• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

21.06.2022

11:14

NA VIDOVDAN U SLAVU VELIKOG KOMPOZITORA! Stanislav Binički dobija spomenik u Kruševcu!

R.B.

Vesti

NA VIDOVDAN U SLAVU VELIKOG KOMPOZITORA! Stanislav Binički dobija spomenik u Kruševcu!

Podeli vest

Spomenik Biničkom na Trgu Kosovskih junaka biće otkriven na Vidovdan - Dan grada Kruševca uz zvuke Vojnog orkestra ,,Stanislav Binički,,.

Na Vidovdan, Dan grada, Kruševac će dobiti spomenik Stanislava Biničkog, slavnogsrpskog kompozitora , kojui je rodjen pre 150 godina u Jasici, kod Kruševca. Inicijativu za podizanje spomenika pokrenuo je gradski većnik i književnik Momir Dragićević, a Spomenik podiže Grad Krušavac.

Postament koza spomenik Biničkom postavljen je postavljen na Trgu kosovskih junaka , uz fontanu na platou Doma sindikata, . Istovremeno, bista kompozitoru koračnice ,,Marša na Drinu,, i prve srpske opere ,, Na uranku,, biće postavljena u dvorištu Osnovne škole ,, Stanislav Binički,, u Jasici , nedaleko od Kruševca.

Za izradu spomenika i biste angažovani su autori po izboru donatora, akademski vajar Tomo Komatina i Centar za negovanje tradicija iz Beograda. Postament je poveren Javnom komunalnom preduzeću ,, Kruševac,,.

Foto: R.B

 

Ovim Kruševac obeležava 150 godina od rodjenja umetnika, čime ga „konačno vraćaju na obale detinjstva, da ponovo čuje šum moravskih brzaka i virova, koji je zapisivao za života u notnim harmonijama,,.

Binički je, inače, jedan od nezaobilaznih učesnika u razvoju muzičke i pedagoške delatnosti, a 1920. godine je pri Narodnom pozorištu u Beogradu osnovao operu, čiji je bio prvi direktor i dirigent.

U komponovanju je bio poznat po tome što je za kompozicije koristio folklorne motive. Bio je autor mnogih kompozicija za vojne duvačke orkestre, a njegov Marš na Drinu smatra se najpoznatijim srpskim maršom.

Spomenik Biničkom na Trgu Kosovskih junaka biće otkriven na Vidovdan- Dan grada Kruševca uz zvuke Vojnog orkestra ,,Stanislav Binički,,.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set