• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.07.2022

08:04

OVAJ JUL ĆEMO DOBRO ZAPAMTITI! Pred nama TROPSKI TALAS, naglo OSVEŽENJE i NEPOGODE Pogledajte detaljnu mesečnu prognozu meteorologa Ristića

printscreen

Vesti

OVAJ JUL ĆEMO DOBRO ZAPAMTITI! Pred nama TROPSKI TALAS, naglo OSVEŽENJE i NEPOGODE Pogledajte detaljnu mesečnu prognozu meteorologa Ristića

Podeli vest

Meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs dao je detaljnu vremensku prognozu za mesec jul

Meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs ističe da će jul biti veoma topao sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine, a da nas tokom meseca očekuje tropski talas, naglo osveženje, ali i vremenske nepogode.

Prema rečima meteorologa Ristića termobarički greben, koji je krajem juna uslovio veoma toplo i sparno vreme iznad Apeninskog i Balkanskog poluostrva, početkom jula počeće da slabi i da se polako premešta prema Pirinejskom poluostrvu, to jest Španiji.

- Toplotni talas se najviše osetio na Siciliji, gde su temperature bile i preko 40 stepeni Celzijusa, a zbog suše su izbili brojni požari. Istovremeno, nad zapadnom Evropom jača Azorski anticiklon, koji će omogućiti da serija talasa vlažnog i svežijeg vazduha stigne do naše zemlje -kazao je on.

Foto: Pixabay

Početak jula topao i sparan

Prema Ristićevoj prognozi u petak, 1. jula, u većem delu zemlje pretežno sunčano, veoma toplo i sparno. Vetar slab promenljivog pravca. Maksimalna temperature u većini mesta oko ili malo preko 35 stepeni Celzijusa.

- U subotu, 2. jula, uticaj oslabljenog talasa vlažnog i nešto svežijeg vazduha. Tokom dana lokalni razvoj oblačnosti koji će u popodnevnim časovima usloviti pljuskove kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom. Vetar povremeno umeren severozapadni. Maksimalna dnevna temperatura u manjem padu. Od nedelje 3. jula pa do srede 6. jula toplo i sparno sa dosta sunčanih intervala. Ponegde, uz dnevni razvoj oblačnosti postoje uslovi za pljuskove kiše sa grmljavinom. Maksimalna temperatura u tom periodu biće iznad proseka za mesec jul i kretaće se od 30 do 35 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 20 do 25 stepeni Celzijusa na planinama.

Foto: pixabay

Naglo osveženje i nevreme

Ristić ističe da od srede 6. jula, dolazi do povećanja oblačnosti tako da se u popodnevnim i večernjim satima očekuju pljuskovi kiše praćeni grmljavinom, gradom i pojačanim vetrom. To je najava dolaska osveženja i promenljivog vremena koje će potrajati skoro sve do polovine jula.

- Od četvrtka, 7. jula i narednih sedam dana, očekuje se serija talasa vlažnog i svežijeg vazduha sa severozapada, koji će usloviti smenu sunca i oblaka koji će doneti pljuskove kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom.Maksimalna temperatura u ovom periodu u osetnom padu i biće oko proseka za mesec jul i kretaće se od 25 do 30 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 15 do 20 stepeni Celzijusa na planinama - ističe naš sagovornik.

Foto: Informer/Ivan Ristić/ weather2.rs

Stabilizacija vremena i tropski talas

Krajem druge i početkom treće dekade prema rečima meteorologa očekuje se postepena stabilizacija vremena i porast temperature sa sve ređom pojavom pljuskova kiše to jest sve dužim intervalima između talasa vlažnog vazduha.

- To je najava toplotnog talasa tokom treće dekade jula sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa, to jest kada spoljašna temperatura dostigne ili prestigne našu telesnu. U nedelju, 24. jula, temperatura ponegde može preći i 40 stepeni Celzijusa - kaže Ristić.

Krajem jula i početkom avgusta jake nepogode

Meteorolog Ristić prognozira da se krajem jula i početkom avgusta očekuje manje osveženje koje će nam prijati nakon toplotnog talasa sredinom treće dekade jula.

- Treba napomenuti da se nakon vrlo visokih temperatura mogu desiti jake lokalne nepogode praćene nepogodama koje mogu naneti kako štetu usevima tako i ljudima, zato treba biti oprezan na samom kraju toplotnih talasa - upozorava meteorolog.

U danima sa malo oblaka pažnju treba obratiti na UV indeks koji će biti blizu svojim maksimalnim vrednostima koje se kreću oko 10, tako da treba biti na oprezu i primeniti sve vrste zaštita navodi Ristić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo napadač Juventusa.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set