• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

28.07.2022

09:56

STANISLAV BINIČKI SE VRATIO KUĆI! Uz zvuke "Marša na Drinu" u Jasici otkrivena njegova bista!

Grad Kruševac

Vesti

STANISLAV BINIČKI SE VRATIO KUĆI! Uz zvuke "Marša na Drinu" u Jasici otkrivena njegova bista!

Podeli vest

Bistu u dvorištu škole u Jasici, koja nosi ime velikog srpskog kompozitora, otkrila čukununuka Stevana Josifović

U Jasici pokraj Kruševca, uz pojačan šum talasa Zapadne Morave, sinoć su završeni Dani Stanislava Biničkog, velikog srpskog kompozitora, tvorca koračnice ,, Marš na Drinu,, i prve srpske opere ,, Na uranku,,.

Povodom 150. godišnjice od rodjenja , Stanislavu Biničkom je u dvorištu škole , koja nosi njegovo ime, otkrivena je bista, a tu čast imala je njegova čukununuka Stevana Josifović. Svečani program počeo je izvodjenjem kompozicije ,, Marš na Drinu,, koja je stekla svetsku slavu, a po otkrivanju biste, okupljenim meštanima ovog prekomoravskog mesta, obratio se zamenik gradonačelnika Kruševca Aleksandar Jovanović, istakavši da ,, spomenici čuvaju istorijsko nasleđe, prenoseći sećanje na nove generacije i dajući smisao istorijskom kontinuitetu,,.

Foto: Grad Kruševac

 

Bista Stanislava Biničkom, rad akademskog vajara Tome Komatine, u dvorištu škole koja nosi ime Biničkog služiće kao večna inspiracija i podsećanje. Izgradnju spomenika pomogli su Klub privrednika i prijatelja grada Kruševca, koji je pre mesec dana na centralnom gradskom trgu otkrio veličanstven spomenik.

Okupljenima su se obratili i idejni tvorac za izgradnju spomenika Biničkog u Kruševcu i biste u Jasici, gradski većnik i pesnik Momir Dragićević i direktor škole Ivan Pavelić, koji je čukununuci Stevani Josifović uručio Pohvalu.

Foto: Grad Kruševac

 

Centralnoom programu u porti mesne crkve i dvorištu škole u Jasici prethodilo je otvaranje izložbe radova sa ovogodišnje likovne kolonije, u kojoj je učesvovalo 12 umetnika, a koncert umetničke muzike na završnoj svečanosti povodom 150 godina od rodjenja Stanislava Biničkog izveo je Zemunski muzički kvartet.

Manifestaciju , ,Dani Stanislava Biničkog,, i svečanost u Jasici organizovali su Kulturni centar Kruševac, Mesna zajednica Jasika, Osnovna škola ,, Stanislav Binički,, , a pod pokroviteljstvom grada Kruševac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set