• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

30.06.2022

11:48

DECI OBNOVIO ŠKOLU, A MEŠTANIMA SAGRADIO CRKVU! Najugroženijima deli hranu i lekove, godinama pomaže svom selu, ON JE SJENIČKI SUPERJUNAK (FOTO)

GZS

Vesti

DECI OBNOVIO ŠKOLU, A MEŠTANIMA SAGRADIO CRKVU! Najugroženijima deli hranu i lekove, godinama pomaže svom selu, ON JE SJENIČKI SUPERJUNAK (FOTO)

Podeli vest

Privrednik Miljan Konotar iz Sjenice godinama pomaže svojim komšijama u rodnom selu koji su lošeg zdravstvenog i materijalnog stanja i žive sami. Ovaj čovek velikog srca sagradio je mnogobrojne značajne objekte u svojoj karijeri, a za Informer.rs otkrio je da je najponosniji bio kada je u svom selu sagradio crkvu i školu

Miljan Konotar, rođen je 1975. godine u selu Visočka u Sjenici. Kao dečak nije ni sanjao da će otići iz sela u kojem su mu preci rođeni. Ipak, 1995. godine spakovao je kofer i otišao u Sloveniju. Tamo je završio građevinsku školu i otvorio svoju prvu firmu.

- U Sloveniji sam proveo dve decenije, razvijao sam firmu, radio na značajnim građevinama. Onda sam počeo da radim i u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Mnogo je kilometara, mostova i drugih značajnih objekata koje je uradila moja firma - priča Konotar za Informer.

Foto: RINA

Miljan Konotar

Renovirao seosku školu

Miljan je ponosan na svaki metar urađenog puta, na svaki most i drugi objekat. Ipak, najponosniji je na ono što je uradio u selu u kojem je rođen.

- Bila je 2008. godina kada sam otišao u rodno selo i video svoju nekadašnju školu koja je bila u veoma lošem stanju. Duša me je zabolela, tu sam sticao prva znanja. Slika ruinirane školske zgrade me je proganjala i rešio sam da je obnovim, renoviram - kaže Konotar.

On je u renovirao deo školske zgrade, uradio je nove podove, učionice, toalete i druge prostorije.

Obnovio put do crkve

Put u dužini od dva ipo kilometara koji vodi do crkve obnovili su zajedno opština Sjenica i Miljan Konotar. Ovaj ugledni privrednik u rodnom selu napravio je novu kuću i letnjikovac. Selo obilazi kad god mu to obaveze dozvoljavaju.

- Vuče me tamo, srce me vuče. Tamo sam rođen. Nekada je seoska škola imala preko dve stotine učenika, sada ih je oko 60 ali verujem da će iz godine u godinu biti sve više dece - rekao je on.

Izgradio novu crkvu

Kada je škola završena rešio je da obnovi i porušenu seosku crkvu staru pet vekova. U tome mu je pomogao nekadašnji razredni starešina Ramiz Bučan.

- Ta crkva je na seoskom groblju. Došao sam da obiđem kuću, svoje selo, i rešio sam da izgradim novu crkvu. Bilo je problema oko administracije ali je opština Sjenica uradila veliki posao. Tadašnji predsednik opštine Hazbo Mujović je uradio ono što je do njega, obezbeđena je parcela i ja sam izgradio novu crkvu. Taj projekat podržali su svi meštani, kako Srbi, tako i muslimani, kaže Konotar.

Zvono za seosku crkvu urađeno je u Beogradu, ikonostas su radili ikonopisci iz Kragujevca, delovi crkve izgrađivani su u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji... Za godinu ipo dana posao je završen i sa nove crkve oglasila su se crkvena zvona.

- Mojoj sreći nije bilo kraja, bio sam najponosniji i najsrećniji čovek na svetu - kaže on za Informer.

Foto: printskrin/jutjub/gzs

Miljan Konotar u crkvi

Miljan Konotar je inicijator i osnivač Kulturno sportsko društva Vidovdan, koje okuplja i srpsku i bošnjačku decu.

- Na otvaranju, na promociji društva bilo je dve stotine ljudi, a od toga oko stotinu dece. Hoćemo da okupimo ljude, omladinu, da se predstavimo svetu - kaže Konotar koji zapošljava 350 radnika.

On ističe da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je obilazio Sjenicu, molio da država asfaltira put do manastira Kumanovica i da je do sada urađeno preko 40 kilometara.

- Ostalo je još nekih 12 kilometara i povezaćemo Srbiju sa Crnom Gorom, a na samoj granici je manastir Kumanovica. Uradićemo i to, ne sumnjam uopšte i spreman sam da pomognem - kazao je Konotar koji je velike donacije poklanjao zdravstvenim ustanovama širom Crne Gore gde je opremao različita bolnička odeljenja.

Ovaj čovek godinama pomaže svojim komšijama u rodnom selu koji su lošeg zdravstvenog i materijalnog stanja i žive sami. Njima obezbeđuje hranu i lekove. Deca iz sela svake godine dobijaju novogodišnje pakete.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

Vesti

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini
Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

03.06.2024

11:41

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!
Politika

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je da je rezolucija o Srebrenici propala na glasanju u Generalnoj skupštini UN i da je takvo glasanje rezultat i ogromnog truda i delovanja Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji su, kako je istakao, neumorno u nebrojenim kontaktima sa članicama UN ukazivali na jednostranost i netačnost onoga što je bošnjačko-nemačka rezolucija spremila kao osudu srpskog naroda, Srbije i Republike Srpske.

03.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set