podeli vest

Mitrovčani nemaju mira na pešačkoj zoni, na glavnom gradskom Trgu Ćire Milekića, gde uprskos zabrani, bahati biciklisti i motociklisti jure u svako doba dana i noći!

- Leti sam ovde u pešačkoj zoni često sa decom i prijateljicama u popodnevnim i večernjim satima. Tu nam je sve na dohvat ruke- poslastičarnice, kokice, automobilići, igračke. Ovde se leti odigravaju i kulturne manifestacije, puno je zabavnih sadržaja, pa nam je svima to omiljeno mesto za izlazak i šetnju.

Na žalost, ni ovde ne možemo da budemo mirni, jer stalno strepimo za decu da ne stradaju od bahatih biciklista, ali i vozača automobila koji snabdevaju kafiće i butike u centru grada, priča Mitrovčanka Slavica Krstić.

Od samog otvaranja rekonstruisane pešačke zone na glavnom gradskom Trgu Ćire Milekića 2007.godine šetači, ali i nadležni muku muče kako stati na put bahatim vozačima, koji ne haju za Gradsku odluku o odvijanju saobraćaja u pešačkoj zoni i poštuju zabranu prolaska od devet ujutro do 23 sata.

Iako je u početku za bicikliste bila predviđena posebna crvena traka kroz pešačku zonu inicijativom nezadovoljnih građana opštinske vlasti su je ukinule 2011.godine.

Međutim, i pored istaknutog znaka zabrane vožnje biciklom na ulazu u pešačku zonu bahati biciklisti i dalje jure Trgom Ćire Milekića.

Foto: N.B.

 

Za proteklih 11 godina bilo je više neuspešnih pokušaja da se stane na kraj bahatim vozačima, od sistema potapajućih stubića, koje su građani stalno kvarili, te se od njih odustalo zbog velikog broja tužbi vlasnika oštećenih vozila na račun opštine.

Uveden sistem rampi

Gradski oci potom su uveli semaforčiće, pa čak i instalirali kamere na ulazu i izlazu iz pešačke zone, no ni to nije pomoglo.

- Da bi se sprečilo divljanje vozača po pešačkoj zoni, a ponukani tragičnim događajem iz Inđije, kada je pijani vozač usmrtio pešaka na pešačkoj zoni, uveli smo pre tri godine sistem rampi. Stanarima kuća na Trgu Ćire Milekića i vlasnicima poslovnih objekata podeljene su propusnice za ulazak u pešačku zonu.

Po gradskoj odluci dostavna vozila mogu se kretati samo u periodu od 23 do devet sati ujutro, dok se ta zabrana, naravno, ne odnosi na stanare, čiji automobili mogu do 30 minuta biti parkirani na pešačkoj zoni.

Na rampama postoji senzor za očitavanje propusnica čime je onemogućen neovlašćen ulazak na pešačku zonu, objašnjava Vita Obrenčević, načelnik Gradske uprave za saobraćaj i komunalne poslove.

Foto: Public

 
Dežuraju i komunalni policajci

Kako saznajemo od nadležnih, u pešačkoj zoni svakodnevno dežuraju komunalni policajci, koji nepropisan ulazak i parkiranje, kao i zloupotrebu kartica sankcionišu sa 10.000 dinara uz oduzimanje kartice. Međutim, u njihovoj nadležnosti nije sankcionisanje biciklista i motociklista, te će Gradska uprava za saobraćaj uputiti dopis Policijskoj upravi Sremska Mitrovica u cilju pojačane kontrole i kažnjavanja bahatih vozača.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set