• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

26.07.2022

14:06

KAMENIM GOBLENIMA LEČI TUGU ZA UKRADENIM BLIZNAKINJAMA?! Za Žaklinu iz Vranjske Banje, ovaj hobi je postao mnogo više od toga (foto)

S.T

Vesti

KAMENIM GOBLENIMA LEČI TUGU ZA UKRADENIM BLIZNAKINJAMA?! Za Žaklinu iz Vranjske Banje, ovaj hobi je postao mnogo više od toga (foto)

Podeli vest

Žaklina Antanasijević iz Vranjske Banje ima nesvakidašnji I neobičan hobi koji je nastao kako bi na neki način ublažila tugu zbog toga što godinama sumnja da su joj iz porodilišta otete bliznakinje

Retko ko je ravnodušan prema njenim kamenim goblenima, nečemu što je, kako kaže sama, stvorila kako bi kroz umetnost lečila dušu.

- Pre 25 godina je počelo i danas ne znam broj kamenih goblena, koji su mnoge usrećili i koje krase brojne domove širom sveta, ali i pravoslavne hramove u našoj zemlji - priča Žaklina.

Foto: S.T.

 

Ona je majka odraslog sina, ali sa sobom nosi tugu u srcu jer je jedna od majki koja sumnja da su joj deca ukradena nakon porođaja.

- Kada vodite takvu bitku nema drugog načina osim da svoju bol, veru i nadu da ćete nekada zagrliti otetu decu pretočite u nešto. Svaka od ovih slika je bukvalno sastavljana kamenčić po kamenčić, a kamen je za mene nešto vrlo bitno, on je upijač mojih emocija.

Ja sam hodala i sakupljala kamenje po Banji, onda ga lomila i obrađivala, pa od toga pravila svoje goblene. Nikada nisam reklamirala svoj hobi, više sam poklonila nego prodala slika - dodaje Žaklina.

Njeni kameni gobleni predstavljaju spoj dve tehnike, jer se ne mogu nazvati ni peskarenjem, ali ni mozaikom.

Foto: S.T.

 

- Sećam se da je prva slika koju sam uradila bila slika Svetog Save, bio je to poklon mom prijatelju iz Beograda. Prosto i ja nisam mogla da verujem da sam uspela da je tako uradim, nemam ni njenu fotografiju, ali eto sećam se svog prvog dela.

Sada sve češće kupujem kamenčiće, nego što ih dovlačim u kuću, ali nekada mogu za jedan dan da uradim sliku, nekada to traje danima.

Neobjašnjivo je, nema pravila, ali uglavnom ih radim u jednom dahu, na već pripremljenom ramu i lesonitu - priča Žaklina. Mnoge je ikone poklonila hramovima širom Srbije, a jedna se nalazi u Hramu Svetog Save.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set